EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
TEMELJNA STRATEGIJA: Ministar Hajnc Fasman

Nova školska godina u Austriji, koja na istoku zemlje startuje 6. septembra, počinje uz obavezu nošenja maski i testiranjem đaka.

Ministar obrazovanja Hajnc Fasman predstavio je nova pravila za predstojeću školsku godinu koja će, kako je kazao, početi “bezbednosnom fazom”, nakon čega će se situacija pratiti analizom voda kanalizacije. U prve dve nedelje škole će svaki đak morati, kao što je to bio slučaj i pred leto, da se tri puta nedeljno testira u školi. U toj “bezbednosnoj fazi” svi đaci će, izvan učionice, u školi, morati da nose maske, a nevakcinisano nastavno osoblje moraće da nosi masku i za vreme časa. Fasman je kazao da će od opšte situacije u Austriji zavisiti da li će maske morati da se nose i posle te “bezbednosne faze”.

On je istakao da će iduće školske godine nastava biti kontinuirano održavana u školi, čak iako pandemija i dalje bude prisutna u zemlji.

Veća zatvaranja škola i prelazak na učenje od kuće, prema Fasmanu, u novoj školskoj godini, nije opcija. Da bi se postigao ovaj cilj Ministarstvo u ovu školsku godinu ulazi sa novim bezbednosnim konceptom.

Tehnički univerzitet u Beču i Univerzitet u Inzbruku pratiće analizom voda u kanalizaciji zaraženost stanovništva, kako bi se na brzinu moglo reagovati. Ta analiza, kako je saopšteno, biće sprovedena u 116 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čime će 75 odsto đaka i 3.062 škola biti pokriveno. U slučaju povećanog rizika škole će biti blagovremeno upozorene i mogu reagovati kroz pooštravanje mera. Uz to će od jeseni biti uvedeno PCR testiranje đaka u svim školama.

Pošto deca od 12 godina starosti mogu da se vakcinišu, kako je najavio Fasman, biće organizovane i akcije vakcinacije. Već sada širom zemlje se kreće 30 autobusa za vakcinaciju. Inače đaci koji su vakcinisani, prema odluci Ministarstva, nakon “bezbednosne faze”, oslobođeni su obaveze testiranja.

Škole se opremaju i uređajima za prečišćavanje vazduha. Država subvencionira nabavku tih aparata i za to je školama stavila na raspolaganje do 10 miliona evra. Istovremeno se poručuje da ovi uređaji ne zamenjuju vakcinaciju ili testiranje, a ni mere predostrožnosti, kao što je koncept higijene. Nove škole dobiće mehaničke sisteme za luftiranje svake učionice, čime se želi poboljšati kvalitet vazduha, a to će biti finansirano sredstvima iz Plana za razvoj škola.

Pohvale virusologa

Virusolog Dorotea fon Laer ocenila je pozitivnim plan za novu školsku godinu.

– Miks PCR i antigenskih testova je dobro promišljena ideja. Takođe i prečišćivači vazduha su dobra mera – kazala je ona.

Dorotea fon Laer je dodala da je, međutim, jasno da je jedini faktor s kojim se može pobediti pandemija, vakcina.

– Ako bi se svi koji mogu budu vakcinisali, onda bi uskoro korona nestala – poručila je ona.

“Nindža knjižica” kao viza

Od tri testiranja nedeljno, najmanje jedan mora biti PCR test, a da bi se dobili brzi rezultati, ostali testovi će biti antigenski. Negativni rezultati biće i dalje zavedeni u “Nindža knjižicu”, koja omogućava pristup sportskim ustanovama, restoranima, frizerima…