Hadži Marko Vujičić
Da se nikad ne zaboravi: Patrijarh Porfirije (levo)

Patrijarh srpski Porfirije otvorio je u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu izložbu “Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije”, povodom 80 godina od pogroma nad Srbima, Jevrejima i Romima u Bačkoj o Božiću 1942. godine. Mađarski fašisti su januara 1942. godine u Novom Sadu i okolini ubili 3.809 ljudi, među kojima je bilo 2.578 Srba i 1.068 Jevreja.

– Istina o stradanju našeg naroda u Bačkoj, ali zajedno sa Srbima i našim sugrađanima i braćom Jevrejima i Ciganima, dugo je skrivana, a broj stradalih u Bačkoj u Drugom svetskom ratu, kao i u drugim krajevima, sistematski je smanjivan. Istina, odmah posle rata 1945. godine u Novom Sadu je održana komemoracija žrtvama racije, a potom sledi muk duži od dve decenije, sve do 1967. godine. Prvi pomen žrtvama racije je održan tek 1990. godine na inicijativu tadašnjeg administratora Eparhije bačke, blaženog spomena Vladike šumadijskog Save Vukovića, inače Senćanina. Te 1990. godine na novosadsku katedru je ustoličen vladika Irinej Bulović i on nastavlja da se uporno decenijama bori ne samo za molitveno sećanje, da se služe pomeni za postradale, već i da se u javnom životu i u medijima govori o raciji i njenim žrtvama, ali da se to ne zloupotrebljava za političke ciljeve – poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Na izložbi su predstavljene tri dokumentarne celine: Mesta masovnih egzekucija tokom Novosadske racije; Stradanje pravoslavnih sveštenika Šajkaško-novosadske racije i izložba 80 godina kasnije – budućnost sećanja. Otvaranju izložbe prisustvovali su i episkop valjevski Isihije, mohački Damaskin i marčanski Sava, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, direktor Muzeja genocida dr Dejan Ristić, kao i brojni predstavnici jevrejske zajednice, predstavnici kulturnih, naučnih i javnih institucija.