Youtube/VB Produkcija
Foto: Ilustracija

Zbog nedavnih katastrofalnih poplava koje su pogodile Guču kada je poplavljen i fudbalski stadion na kojem su se održavali najvažniji sadržaji manifestacije odlukom Opštinskog veća u Guči svi programski sadržaji 59. Sabora trubača biće održani u crkvenoj porti, gde je pre pola veka i rođena manifestacija.

Prema rečima Milivoja Dolovića, predsednika opštine Lučani, na ovakvu odluku organizatori su primorani, ali je na ovaj način uslišena i želja mnogih Gučana da se Sabor trubača organizuje tamo gde je i počeo.

– Prilikom nedavnih poplava u Guči poplavljen je i fudbalski teren na kojem je debeo sloj mulja, a oštećene su i elektro instalacije, te smo zbog bezbednosti učesnika Sabora, u dogovoru sa Crkvenom opštinom i uz blagoslov episkopa žičkog Justina, odlučili da posle 50 godina takmičenje trubača vratimo u crkvenu portu, tamo gde je manifestacija i rođena. Uostalom, to je bila i želja brojnih žitelja Guče koji smatraju da takmičenje nije ni trebalo izmeštati iz centra grada – istakao je za “Vesti” predsednik Dolović.

Osim centralne bine koja će se nalaziti u crkvenoj porti i na kojoj će se odražti takmičenje trubača, u Guči će biti postavljene još dve bine – jedna ispred Doma kulture, a druga ispred spomenika trubaču, sve u krugu od stotinak metara, a u okolnim ulicama biće postavljeni i video-bimovi kako bi svi mogli da prate takmičenja i druge programske sadržaje.

– Prošle godine na stadionu je bilo 8.700 posetilaca, a sama porta može da primi 4.000 ljudi. Ako se uzme u obzir da će biti postavljene i druge bine, kao i video-bimovi, onda je jasno da niko neće biti uskraćen za doživljaj praćenja svih programskih sadržaja, a posebno takmičenje trubača – objasnio je Milivoje Dolović novu koncepciju održavanja Sabora trubača uz napomenu da je organizatorima iznad svega bezbednost posetilaca ove svetske manifestacije koja se održava od 8. do 11. avgusta.

Narednih sedam dana konačno će biti poznati svi programski sadržaji predstojećeg, 59. Sabora trubača.

Bogat program

Na ovogodišnjem Saboru program će obogatiti i koncert trubačkog orkestra Bobana Markovića sa gostima. Saboraše će zabavljati i Dejan Petrović, čovek koji je sa svojim Big Bendom podigao muziciranje na viši nivo i proslavio Guču i srpsku trubu. Koncerte će održati i Dejan Lazarević, Dragana Mirković i Saša Matić.