Hadži Marko Vujičić
Filmska storija: Dragan Vujičić

Priča zvuči toliko neverovatno da je kao stvorena za američke naučno-fantastične filmove ili petparačke časopise koji se bave paranormalnim pojavama i fenomenima. Ipak, ugledni beogradski novinar Dragan Vujičić tvrdi da je na prostoru od Vardara pa do Triglava, samo za poslednjih osamdesetak godina zabeleženo više stotina slučajeva pojavljivanja NLO, a da se među onima koji su ih videli, ali i pokušali da obore nalazi i najmanje četvorica generala bivše JNA i na desetina vojnih i civilnih radarista koji su svoje nadređene uredno izveštavali o “neidentifikovanim letećim objektima na nebu iznad Jugoslavije”.

Ti izveštaji su bili dobro čuvana vojna tajna o kojoj je znao samo mali broj ljudi, uključujući i tadašnjeg vrhovnog komandanta Josipa Broza Tita koji je čak sedamdesetih godine prošlog veka započeo “četrdesetodnevni rat sa vanzemaljcima”.

– To je bio rat u kome nije bilo ni pobednika ni gubitnika. To je jedna od onih priča koja se, da nema živih svedoka koji su odlučili da progovore – nikada nije ni dogodila – kaže Vujičić, novinar beogradskih “Novosti” kome je pre nekoliko dana iz štampe izašla nova knjiga “NLO nad Balkanom”, u kojoj su se našli detalji svih većih “susreta treće vrste” nad SFRJ.

Sukob od 40 dana

U ovoj knjizi je detaljno opisan i događaj iz 1975. godine kada je, pod oznakom stroge vojne tajne i daleko od očiju javnosti, ratno vazduhoplovstvo ondašnje JNA punih 40 dana “vodilo rat sa vanzemaljcima”, odnosno NLO letelicama u Crnoj Gori.

– Taj događaj je svakako po obimu korišćenja vojne tehnike i naoružanja, a zatim i broju pojavljivanja NLO, jedan od najvećih u ondašnjoj Jugoslaviji. Bila je obimna i u svakom smislu složena vojna operacija koja je sprovedena po direktnom naređenju tadašnjeg predsednika države, Josipa Broza. Svedoci tvrde da je on prvih mesec dana celu operaciju nadgledao iz Igala – započinje priču Dragan Vujičić.

Ova tema ga je zainteresovala slučajno zato što je veći deo svoje profesionalne karijere proveo kao ratni izveštač i vojni analitičar.

– Pre nekoliko godina sam pravio feljton sa generalom Savom Pustinjom, vazduhoplovnih inženjerom iz Vojno-tehničkog instituta koji je bio vođa projekata najznačajnijih jugoslovenskih ratnih aviona. Kada smo završili oficijelni razgovor setih se knjige iz 1976. godine mog kolege, dopisnika iz Splita Jovana Marjanovića, pa odlučih da proverim ono što je tada napisao da je vojni vrh JNA znao da Jugoslaviju preleću NLO objekti. Kada sam mu ovo ispričao, general me je pogledao i očinski, da me ne uvredi, rekao: “To su se sa vama šalili…” Prošlo je nekoliko dana kada me je pozvao. “Izvinite, ja sam vas prilikom našeg razgovora nehotice slagao. Razgovarao sam sa nekolicinom svojih podređenih i rekao im kroz šalu: ‘Zamislite šta me je pitao ludi novinar…’, a jedan od njih, pukovnik Aleksandar Kostić me je prekinuo i rekao: ‘Druže generale, ja sam ispred JNA bio zadužen za sve te fajlove’.” Tek tada mu je otkrio tu tajnu, a 30 godina su sarađivali. Eto, dokle je ta strogo čuvana vojna tajna išla – priča Vujičić.

Igra mačke i miša: Zvonko Jurjević

Uhvatili ih radari

Sticajem okolnosti, upravo pukovnik Kostić je bio glavni radarista koji je januara 1975. godine iz vojne baze na Prevlaci navodio srpsku ratnu avijaciju u ratu protiv NLO koji je trajao punih 40 dana na prostoru Hrvatske i Crne Gore.

– Ovoj priči je prethodilo višednevno pojavljivanje NLO iznad vojnog aerodroma u Podgorici i to tokom izvođenja letačke obuke tadašnjih zairskih pilota. Koliko je ta priča izdignuta na najviši nivo tadašnje SFRJ, svedoči podatak da je lično Tito komandovao pokretanje tajne operacije presretanja i uništenja tih neidentifikovanih letelica koje su zapravo samo letele uz naše avione. Za komandanta ove akcije imenovan je tadašnji komandant 11. divizije protivvazdušne odbrane JNA, general Ismet Kulenović koji je bio u radarskom centru odmah pored pukovnika Kostića. U ovoj akciji su između desetak pilota učestvovali i sami “vukovi” tadašnje srpske ratne avijacije, kasnije generali: Blagoje Grahovac, Đuro Stupar i Zvonko Jurjević. Svi oni su imali bliski susret sa jednim ili više NLO, ali tako što ti susreti nisu trajali po nekoliko sekundi ili minuta, već su ih letelice pratile u mnogo dužim vremenskim intervalima i pritom bili jasno ocrtani na radarima – opisuje Vujičić.

Kaže da je general Kulenović tokom tih 40 dana “rata sa NLO” u pokušaju da ih presretne primenjivao više strategija, ali da nijedna nije urodila plodom.

– Neidentifikovani leteći objekti pojavljivali su se isključivo noću, tokom redovne obuke obuke pilota za noćne letove na avionima tipa G-2 – galeb. Pratili bi ih tokom celog leta. Komanda ovog aerodroma je o svemu obavestila svoje pretpostavljene, a ovi nadležnu komandu tako da su u prvobitnoj strategiji presretanja NLO bili angažovani avioni N-60 i J-21 jastreb. Međutim, kako ova strategija nije davala rezultata, nov plan je podrazumevao poletanje tada najbržih jugoslovenskih aviona MiG-21 koji su poletali s aerodroma iz Prištine i Batajnice. U više navrata migovi su pokušali da ih stignu razvijajući maksimalnu brzinu od 1.700 kilometara na sat, ali se pokazalo da je i to bilo presporo za NLO koji bi prosto ubrzali i održavali istovetno rastojanje – priča Vujičić.

Učestvovao u akciji: Blagoje Grahovac

Čudan poziv

Kada je komandante RV i PVO izdalo strpljenje, posle nekih dvadesetak dana igre mačke i miša, general Kulenović je naredio akciju obaranja NLO.

– Pukovnik Kostić, koji je sve vreme na radaru pratio aktivnosti ne samo jugoslovenske ratne avijacije već i tih nepoznatih letelica, preneo je posadama naređenje o uništenju cilja, ali svaki put kada bi migovi “zaključali” metu – odnosno pomislili da je imaju na nišanu, ta letelica bi se naglo, sa 5.000 metara popela na 12.000, a ispaljene rakete nisu mogli da prepoznaju cilj mada su bile sposobne da prepoznaju toplotu žara cigarete.

Akcija hvatanja NLO nad Jadranskim morem je obustavljena tako što su letelice u jednom trenutku nestale i sa radara i iz vidnog polja pilota, a piloti su ova svoja iskustva na kraju objavili u monografiji 172. brigade RV JNA.

Dragan Vujičić kaže da je 1979. godine zabeležen i drugi slučaj kada su postojanje NLO videlo nekoliko stotina putnika, piloti i kompletna kontrola leta u Beogradu.

– Dan pre nego što će Tito da otputuje u Koreju, na aerodromu u Beogradu je vladalo vanredno stanje. U jednom trenutku, sa redovnog putničkog leta Zagreb-Titograd stiže čudan poziv pilota u kome obaveštavaju kontrolni toranj da ih od poletanja prati neidentifikovani leteći objekat. U avionu je bila kompletna posada i još 105 putnika i svi su videli isto. Zbog ovog događaja su prinudno sleteli u Beograd i posle brojnih konsultacija i provera odlučeno je da avion nastavi na svoje krajnje odredište. Ali, čim je poleteo, ponovo mu se priključio neidentifikovani leteći objekat. Odmah su dignuti migovi koji su avion ispratili do Podgorice – priča Vujičić.

Nestali spisi

Prema njegovim rečima, o susretima sa nepoznatim letećim objektima tadašnja JNA nije mnogo “talasala”, ali se mnogo godina kasnije ispostavilo da su formirali specijalan tim koji je prikupljao sve podatke na jedno mesto.

– O aktivnostima te grupe se i dalje malo zna, sem da je celom operacijom rukovodio pukovnik Veljko Nestorović koji je radio u Vazduhoplovno-tehničkom institutu u Žarkovu, a onda je naprasno prebačen u komandu RV i PVO u Zemunu. Tamo je prebačen po direktnom naređenju Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu i raspoređen na radno mesto za koje niko u Komandi RVO i PVO nije znao za šta je tačno zadužen. Mnogo godina kasnije se ispostavilo da je njegov jedini zadatak bio da beleži sve te događaje, pravi službene izveštaje i kasnije ih šalje višoj komandi koja ih je, i to se kasnije ustanovilo, razmenjivala sa SAD i Rusijom – tvrdi Vujičić i dodaje da su kasnije, sa raspadom JNA, svi ti dosijei tajanstveno nestali.

– Da ne postoje i dalje živi svedoci svih ovih događaja, čitav slučaj letova NLO nad Jugoslavijom bi i dalje bio u rangu onih iz serije “Dosije X” – nešto što se nikada nije dogodilo – zaključuje autor knjige “NLO nad Balkanom”.

Operaciju nadgledao iz Igala: Josip Broz sa pilotima JNA

Susret sa “diskom”

Među pilotima koji su Vujičiću svedočili o svojim “paranormalnim” iskustvima je i pukovnik, Bogdan Mihovilović, koji je vodio podzemni objekat “505” na Bihaćkom aerodromu. Svoj svojevrstan bliski susret treće vrste imao je 1977. godine.

– Vrlo brzo iznad Kostajnice video sam nerealnu sliku. Objekat, čija je pogonska grupa isijavala svetla kao i naši migovi, stajao je u mestu. To mi je pokazivao radar, a ja nisam hteo dodatno da ga zračim, dok ne priđem bliže u zonu zahvata oružja. Prišao sam na četiri kilometra, kada je on ubrzao i to mojom brzinom. Dizao sam na 700, 800, 1.100 na sat, a on je bukvalno pratio moj rad, samo što je snižavao visinu. Negde oko Rijeke, na visini od 2.000 metara, shvatio sam da je to igra mačke i miša. Ostavši bez goriva krenuo sam na sletanje – ispričao je ovaj pukovnik.

General Zvonko Jurjević, tada prvi čovek 172. puka iz Podgorice i potonji komandant RV JNA, opisuje događaj iz 1975. kada je rukovodio operacijom presretanja NLO u kojoj je učestvovalo 13 aviona sa 26 vojnih pilota.

– Neposredno posle novogodišnjih praznika 1975. krenula je serija čudnih događanja na aerodromu u Podgorici. Prilikom izvođenja obuke noćnog letenja, stalno se pojavljivao NLO. Objekat je izgledao kao svetleća kugla koja se kretala i menjala spektar boja, od bele do ljubičaste.

Prvi put kreće u presretanje 25. januara 1975.

– Prvi kontakt sa “diskom” sam imao na kursu 315, duž jadranske obale, u visini Budve. Pošto sam usmerio svoju letelicu ka NLO, ovaj je krenuo ka Dubrovniku.

NLO mu se tada našao bočno na krilu. Jurjević je izračunao da mu je “jastreb” prišao na 10 kilometara. Iznad Dubrovnika NLO je digao brzinu na pet do šest mahova i nestao – kao kometa.

Ko je sve tražio Karadžića

Dragan Vujičić kaže da se neidentifikovani leteći objekti i dan-danas otkrivaju na prostoru Balkana, pa čak i Srbije, ali da se o tome uglavnom sazna tek sada se deklasifikuju mnogi tajni dokumenti CIA i drugih bezbednosnih službi SAD.

– Tako smo nedavno saznali i da je tokom NATO agresije na SRJ 1999. godine, negde iznad Italije, u rejonu u kome je leteo tanker C-30, zabeleženo da su piloti primetili više neidentifikovanih objekata. Čak se u jednom od izveštaja CIA, koji se odnosi na potragu za Radovanom Karadžićem navodi da su ga tražili ne samo američki specijalci i komandosi, već su bili angažovani i timovi za otkrivanje NLO iz Beča – priča Vujičić i otkriva da je poslednji slučaj viđenja NLO nad Srbijom zabeležen pre samo nekoliko nedelja.

– Javio mi se čovek, nekadašnji direktor JAT-a, načelnik kontrole leta i bivši vođa jugoslovenske akro grupe, rekavši da je iznad Termoelektrane “Nikola Tesla” ugledao NLO. Kaže da ga je snimao telefonom oko pola sata – navodi ovaj novinar.

Na naše pitanje da li je i sam imao sličnih iskustava, odrično odmahuje glavom.

– Video sam u nekoliko navrata neke svetle tačke na nebu, ali sumnjam da su to bili NLO objekti.

Jugoslovenski avioni

“Nikome ni reč da ste rekli”

Vujičić kaže da je istražujući slučajeve NLO, a posebno one u kojima je učestvovala i vojska, uspeo da razgovara sa sinom generala Kulenovića.

– On je sada direktor Muzeja nauke i tehnike i kada sam ga upoznao upitao sam ga da li zna išta o ovoj temi. Pozvao me je posle nekoliko dana i ispričao da je jedne večeri, dok su on i brat još bili deca, u njihov stan došla grupa pukovnika i generala i da su, pošto su malo popili, pred njima ispričali šta se događalo dok su jurili NLO objekte. Sledećeg jutra otac ih je okupio i doslovce rekao: “O ovome što ste sinoć čuli nikome ni reči dok ste živi.” Eto dokle je u to vreme išao strah vojnih starešina na ovu temu – kaže Vujičić.

Izveštaj iz 1942. godine

Vujičić kaže da je jedan od najstarijih sačuvanih izveštaja u kome se navodi “nepoznat leteći objekat na nebu”, datira iz ratne 1942. godine u okolini Splita.

– Grad su u to vreme držali Italijani i jednu noć su zaduženi na radaru ugledali nepoznatu letelicu. Ujutro su uredno o tome sačinili zapisnik. Slučajno ili ne, ti NLO su se pojavili u isto vreme kada se u Americi vodila “bitka za Los Anđeles”. Naime, zbog nepoznatih letelica na nebu, američka protivvazdušna odbrana je ispalila čak 1.450 granata uvereni da je u pitanju invazija Japanaca. Rezultat je bio poražavajući. Ne samo što nisu “oborili” ni jedan avion, već su tim raketama pobili dosta svojih ljudi i pritom napravili silnu štetu – priča Vujičić.

Brojni dokazi kroz istoriju

Dragan Vujičić kaže da priča o postojanju NLO nije vezana isključivo za SAD i njihovu “kinematografiju”.

– Brojni su primeri kroz razne crteže o postojanju NLO objekata na nebu i to još iz vremena Sumera, preko francuskih pećina, raznih plemena u Africi ili Južnoj Americi. Mnoge od tih primera sam opisao i u knjizi – kaže Vujičić.