pixabay.com

Više od dva biliona evra otišlo je od ujedinjenja na istok Nemačke. Svi koji svoju platu zarađuju u bivšoj Zapadnoj Nemačkoj i danas plaćaju takozvani solidarni porez kojim se finansira manje razvijeni istok, objavio je Dojče vele.

Tim novcem je privredna situacija u oba dela Nemačke trebalo da bude ujednačena. Bilans nakon četvrt veka ujednačavanja je jadan – istok i zapad Nemačke su dva potpuno različita ekonomska staništa.

To tvrdi Gerald Braun, profesor za regionalni razvoj i preduzetništvo na Univerzitetu u Roštoku. On je izdao Atlas industrijalizacije u istočnoj Nemačkoj u kojem su najvažniji ekonomski parametri prikazani na geografskoj karti. Bez obzira na to da li se radi se o radnoj produktivnosti ili o ukupnom društvenom proizvodu – granica između privredno jakih i slabih područja ide crtom koja je označavala bivšu granicu između Savezne Republike Nemačke i DDR. Razloge za to Braun vidi i u lošoj politici privrednog podsticanja nakon ponovnog ujedinjenja.

– Počeli smo izgradnjom infrastrukture, ali time stvarate samo hardver, a ne motor razvoja – kaže Braun.

Na njegovim kartama se može videti da su brojni koncerni nakon Drugog svetskog rata svoje centrale i proizvodnju premestili iz sovjetske okupacione zone (od koje je kasnije nastao bivši DDR) u neku od zapadnih okupacionih zona (od kojih je nastala Savezna Republika Nemačka). Nakon ujedinjenja uglavnom upropašćena istočnonemačka industrija je preko agencije za privatizaciju prodata većinom zapadnonemačkim preduzećima. Brojne fabrike su zatvorene, dogodila se dalekosežna deindustrijalizacija, kaže Braun. Preduzeća koja su preživela postala su deo zapadnonemačkih koncerna.

Kako to obično biva, istraživački i razvojni rad nemačkih firmi odvija pre svega u centralama na zapadu Nemačke – tamo se sele i poslovi. I manja preduzeća koja opslužuju veća gledaju da se nastane u blizini centrala koncerna na zapadu. Istočnonemačkoj industriji tako nedostaju odlučujući faktori za rast.

Ukidanje solidarnog poreza

Solidarni porez kojim se novac poreskih obveznika usmerava za podsticaj ekonomije istoka Nemačke biće ukinut za oko 90 odsto Nemaca dok će za još šest-sedam odsto poreski račun biti smanjen. Ministar finansija Olaf Šolc poslao je taj predlog vladi na odobrenje i, ako bude prihvaćen, postaće zakon 2021.