Youtube/EXIT Festival
Exit Festival 2021

Masovni dolazak ljubitelja piva i muzike iz čitave Evrope na beogradski Beer fest koji se završava ovog vikenda, novi je impuls oporavku srpskog turizma desetkovanog pandemijom koronavirusa.

Uz poznati festivalski i seoski turizam, Srbija je ponudila i “vakcinaški”, a kao sigurna zemlja po broju obolelih od kovida-19 beleži veliki dolazaka Indijaca. Da su, ipak, najbrojniji Turci, otkrila je ministarka turizma Tatjana Matić.

– Broj turista iz Turske je porastao za 49 odsto u odnosu na 2020. godinu. Borave u proseku nepunih nedelju dana, a pored Beograda, Novog Sada i Niša, najčešće idu na Zlatibor, Kopaonik i Novi Pazar i turističke lokacije na putu do tog grada – kazala je ministarka.

Govor brojki

Ovog leta su oživela ne samo turistička, već poslovna i druga putovanja, pa su, uz indijske biznismene i studente koji na putu ka Zapadu, provedu dve nedelje u Srbiji, u prestonicu stizali stranci sa svih krajeva sveta.

Iz regiona je najviše onih koji su dolazili zbog vakcinacije, prvenstveno iz BiH i Severne Makedonije, pa je od proleća zabeleženo više od 150.000 revakcinisanih stranaca. Pre desetak dana je Vlada omogućila besplatnu vakcinaciju stranih turista svakog petka, subote i nedelje na Beogradskom sajmu. Oni koji bi da se cepe moraju da budu prijavljeni u jednom od 18.219 ugostiteljskih objekata za smeštaj, evidentiranom na portalu eTurista. Stranci samo sa potvrdom tog objekta ili turističke agencije mogu da prime vakcinu.

U Srbiju je, inače, turistički život počeo polako da se vraća krajem zime i početkom proleća, pa je ove godine, u odnosu na mart prošle, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj turista veći za četvrtinu, a noćenja za više od petine. Broj noćenja domaćih turista je porastao za gotovo trećinu, a stranih za skromnih 0,3 odsto.

U aprilu je u odnosu na isti mesec 2020, broj dolazaka turista bio veći za čak 2.078,2 odsto, a broj noćenja za 857 odsto. U odnosu na 6.294 dolaska turista prošle, ove je bilo 137.073.

Broj noćenja prošlog aprila je bio 41.656, a poslednjeg 398.628. Praktično, broj turista je veći za 22 puta, a noćenja 9,6 puta. Ipak, broj turista 2019. bio je više nego duplo veći u odnosu na april 2021. U maju su oživele posete stranaca, pa je zabeleženo 307,5 odsto više nego 2020, a broj noćenja je bio veći za 243,2 odsto, a u junu 48,4 odsto više stranih turista, a broj noćenja za 270 odsto.

Više cene noćenja

Srpski festivali poput Egzita i Guče privukli su strance, a koliko je interesovanje i pored pandemije i obavezne vakcinacije ili negativnog PCR testa, pokazuju podaci sajta Buking prema kojima je u Novom Sadu prilično vremena pre festivala, čak 99 odsto smeštaja bilo popunjeno u Novom Sadu, iako su cene noćenja tokom ovogodišnjeg festivala značajno veće. Da je interesovanje prevazišlo očekivanja organizatora, potvrdio je Akoš Seleši, direktor Egzitove turističke agencije navodeći da pojedina tržišta poput Francuske i Nemačke beleže rast od više stotina odsto u odnosu na ranije godine. Osim iz te dve države, bilo je mladih iz Slovenije, Turske, Hrvatske, Mađarske i Holandije, ali i regiona.

Kroz džez festival Nišvil u Nišu, prema rečima Ivana Blagojevića, direktora ove manifestacije, tokom deset dana, prošlo više od 100.000 ljudi.

Brojne ljubitelje truba okupio je tradicionalni sabor u Guči, koji je magazin “National Geographic” uvrstio među deset najvažnijih događaja u svetu, a od 2020. je na listi Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Srpsku prestonicu je u prvih šest meseci ove godine posetilo gotovo 200.000 turista koji su ostvarili 558.437 noćenja, što je za 12 odsto više u odnosu na isti period 2020. U junu je od 56.142 gostiju, njih 42.927 bilo stranaca ili 383 odsto više, a zabeleženo je 111. 881 ili 409 odsto više noćenja. Uz Turke je, gledano od početka godine, najviše turista bilo iz BiH, Rusije, Crne Gore, Severne Makedonije, zatim Nemačke, Hrvatske, Turske, Slovenije, Italije, SAD…

Krstarenje brodom

Beograd se potrudio da stranim turistima na najbolji način predstavi sve čari srpske prestonice. Oni mogu da idu u besplatno razgledanje grada sa vodičem, pešice, autobusom sa otvorenim krovom ili brodom. O znamenitostima vodič priča na srpskom i engleskom jeziku, a osim sa istorijom i atrakcijama upoznaje ih i sa gastro specijalitetima, pićima i zabavom koju pružaju brojni restorani.

Raj za pustolove

Tematske ture su takođe vrlo popularna ponuda, naročito za pustolove. Otkrijte brojna blaga Srbije od bajkovitih srednjovekovnih manastira do važnih elektrotehničkih izuma, navodi se na sajtu Turističke organizacije Srbije gde je predstavljeno više ruta, a među njima i dve koje su na spisku kulturnih ruta Saveta Evrope.

Ruta “Put rimskih careva i dunavski put vina” objedinjuje posete rimskim arheološkim lokalitetima i regijama gde se vino pravi od antičkih dana do danas, dok “Transromanika” provodi pričom kroz čak devet zemalja i na desetine unikatnih romaničkih građevina.