Portal Timočka
Posetioci imali priliku da vide razne vrste tikvi

U Nikoličevu kod Zaječara održana je 12. po redu tradicionalna manifestacija Tikvijada. U domaćinstvu Danice i Sergija Kržanovića, osnivača ove manifestacije prvo je priređena izložba tikvi i proizvoda od ovog povrća koje može biti i hrana i lek, a potom je otvorena i etno-zbirka.

Posetioci su imali priliku da vide razne vrste tikvi, između ostalih rasne tikvice – šućurce, krastavac jež, pa tikvu zvanu mali turban i druge koje mogu da budu i ukras ili posuda za domaćinstvo

Danica Kržanović

– Pre 12 godina pokrenuli smo izložbu tikvi, zato što smo svi u kući zdravstveni radnici i hteli smo da pokažemo šta sve može da se napravi od tikve kakva je korišćena i pre 100 godina. Suprug i ja smo o svom trošku nabavili semena raznih sorti po celoj Srbiji i podelili meštanima Nikoličeva koji su želeli da uzgajaju tikvu. Koncepcija je da ovo sve bude edukativno i poučno kako bi mlađi naraštaji naučili nešto. Smatramo da izložba treba da bude postavljena na travi, u prirodi, kako bi bila autentična. Udruženja žena su nam pomogla da napravimo i slane i slatke proizvode od tikve koje predstavljamo ovde – izjavila je Danica Kržanović, osnivač manifestacije.

Maštovito: Učenici su bojama ukrasili tikvice

Organizatori su i ove godine bili zadovoljni posetom, degustacijom jela napravljenih od tikve, a na manifestaciju su došli gosti iz cele Timočke krajine i okruženja.

Mala etno-postavka i u dvorištu

Kao sastavni deo manifestacije u Domu kulture u Nikoličevu je održan i kulturno-umetnički program, a učestvovala su društva iz Halova, Gradskova, Gamzigrada, Rgotine, Vražogrnca i Dubočana.

Pun Dom kulture

Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović” Zaječar, u saradnji sa porodicom Kržanović i Mesnom zajedinicom Nikoličevo, a pokrovitelj je grad Zaječar.