T. Barbulović
Kolo: Uz Nemanju i KUD Opanak svi zaigrali

U svečanoj sali Ambasade Republike Srbije u Kopenhagenu proslavljen je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Multimedijalni kulturno-obrazovni program sa radionicama i velikom izložbom narodnih nošnji i rukotvorina, priređen je u organizaciji Kulturnog foruma Prosveta iz Kopenhagena i uz asistenciju Ambasade Srbije i Kola srpskih sestara “Sveta Petka”.

Posle uvodne reči Ljiljane Bulajić, moderatora i predsednice Prosvete, mnogobrojnim zvanicama obratile su se ambasadorka dr Jasmina Mitrović Marić i Jasmina Genčić, idejni pokretač ove izložbe narodnih nošnji.

– Draga naša braćo i sestre, dobro došli u svoju kuću, u Ambasadu Srbije. Ovo je vaš dom! Koliko je samo značajno što imamo praznik srpskog jedinstva, slobode i naše lepe nacionalne zastave. Hvala ovim divnim ženama koje su napravile čarobnu izložbu kojom bi moglo da se podići svako mesto, svaki grad, svaki muzej u Srbiji. Tradicija je veoma važna. Tradicija je naša sudbina i naša nit koja nas povezuje sa precima i potomcima. Jedan stari grčki filozof je rekao, da je svaka porodica, kao i država, zajednica mrtvih, živih i budućih. Koliko istine samo ima u tome. Mi smo sada ovde u sredini, mi živi, da pomenemo sve koje nisu više sa nama. Idemo napred, uzdižemo se i sve što radimo, radimo za one koji dolaze posle nas. I mi jesmo jedna takva zajednica – istakla je u besedi dr Jasmina Mitrović Marić.

Jasmina Genčić

Zahvaljujući pre svega entuzijazmu ljudi koji žive daleko od zavičaja i u srcima čuvaju i neguju svoje korene, mnoge se manifestacije u kontinuitetu održavaju godinama, doprinoseći bogatstvu raznolikosti života naše zajednice u Danskoj. Tako se na osnovu starog i tradicionalnog, gradi i razvija novo i moderno, u kulturi, umetnosti i stvaralaštvu.

– Ova izložba pred nama treba da nas podseti na znamenitosti srpskog kulturnog stvaralaštva kroz narodne rukotvorine, tkanje, vezenje, pletenje, kao i značaj zaboravljenih vrednosti. Ona je svojevrsna šetnja kroz vreme. Predstavljamo lepotu tradicije i želimo od zaborava da je otrgnemo – naglasila je Jasmina Genčić.

Za posebno raspoloženje i vraćanje tradiciji pobrinuli se specijalni gosti večeri, članovi KUD Opanak koji su izveli splet igara i Nemanja Guzijan, jedan od najboljih etno-vokala sa naših prostora. Ovaj mladi umetnik je oduševio prisutne interpretacijom starih pesama, pesmama sa Kosova i Metohije i jednom vlaškom. Na kraju su i svi zaigrali kolo.

Posle zvaničnog dela programa priređen je koktel sa “srpskim stolom i ukusom Srbije”.

Slavica Popović kraj svoje postavke

Divni utisci

Pored izložbenih primeraka narodnih nošnji, neumorno je stajala Slavica Popović, gošća iz Srbije. Zainteresovanima je objašnjavala pojedinosti i zanimljive detalje o nošnjama.

– Došla sam iz Srbije, iz Kladova, sa izložbom narodne nošnje koju sam do sada izlagala više puta u zemlji i inostranstvu. Prijem je odličan i nosim predivne utiske iz Danske. Nadam se ponovnom pozivu i dolasku – radosno naglašava Slavica Popović.