Z. Vicelarević
SLAVLjE POSLE POBEDE: Veselje laureata

Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča je pobednik jubilarne 25. Evropske smotre srpskog folklora dijaspore, održane proteklog vikenda u velikoj hali Spens u Novom Sadu u organizaciji Asocijacije srpskog folklora dijaspore, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova i grada Novog Sada.

DRUGO ZLATO: SC Štutgart

Veliki broj takmičara

Na 25. smotri srpskog folklora dijaspore u dva dana učestvovalo je ukupno 45 folklornih ansambala, od kojih su 39 nastupali u takmičarskom delu, a šest ansambala u revijalnom delu programa. Oba dana je bilo po tri takmičarska bloka i jedan revijalni, a petočlani stručni žiri u sastavu dr Mirjana Zakić, etno-muzikolog, Miloš Vulović, koreograf i prvi solista nacionalnog ansambla Kolo, Igor Gudić, koreograf, Ivan Terzić, etnolog i Igor Popov, vaspitač specijalista za tradicionalnu igru imali su nimalo lak zadatak da izaberu najbolji folklorni ansambl dijaspore.

Spens slavio folkloraše

SKC “Stevan Mokranjac” je sa osvojenih 99,900 bodova zauzeo prvo mesto, Srpski centar Štutgart je sa osvojenih 99,367 bodova zauzeo drugo mesto, a treće mesto pripalo je Kulturno-umetničkom društvu Zavičaj iz Vintertura sa ukupno 98,700 bodova. Među zlatnih osam su i KUD “Vuk Stefanović Karadžić” iz Roršaha, ANIP Oro iz Pariza, KUD Biseri iz Pariza, SKUD Vidovdan iz Ljubljane i KUD Kolo iz Esena.

KUD “Vuk Stefanović Karadžić” Roršah

Prelazni pehar-statua Čiče, čiji je pokrovitelj dnevni list “Vesti”, od ANIP Oro iz Pariza, pobednika poslednje održane Evropske smotre 2019. godine, primio je Danilo Đokić, predsednik Asocijacije srpskog folklora dijaspore i predao ga SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča. Zlatna, srebrna i bronzana odličja uručili su predsednici Srpskih udruženja iz Švajcarske, Nemačke, Austrije, Rumunije i Mađarske.

Predsednik ASFD Danilo Đokić: Predao prelaznog Čiču

Ponosni zbog titule

Prve utiske nakon proglašenja pobednika preneo nam je Saša Božinović, potpredsednik SKC “Stevan Mokranjac”:

– Srećan sam i ponosan na naš “Mokranjac”. Titula je ponovo u Beču. Ovo je naša peta titula na Evropskim smotrama do sada i zaista su veliki radost i ponos i jaka motivacija da i dalje radimo kao do sada.

NASTUP POBEDNIKA: SKC “Stevan Mokranjac” Beč

Specijalnu nagradu za najboljeg igrača smotre dodeljena je Marku Banjcu iz SC Štutgart:

– Ovo je priznanje mog odgovornog i predanog rada i ljudi koji su iza mene bili od prvog umetničkog rukovodioca kao i ostalih sa kojima sam radio i svi koji predano stoje iza Srpskog centra Štutgart. Folklorom se bavim više od 11 godina.

NAJBOLjI IGRAČ: Marko Banjac

Među brojnim folklornim ansamblima iz Evrope, na smotri se predstavio i KUD Vidovdan iz Frankfurta, ali ne na bini već kao prvo umetničko društvo koje je osnovalo Radio-stanicu Vidovdan.

Ekipa Radio Vidovdana iz Frankfurta

– Mi smo predstavili naš radio Vidovdan, prvu i jedinu srpsku radio-stanicu u Nemačkoj. Sa smotre u Novom Sadu emitujemo program uživo, a naši slušaoci mogu da nas prate, a sada u severnom delu nemačke pokrajine Hesen i Rjanland Falcu preko interneta i DAB plus koji ima svaki moderni auto – rekao nam je Miloš Regeljac, urednik i voditelj naše prve radio-stanice.

Čuvali smo Čiču

– Novi Sad nas je lepo dočekao. Grad je lep, gotovo kao Pariz. Atmosfera na smotri je odlična i nastupaju svi dobri i iskusni folklorni ansambli, pa je konkurencija velika. Kao pobednici poslednje održane evropske smotre iz 2019. godine imamo obavezu da se pokažemo u najboljem svetlu – rekao nam je Aleksandar Tasić, predsednik ANIP Oro iz Pariza, a prelazni pehar statua Čiče bio je poveren Novaku Stošiću:

Čuvar Čiče

– Čuvali smo pehar Čiču od naše pobede u Beogradu i sada ga vraćamo, ali sa nadom da ga možda opet ponesemo za Pariz ako pobedimo. Znam da će biti teško, jer je jaka konkurencija, ali ga časno vraćamo i srećni smo što je bio Čiča kod nas.

Druženje je najvažnije

Dušan Vuković je umetnički rukovodilac u SKUD Taban iz Budimpešte:

SKUD Taban Budimpešta

– Ovo nam je četvrta evropska smotra na kojoj naš SKUD Taban učestvuje, a 2008. godine smo na Palama osvojili drugo mesto. Imamo puno prijatelja u Novom Sadu, ali i među umetničkim rukovodiocima koje smo ovde danas sreli. Družimo se lepo, a u Novom Sadu smo kao kod kuće. Nastupali smo drugog dana i bitno nam je da pokažemo koliko umemo u opancima i da se družimo sa našim zemljacima iz Evrope, što nam je najbitnije.