Youtube/RTS Slagalica - Zvanični kanal
Stefan Stanković

Stefan Stanković, bivši novinar “Vesti” pobednik je 127. ciklusa TV Slagalice i kao šampion ciklusa stekao je pravo da se sa ostalim pobednicima i najboljim drugoplasiranima bori krajem godine u superfinalu. Posle uzbudljive partije u polufinalu koja je rešena u asocijacijama, Stefan je u finalu bio bolji od Danila Ćosića posle nadmetanja u dve partije.

Stanković je za naš list otkrio šta je to što ga privlači kvizovima, kako se priprema, šta mu je pomoglo da trijumfuje u najpopularnijem nadmetanju kod nas, koji se godinama emituje na Prvom programu RTS.

– Pobeda u Slagalici definitivno za mene predstavlja ostvarenje jednog životnog sna, pošto mi je omiljeni kviz. Ovo mi je bio treći put da učestvujem. Pre deset godina je bila jedna pobeda, 2016. godine četvrtfinale i sada sam konačno uspeo da budem najbolji. Nisam baš došao s idejom da ću biti pobednik ciklusa, ali stvari su se lepo odvijale i na kraju sam uspeo da osvojim – kaže nam Stefan Stanković.

Sve popularniji pab kvizovi su mu dosta pomogli u ostvarenju sna.

Vežbanje na pab kvizovima

– Najviše mi je pomoglo vežbanje i učestvovanje na pab kvizovima, ali i na takmičenjima koja organizuje Srpska kviz asocijacija. Ja generalno volim da se nadmećem, a s obzirom da i na pab kvizove i na takmičenja u okviru Srpske kviz asocijacije dolaze fenomenalni učesnici, kroz nadmetanje sa njima i ja sam postao dosta bolji – priča Stefan.

Ističe da su pab kvizovi sve popularniji u Beogradu, ali i širom Srbije i da je, iako se igra u timovima, konkurencija neverovatna i da ga motiviše da istražujem.

– Što se tiče pripreme za Slagalicu, vežbao sam samo ono gde sam najslabiji – slova i brojevi. To u praksi znači od sedam dana pred učešće bar 80-90 odgledanih emisija.

Ovaj mladi novinar debitantski nastup u nekom od kvizova imao je još 2006. godine na B92 u kvizu “Pitanja za šampiona”.

– Tu sam uspeo da pobedim u jednoj emisiji, ali nisam prošao u dalji tok takmičenja. Bila su tu još dva učešća u “Poteri”, ali nisam uspeo da pobedim. Najviše ću svakako pamtiti prvi kviz, jer sam pokazao sebi da mogu da se takmičim ravnopravno, a i da me kamera neće “pojesti”. A pobeda u Slagalici je van konkurencije!

Ovaj kviz, priznaje Stanković, prati od prve emisije, punih 27 godina. – Jako se dobro sećam početaka i kako sam zavoleo kviz, čak sam i sastavljao tada neku svoju verziju Slagalice da se takmiče moji roditelji. O novoj prijavi sam dugo razmišljao, ali pošto sam već nekoliko godina intenzivno u svetu kvizinga, odlučio sam da je sada pravi trenutak za novi pokušaj. Za kvizove se interesujem onoliko koliko ih i pratim. Dakle sve je počelo od Slagalice 1993. godine, ostalo se samo nadovezalo. Volim mnogo “Ko želi da postane milioner”, žao mi je što me nikada nisu zvali da učestvujem. U suštini gledam manje – više sve kvizove koji se emituju kod nas, ali i neke strane.

Kad proradi adrenalin

Trema ga nikad ne napušta kad se takmiči, ali nije to ništa, kaže, strašno, niti mu otežava takmičenje.

– Zapravo, trema postoji dok kviz ne počne, posle se u potpunosti skoncentrišem na pitanja i ponašam kao da kamere ne postoje. Pored toga, mislim da mi i adrenalin proradi od treme i onda mnogo bolje razmišljam.

Rad u novinarstvu mu kaže pomaže dosta u takmičenju.

– S obzirom da radim na sajtu, dnevno pročitam baš mnogo informacija koje se posle neretko pojave i u nekom kvizu. Takođe, kad u nekoj vesti naiđem na nešto što me baš zaintrigira, to znači dalje istraživanje po Vikipediji.

Saveti preko društvenih mreža

Stefan Stanković ističe da još nije stekao tu popularnost da ga ljudi prepoznaju na ulici, ali da ima puno zahteva na društvenim mrežama.

– Putem društvenih mreža me pitaju uglavnom budući takmičari za savet. Uvek se trudim se da im pomognem kao što su i meni neki raniji učesnici pomagali – kaže pobednik.

Superfinale krajem godine

Superfinale Slagalice je krajem godine, a Stefan kaže da neće biti nekih posebnih priprema.

– Verovatno će biti isto kao i za regularan ciklus, što znači mnogo odgledanih Slagalica i standardno vežbanje pitanja. Dalo je sada rezultate nadam se da će i u superfinalu – optimista je Stefan.