Printscreen

Dvojica dečaka teže povređena u saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj, kada se autobus, koji je prevozio članove folklornog ansambla Ju-Lira iz Batajnice i njihove roditelje u nedelju prevrnuo na auto-putu Trakija, prebačena su u bolnicu “Pirogov” u Sofiji.

Ostala povređena deca su transportovana do granice sa Srbijom odakle su ih preuzeli naši medicinski timovi i zbrinuli ih u Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova. Iako će tačan uzrok nesreće biti poznat posle završetka uviđaja, prema svedočenju jedne putnice, autobus je sleteo s puta u trenutku kada se vozač nagnuo da spusti sedište suvozača, kako bi na njega seo roditelj sa detetom kome je pozlilo.

Ministar Lončar, koji je sa svojim kolegom iz Bugarske juče ujutru obišao povređene u bolnici u Staroj Zagori, potvrdio je da su operisani jedno dete i jedan roditelj kome je amputirana noga.

– Dečak od 10 godina imao je operaciju noge i on se oseća dobro, a drugi dečak (11) ima više povreda od kojih je dominantna povreda glave i oni su su prebačeni u bolnicu “Pirogov” u Sofiji na dalje praćenje. Radi se dalja dijagnostika, čekam da vidim kakvi će biti rezultati. To je bio ozbiljan korak da ih prevedemo iz bolnice koja je dva i po sata od Sofije, da dođu ovde bezbedno. Čovek kom je amputirana noga je dobro. Deca koja su sa manjim povredama ili nisu povređena idu pravo u Tiršovu na dalju dijagnostiku i lečenje – rekao je Lončar.

On je demantovao prve informacije da je vozaču autobusa amputirana noga, već je kako je objasnio, reč o jednom roditelju. Lončar očekuje da svi teže povređeni budu prebačeni u Srbiju u narednim danima, kada to njihovo stanje dozvoli. Lakše povređena deca i roditelji smešteni su u hotelu, a njihov povratak biće organizovan nakon što svi punoletni daju izjave.

Asen Medžijev, vršilac dužnosti ministra zdravlja Bugarske potvrdio je da je u udesu povređeno 12-oro dece i dvoje odraslih, kao i da najmlađe povređeno dete ima šest, a najstarije 17 godina.

Podsetimo, nesreća se dogodila u nedelju nešto posle 20.00, na 217. kilometru auto-puta u pravcu Sofije, kod Stare Zagore, kada je autobus šabačkih registarskih oznaka iz još neutvrđenih razloga sleteo sa puta i završio u jarku. U autobusu se nalazilo 48 osoba, članova folklornog ansambla Ju-Lira iz Batajnice, koji su se vraćali kući posle učešća na festivalu u Nesebaru.

Prema rečima očevidaca, čija su svedočenja preneli bugarski mediji, situacija na mestu nesreće bila je strašna, a okolinom su odzvanjali krici povređene i uplašene dece. Da bi izašli iz prevrnutog autobusa putnici su razbijali stakla. Srećom u prvom vozilu iza autobusa nalazio se lekar, koji je odmah pritekao u pomoć povređenim Srbima.

– Prvo što sam video bila su neka deca. Zaustavivši se, video sam vozilo iz kojeg su deca izlazila u užasnom stanju. Uzeo sam komplet prve pomoći i krenuo ka povređenima. Bilo je užasno! – rekao je Živko Stamboliev koji se zatekao u blizini mesta nesreće.

Uplašeni i potreseni

Ivana Rajičić koja se nalazila u autobusu ispričala je bugarskim novinarima da ništa nije ukazivalo na to da će se nesreća dogoditi i da je vožnja u povratku sa obale Crnog mora bila uobičajena.

– Ništa drugačije nego kad smo dolazili. Nisam primetila da je autobus išao brže nego što inače idu auto-putevima. Nije delovalo kao da se vozaču spava, jer smo pre toga pravili pauzu na pumpi – rekla je Ivana i dodala da se oseća dobro, ali da je uplašena i potresena.

Ona je opisala i kako je izgledao sam trenutak nesreće.

– Brzo smo stali. Nismo se dugo vukli i tumbali. Hvala bogu da smo svi živi – zaključila je Rajičićeva.

Vozač u pritvoru

Vozaču autobusa D. K. određen je pritvor od 24 sata i protiv njega će verovatno biti podignuta optužnica, saopštio je bugarski MUP. Testovi vozača na alkohol i drogu bili su negativni, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je uzrok ili ljudska greška ili tehnički problem. Vozač je lakše povređen i prema još nepotvrđenim informacijama ima prelom ruke.

– Glavna verzija je da je uzrok nesreće ljudska greška. Takvi su bili početni podaci. Potvrđuju ih i podaci u toku istrage – rekao je Ivan Demerdžijev, vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Bugarske.

Istražitelji smatraju da je vozač iz nekog razloga izgubio koncentraciju, zbog čega je autobus sleteo u jarak.