Hadži Marko Vujičić
REPREZENTATIVNO ZDANJE: Konačište koje zadovoljava svetske standarde

Više od pola veka su gostili creme de la creme jugoslovenskog i svetskog političkog, kulturnog i estradnog neba, među kojima je bilo i najmanje 15 predsednika država. Njihov smeštaj i kulinarske đakonije su i dalje u samom vrhu svetskih vodećih sajtova koje takve pohvale ne daju bez razloga.

Onda su, zahvaljujući koroni, uvideli da novo doba zahteva nove poslovne poteze i – potegli su.

Hotel Zlatnik – jedna od najreprezentativnijih srpskih hotela visoke klase ubuduće će biti elitno mesto za odmor i život svima koji su zakoračili u treće doba.

Reportaža u “Vestima” o otvaranju prvog takvog smeštaja – hotela za seniore na Balkanu, bukvalno je usijala telefonske linije u sedištu naše redakcije u Frankfutu.

Dr Radmila Vilma Getman, Dragan i Branka Vuletić

Jedni su pitali da je u pitanju neki reklamni trik, drugi koliko će to zadovoljstvo koštati, a treći pokušali da saznaju šta bi takav smeštaj u praksi značio i za njih i za njihove najmilije.

– Verovali ili ne, ali i naši telefoni u Beogradu su se usijali mada smo i dalje u čudu kako kada nismo još istakli nikakve kontakt telefone, a pritom nam je sajt u fazi redizajniranja. Pronalazili preko prijatelja, pa čak i bivših menadžera. Zovu od Nemačke, Švajcarske, pa sve do Francuske – priča zadovoljno upravnica dr Radmila Vilma Getman.

Doček na aerodromu

Naša sagovornica objašnjava da ljude, a mahom je reč o seniorima ili njihovoj deci, zanimaju najsitniji detalji. Sva pitanja se mogu pretočiti u jedno: da li je zaista moguće da smo napravili mesto po meri najstarijih.

– Zaista je tako. Stvorili smo mesto kojeg se po svojoj eleganciji ne bi postideli i mnogi plemići, a istovremeno je po funkcionalnosti u potpunosti prilagođeno potrebama seniora. Za većinu hotela ili staračkih domova sve je podređeno profitu, a kod nas je svaka sitnica u isključivoj nameni našeg gosta, od njegovih dnevnih rituala, pa do onih potreba koje čak ni vrhunski hoteli ne prepoznaju, a vezani su za stariju populaciju – priča u jednom dahu upravnica Zlatnika dr Radmila Vilma Getman.

Objašnjava da su se mnogi, nakon reportaže u “Vestima” raspitivali o čitavom nizu sitnica, a bilo je i onih – neuobičajenih pitanja.

Besprekorna higijena

– Jedan čovek iz Nemačke nam je objasnio da ima polupokretnu majku, a da bi voleo da ide sa porodicom na odmor, te da li je moguće da ona kod nas provede to vreme. Bukvalno se šokirao kada smo mu rekli da ne samo da je to moguće, već je izvodljivo i da svi zajedno jedno vreme provedu u našem hotelu, odnosno da se i sami uvere u naše uslove. Druge je zanimalo da li je moguće da svoje roditelje pošalju avionom, jer je komplikovano da putuju automobilom. I oni su bili zatečeni činjenicom da imamo specijalizovano vozilo kojim bi našeg gosta sačekali direktno na aerodromu… Treće je zanimalo, pošto su im roditelji bolesni i zahtevaju specifičan smeštaj, da li bi neka soba mogla da se preuredi i da se omogući 24-časovna nega. I oni nisu mogli da veruju da je svaka naša soba, a reč je o apartmanima, jednokrevetnim ili dvokrevetnim, opremljena i običnim, ali i medicinskim krevetima, da je svaki toalet uređen tako da ga mogu koristiti i osobe u kolicima, da imamo dežurnog lekara, a da je na svakom odeljenju 24/7 dežurna po jedna medicinska sestra i više negovateljica. Čak smo jednu prostoriju preuredili u ambulantu za hitne slučajeve, gde bismo pružili prvu negu, a zatim svojim medicinskim vozilom ih prebacili u jednu od dve bolnice u neposrednoj blizini: Zemunsku bolnicu ili KBC Bežanijska kosa. Ispostavilo se da smo dobro uradili jer je sa pandemijom Covid-19
virusa i preporuka da se svi gosti primaju kroz poseban ulaz kako ne bi uneli zarazu – priča u dahu upravnica.

Foto vremeplov

Domaći sokovi

Na naše sumnjičave poglede, Branka i Dragan Vuletić, osnivači i vlasnici kultnog hotela, pružaju nam zadovoljstvo da nas lično provedu novim Zlatnikom.

I dok je foaje ovog hotela ostao isti – u onom prepoznatljivom starinskom stilu, uz raskošni nameštaj i više od stotinak originalnih umetničkih fotografija, dotle je deo koji je nekada služio za velika slavlja preuređen u prizemlje sa de luks sobama opremljenim centralnom klimom, televizorima, besplatnim internetom i prostranim toaletima…

– Na desetak soba je predviđena po jedna medicinska sestra, a za sve polupokretne goste su izgrađene platforme. Naročito smo ponosni na našu trpezariju, ali i kuhinju. Deo za obedovanje smo namerno podelili na onaj za pušače i nepušače, a kada je reč o hrani, dovoljno je reći da će biti na istom onom nivou zbog čega su nam dolazili brojni predsednici država, glumci, pevači… To znači da ni za pedalj nismo odustali od toga da sve bude apsolutno domaće i sveže. Jasno, ovog puta će ishrana za svakog gosta zavisiti isključivo od odluke angažovanih nutricionista, ali zato će biti obogaćena svim onim što sami pravimo: od zimnice, pa do sokova. Evo, upravo završavamo sokove od trenutno sezonskog voća – ponosno ističe Branka Vuletić.

Njen suprug dodaje da je ideja da se svaki gost oseća ne samo da je u hotelu od pet zvezdica, već kao u sopstvenoj kući.

– Svako od nas ima neke jutarnje ili dnevne rituale i zato ćemo se potruditi da svakom gostu prilagodimo boravak što je to više moguće. Koliko smo uvereni da radimo odličnu stvar, ponudićemo svima koji su zainteresovani da provedu kod nas određeni period adaptacije. Neka to bude nedelju dana ili mesec dana, onoliko koliko mu je potrebno da proceni – ističe Dragan Vuletić.

Svaka soba je pažljivo uređena

Niže cene od evropskih

Vlasnici Zlatnika kažu da još nemaju fiksni cenovnik smeštaja, ali da će on zavisiti od individualnih potreba svakog od potencijalnih gostiju.

– Posle teksta u “Vestima” kontaktirao me je jedan prijatelj koji živi u Francuskoj da pita je li istina da menjamo delatnost. Kada sam mu potvrdio, on mi se poverio da uveliko gleda po Parizu, ali i drugim francuskim gradovima neki starački dom gde bi se preselio. Kada sam mu rekao kakve će orijentaciono biti naše cene zapanjio se. Rekao mi je da je to najmanje četiri ili pet puta manje od novca koji su mu do sada tražili i da će morati da dođe i vidi šta mi nudimo. Poručio sam mu da je čaša vina za dobrodošlicu – na moj račun – smeje se Dragan Vuletić.

Soba za intenzivnu negu

Mađioničari i izleti

Dr Radmila Vilma Getman, upravnica Zlatnika, kaže da joj veoma smeta što se odlazak starih u staračke domove po pravilu poistovećuje sa njihovim izopštavanjem od normalnog života.

– Veoma me rastužuje kada čujem da su starački domovi mesta gde se ljudi ostavljaju da umru. To apsolutno nije tačno i takav stav ćemo u korenu da promenimo. Zavisno od afiniteta svakog našeg gosta, svakog dana će biti aktivna neka umetnička radionica, a u sklopu hotela su i bioskopska i pozorišna sala. Takođe, već imamo spremne i orne mlade glumce, pevače, mađioničare koji su radi da uživaju u zajedničkom druženju sa našim gostima. Istovremeno, imamo svoj kombi, kao i mogućnost prenošenja kompletnog keteringa tako da je dovoljno da pokažemo neko mesto na karti i da svaki vikend posetimo taj deo Srbije: da li će to biti manastiri, da li neke prirodne lepote ili nešto treće zavisiće isključivo od želja naših korisnika – obećava dr Getman.

Jedan od apartmana

Kontakt

Za sve bliže informacije, ali nedoumice koje nismo uspeli da otklonimo ovim tekstom zaposleni u hotelu Zlatnik stoje na raspolaganje bilo putem mejla, bilo telefonskim kontaktom ( viber, whatsapp)

mail: office@hotelzlatnik.com

tel: +381637543633

Sve po dogovoru

U Zlatnik hotelu, koji može da primi najviše 100 korisnika, otvoreni su za sve dogovore. Sve je fleksibilno, ništa nije “zakucano”.

Ukoliko neko želi da sam uživa u trokrevetnoj sobi, to će mu biti omogućeno. Fleksibilno je i vreme boravka. Može nedelju dana, dok je, recimo, porodica na odmoru, a može do kraja života. Sve po želji.

Prijatan ambijent

Smeštaj za rođake iz inostranstva

U Zlatniku pomažu i u poboljšanju mobilnosti, osposobljavanju korisnika za samostalan život posle boravka u bolnici, pripremanju za odlazak u centar za rehabilitaciju. Može biti dom i onima koji su preopterećeni nekom životnom situacijom ili im treba pauza i rasterećenje od tekućih obaveza.

– Razlikujemo se od drugih i po tome što omogućujemo smeštaj rođacima, posebno onima iz inostranstva, kada dođu u posetu. Mogu biti smešteni u jednom od apartmana 10, 15 dana ili ceo mesec. Isto to važi i za adaptaciju. Da bi se svi brže i lakše navikli, srodnik može biti smešten zajedno sa korisnikom prvih nekoliko dana – ističu domaćini.

Od apoteke do frizera

Unutar Zlatnika, kao u all inclusive hotelima, sve će biti podređeno gostima.

Osim ordinacije, apoteke, sale za fizikalnu terapiju i prostorije za vežbanje, tu je i velika zajednička terasa za odmor i druženje, ali i biblioteka, prostor za umetničke radionice, bioskop i pozorišna bina, kao i slana soba, velnes program, frizerski i salon za pedikir…