L. MEČANIN
Iguman Metodije sa porodicom Vukićević, Aleksandrom Krstićem i Draganom Mikovićem

Velika nam je radost da smo svedoci dobrotvornih dela koja nas inspirišu i daju nadu svima nama. U ovim teškim vremenima vidimo da mlade generacije znaju da brinu o svojim bližnjima, a oni su naša budućnost.

Mi smo ispratili i podržali ovo izuzetno delo mladog vatrogasca Đorđa Vukićevića koji je beznačajni incident, koji se dogodio na terenu kada je kapiten fudbalske reprezentacije Portugala, Kristijano Ronaldo, bacio kapitensku traku, pretvorio u razlog da spasi život jednog malog deteta. Ovo časno delo je svima nama postalo jedan svetao primer ljubavi i pobede nad zlom.

Ovo su reči arhimandrita Metodija, igumana manastira Hilandara, koji je na Ivanjdan upriličio posetu Solunu i Svetoj Gori plemenitom vatrogascu Đorđu Vukićeviću, njegovoj porodici i starešinama Draganu Mikoviću, zameniku komandanta vatrogasno-spasilačke brigade u Beogradu i Aleksandru Krstiću, šefu odseka u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu sektora za vanredne situacije MUP RS.

Milosrđem do cilja

Svečani prijem gostiju iz Beograda upriličen je u Amfiteatru Gradske skupštine u Solunu. Veliku pomoć i podršku u organizaciji projekta dala je grčka neprofitna organizacija Teofilos koja brine o višedetnim porodicama i čiji je predsednik arhimandrit Metodije.

Da podsetimo, sve je počelo od čovekoljubivog Đorđevog gesta kada je fudbaler Portugala Kristijano Ronaldo, na utakmici protiv reprezentacije Srbije, bacio svoju kapitensku traku, negodujući zbog odluke sudije. Traka je pala ispred mladog vatrogasca koji je podigao dok mu je kroz glavu već prolazila misao da bi mogla otići na aukciju, kako bi se dobijena sredstva uplatila za lečenje osmomesečnog Gavrila Đurđevića koji boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1. Za lečenje je bilo potrebno više od dva miliona evra, a novac je trebalo prikupiti što hitnije.

U akciju su bili uključeni građani Srbije koji su slanjem SMS poruka prikupili deo sredstava, ali je to bilo nedovoljno. Imajući sve to na umu, Đorđe je pozvao svoje pretpostavljene i predočio im svoju zamisao. Kako Ronaldo nije tražio da mu vrate kapitensku oznaku, mladi vatrogasac je dobio odobrenje da je može zadržati. Odmah je traku dao na aukciju, da bi je u kratkom vremenskom roku kompanija Mozzart
otkupila za 7.500.010 dinara (oko 63.000 evra).Vukićević i Mozzart su izazvali domino efekat. Zahvaljujući kompaniji Mozzart i Jovanu Simiću, poznatom humanisti, stizali su potpisani dresovi Ronalda, Mesija, Ibrahimovića i mnogih drugih sportista. Uglavnom je kompanija Mozzart pobeđivala i na ovim plemenitim aukcijama i donirala novac za Gavrila. Ministarstvo zdravlja je uplatilo sumu koja je nedostajala i mališan iz Kragujevca je poslat na lečenje u Mađarsku.

Obilazak svetinja

– Smatramo da je ovo delo razlog za ponos ne samo svih vatrogasaca, već i svih pravoslavnih hrišćana. Vatrogasna služba Soluna kao i bratstvo manastira Hilandar odlučili su da ugoste vatrogasca Đorđa Vukićevića u Solunu i Hilandaru. Velika nam je radost da sa našom braćom Grcima imamo priliku da nagradimo ovo delo milosrđa i dobrote i gajimo nadu da ćemo uvek odolevati svakom zlu i očaju, kao i da ćemo imati sve više ovakvih primera dobrote i ljubavi. U ime bratstva Svetog manastira Hilandar izražavamo zahvalnost vatrogasnoj službi Soluna i grčkom narodu na svesrdnoj saradnji i podršci. Veoma dobar odnos između naša dva naroda broji više od osam vekova i stoji kao most koji nas povezuje, a ovim zajedničkim delom smo to i potvrdili – istakao je arhimandrit Metodije.

Uz želju da Gospod Bog molitvama Presvete Bogorodice, Svetog Save i Simeona Mirotočivog uvek bude uz Đorđa i njegovu porodicu, kao i sve kolege vatrogasce – spasioce, iguman Hilandar je mladom vatrogascu poklonio ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice.

Vatrogasci su u Solunu obišli grad i njegove svetinje crkve Svetog Dimitrija i Svetog Grigorija Palame i poklonili se njihovim čudotvornim moštima, kao i crkvu Svete Sofije. Videli su Belu kulu, poznatu solunsku tvrđavu, Aristotelov trg i ostale znamenitosti. Iskoristili su priliku da posete izložbu koju je organizovalo Udruženje Svetogorski dom, čiji je direktor Anastasios Duros, a član UO iguman Metodije. Na izložbi su u više različitih tehnika predstavljene ikone grčkih novomučenika koji su postradali za pravoslavnu veru pre nešto više od sto godina.

Anđeli života

Na svečanosti u Amfiteatru prisustvovali su zamenik gradonačelnika za socijalnu politiku Haris Aidonopulos, direktor organizacije Svetogorski dom Anastasios Duros, zamenik načelnika vatrogasne službe Soluna Teodor Kosmidis, administrator vatrogasne službe Manolis Mancuridis i Viktorija Karanasiu, direktorka neprofitne organizacije Teofilos.

Dobrodošlicu prisutnima uputila je Evangelija Pantidu, a ispred kancelarije manastira Hilandar u Solunu, izražavajući radost što je jedan humani gest srpskog vatrogasca Đorđa Vukićevića okupio bratski srpsko-grčki narod. Haris Aidonopulos uputio je srdačne pozdrave vatrogascu Đorđu Vukićeviću i njegovim kolegama.

Zamenik načelnika vatrogasne jedinice Teodor Kosmidis nije krio radost i ponos što je njegov srpski kolega jednim humanim gestom učinio da se prikupe novčana sredstva za lečenje bolesnog deteta:

– Za nas u vatrogasnoj službi nema granica. Sarađivao sam sa srpskim vatrogascima kada je 2012. godine buknuo veliki šumski požar u neposrednoj blizini Hilandara kada je vatrena stihija pretila da ugrozi manastir. Napravili smo obruč oko vatre kako bismo je obuzdali. Dva dana smo se borili, davali sve od sebe, ali je vatra bila nezaustavljiva. U tim najtežim trenucima, iguman Metodije je odlučio da sa svojom bratijom služi moleban. Uveče, nakon molitve počela je da pada kiša u krupnim kapima i sam Gospod Bog je spasao manastir.

Potom se obratio gostu iz Beograda sledećim rečima:

– Dragi Đorđe, ti si mlad i trebalo bi da uvek budeš ponosan na svoj poziv. Vatrogasci su heroji. Nama tvoj gest nije predstavljao iznenađenje, jer su vatrogasci anđeli života.

Kosmidis je Đorđu darovao značku koja se daje grčkim vatrogascima samo u izuzetnim prilikama.

Odlazak u Hilandar ostaće sigurno u večnom sećanju humanog vatrogasca i njegovih starešina. Đorđe Vukićević i Dragan Miković su prvi put posetili Svetu Goru, dok Aleksandar Krstić jednom godišnje dolazi kako bi sa monasima izveo vatrogasnu vežbu. Bio je jedan od srpskih vatrogasaca koji su pre devet godina učestvovali u suzbijanju požara oko ove svetinje. Inače, manastir Hilandar je blagoslovio i omogućio da Đorđe sa porodicom nekoliko dana provede u Uranopolisu.

EKSKLUZIVNI INTERVJU IGUMANA METODIJA ZA MOZZART SPORT

Sportisti pohode Svetu Goru

– U čačanskom Borcu sam sa nekih trinaest godina počeo da treniram košarku. Prvo nas je podučavao Nikola Mišović Rokli, a potom Vlade Androić. Nakon tri godine imao sam jaku upalu pluća, pa sam bio prinuđen da prekinem sa košarkom. Sećam se, dok smo mi bili kadeti, Željko Obradović je bio u prvom timu. Gledali smo utakmice Borca za koga su pored Obradovića igrali Dragan Arsić, Vlade Androić, Obrad Šarančić, Marko Ivanović. Da se u klubu sećaju da sam trenirao košarku u Borcu govori činjenica da sam dobio dres sa potpisima svih igrača – ističe iguman Hilandara u ekskluzivnom intervjuu za Mozzart
Sport.

Veliki broj srpskih sportista posećuje Svetu Goru i manastir Hilandar.

– Tako je. Često se dešavalo da poklonici iz Grčke budu u manastiru kada u Hilandar dođu i naši poznati sportisti. Grci pitaju da li je to taj sportista, mi damo potvrdan odgovor, i primećujemo radost kod poklonika. Naročito jer su mnogi igrali, odnosno radili u Grčkoj. Jedan od njih je Duda Ivković koji je u više navrata bio u Hilandaru. Potom, dolazili su fudbalski veterani Crvene zvezde, Dejan Bodiroga i Dejan Tomašević. Darko Miličić je dosta pomogao obnovu manastira, pokrenuo je i svoje prijatelje. Košarkaš Nikola Mirotić prilično je pomogao u obnovi Hilandara. Često nam dođe Vladan Milojević, nekadašnji trener Zvezde. Posetili su nas fudbaleri Partizana, koji su odigrali prijateljsku utakmicu sa Paokom, a prihod je bio namenjen za Hilandar. Ovde su proslavili krsnu slavu, Začeće Svetog Jovana Krstitelja, jer je na taj dan osnovan klub.

Kada su sportisti i sport u pitanju, iguman Metodije nam je pored Borčevog dresa pokazao i potpisan dres nekadašnjeg SSSR-a, jer su košarkaši predvođeni Sabonisom postali olimpijski šampioni. U finalu su savladali tadašnju Jugoslaviju, dok je SAD uzeo bronzanu medalju.

Smrt monaha Atanasija

– Mi sarađujemo sa grčkim vatrogascima jer smo imali dva požara, jedan u samom Hilandaru, a drugi u šumi na Svetoj Gori. Moram da pomenem tragičan slučaj koji je učvrstio vezu sa ovdašnjim vatrogasnim službama. Monah Atanasije je, tokom požara, sa našim vatrogasnim kolima pošao da spasava grčke vatrogasce koji su sleteli sa puta. I njemu se to desilo. Grci su imali ozbiljne povrede, na sreću su preživeli, dok je Atanasije dao svoj život. Taj događaj produbio je vezu sa grčkim vatrogascima, koji su sa radošću prihvatili ideju da ugoste Đorđa – kaže iguman Metodije.

Dokaz bratskih odnosa

– Naš grad i manastir Hilandar imaju dugogodišnju saradnju – istakao je zamenik gradonačelnika Soluna za socijalnu politiku Haris Aidonopulos. – Dobri odnosi između naša dva naroda su od izuzetnog značaja. Mi imamo istu, pravoslavnu veru i nikada nismo međusobno ratovali. To je dokaz naših odličnih i bratskih odnosa. Mi smo, kao i vi, trpeli otomanska osvajanja, nemačku okupaciju i na isti način znamo šta znači solidarnost. Nagrada mladom vatrogascu Đorđu Vukićeviću je nagrada od svih nas, a svi mi smo imali jedan zajednički zadatak, a to je da učinimo nešto korisno. Jedno veliko bravo za manastir Hilandar koji je pokrenuo ceo ovaj događaj. Tu smo za dela, a ne za govore.