R. Lukić
Prota Bakmaz osveštao slavske kolače još nekoliko svečara

Svoje zaštitnike Svete vrače Kozmu i Damjana, srpski lekari i stomatolozi u Nemačkoj, okupljeni u organizaciji Prijatelji srpske kulture (tako registrovani radi nemačkih propisa), prvi put posle 43 godine, nisu proslavili u manastiru Presvete Bogorodice u Himelstiru. Ipak, zahvaljujući kumovima, traumatologu dr Vladimiru Babiću, njegovoj supruzi, humanom genetičaru dr Nedi, lekarima iz Vircburga i njihovoj ćerki Emiliji, koja je već ozbiljno zakoračila u petu nedelju, tradicija nije prekinuta.

Oni su uz pomoć potpredsednice dr Ane frau frau fon Rotenhan, dečjeg zubara iz Minhena, podršku njene majke dr Slavke Teodorović i člana Upravnog odbora dr Đorđa Markovića, stomatologa iz Gros Umštata kod Darmštata, organizovali osveštanje slavskog znamenja u Grčkoj crkvi u Hajlbronu, bogoslužbenom mestu SPC u tom gradu. Verski obred obavio je protonamesnik Milenko Bakmaz iz Štutgarta.

Manastir u Himelstiru

– Ako Svete Kozmu i Damjana naši lekari u Nemačkoj slave 43 godine, zar smo mogli da tu tradiciju prekinemo baš mi? Supruga i ja to nismo mogli da dozvolimo. Jeste da smo dobili bebu, ali to je razlog više da slavu obeležimo, jer tradiciju i zbog nje treba da sačuvamo – kaže za ” Vesti” dr Vladimir Babić, koji smatra da je slava čast, a ne obaveza.

Prošle godine u manastiru: Dr Slavka Teodorović sa ćerkom dr Anom i unucima

Predaje dela slavskog kolača koji se po običaju daje domaćinu iduće slave ove godine nije bilo jer je bračni par Babić odlučio da budu domaćini slave i iduće godine, kako se nadaju, u manastiru u Himelstiru.

– Neka vas Bog blagoslovi i vas domaćine i sve druge lekare i stomatologe koji nisu ovde. Neka vam Bog da snagu da opstanete i da i drugima pomognete – istakao je prota Bakmaz čestitajući slavu i izražavajući nadu da će Sveti Vrači Kozma i Damjan iduće godine biti obeleženi “tamo gde su i do sada slavljeni”.

Tu nadu izrazio je i domaćin Vladimir Babić pozivajući se i na stručno mišljenje svoje supruge Nede.

– Ja mogu da se nadam, uvažavajući mišljenje svoje supruge, da će iduće godine biti neki bolji uslovi – naglasio je Babić koji je obećao da će 2021. u Himelstiru biti “pravi” domaćin.

Verski obred osveštavanja slavskog znamenja obavljen je u petak uoči praznika, a slavske kolače donelo je još nekoliko vernika kojima su Sveti vrači kućni zaštitnici.

Angažovani i ove godine: Dr Đorđe Marković sa suprugom dr Zoranom i decom prošle godine u Himelstiru

Babići zadatak časno obavili

– Prva lekarska slava u Srbiji je proslavljena 1872, a prestala je da se slavi 1945. godine. Mi u Nemačkoj smo počeli da je slavimo 33 godine posle tog prekida, a to je pre nego u što je u Srbiji obnovljena i Americi gde je srpska dijaspora brojnija i jača. Na ideju da osnujemo lekarsko udruženje i počnemo da slavimo Svete Kozmu i Damjana došao je tada mladi sveštenik Milan Pejić, paroh hanoverski. Prvu slavu proslavili smo u našoj kući u Retenu kod Hanovera – podsetila je za “Vesti” dr Slavka Teodorović koja je sa suprugom, upokojenim doktorom Slobodanom, bila domaćin prve lekarske slave u Nemačkoj.

Ona navodi da su ideju podržali episkop Lavrentije i Srpska pravoslavna crkva pa su počeli da slave u manastiru.

– Vladika nam je govorio da u manastiru treba da se osećamo kao u svojoj kući i mi smo se tako i osećali. Razasuti po celoj Nemačkoj, počeli smo da dovodimo decu, koju smo počeli da učimo srpski jezik i u njima budimo osećanja prema našoj majci Srbiji. Mi smo zato episkopu Lavrentiju večno zahvalni, a zahvalni smo i porodici Babić, dr Vladimiru i dr Nedi, koji su ove godine zadatak časno obavili iako su samo pre pet nedelja dobili bebu – ističe dr Slavka Teodorović.

Slava nije obaveza već čast: Dr Vladimir Babić i prota Milenko Bakmaz

Sala bila spremna

– Iako su nam restoran i hotel zbog korone zatvoreni, bili smo ipak spremni za svaku formu proslave. Salu smo već pripremili, a spremna je bila i kuhinja. Hranu smo mogli da pripremimo i odnesemo u salu, a svečari bi dalje mogli i sami da se poslužuju. Jedino ne bismo mogli da organizujemo prenoćište jer ono u hotelu nije dozvoljeno, osim za radnike koji tu stanuju – rekao nam je Vladimir Sandić, zakupac manastirskog restorana i hotela.

Sve pripremio: Vladimir Sandić