Tanjug
Plodotvorni razgovori: Srpsko-turski poslovni forum

Ekonomska saradnja Srbije i Turske bila je u fokusu dvodnevne posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je u Beograd došao sa 100 privrednika da produbi tu saradnju, prisustvuje Trilateralnom samitu Srbije, Turske i BiH i simbolično obeleži izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo, polaganjem kamena temeljca u Sremskoj Rači.

Turski investitor je posebno zainteresovan za izgradnju brzih saobraćajnica, uključujući i šumadijski koridor “Vožd Karađorđe”, o čemu su predstavnici Ministarstva građevine razgovarali sa delegacijom turske firme Kaljon. Erdogan i njegov domaćin, srpski predsednik Aleksandar Vučić su u obraćanju posle Srpsko-turskog poslovnog foruma akcentirali saradnju dve zemlje, uz obećanje da će raditi da trgovinska razmena dostigne 1,5 milijardi evra. Koliko je ekonomska saradnja poslednjih godina jačala, svedoči i prošlogodišnja trgovinska razmena od 1,084 milijardu evra.

Korist za region

Ta saradnja je, tumači za “Vesti” ekonomista Kostadin Pušara, rezultat promišljene srpske državne politike, a na korist obe države i regiona.

– Naši stručnjaci i institucije su na osnovu činjenice da se globalni sistem cepa u korist regionalnog i gledali na zapad istok i jug kako i sa kim i u čemu sarađivati regionalno, šire regionalno, pa tek globalno.

Prema procenama nekih američkih i ruskih instituta, Kina se nametnula kao najprikladniji investitor za evropsko područje, dok se Turska koja drži ključeve Bliskog istoka okrenula Balkanu i Srbiji s kojom ima dugu istoriju – kazao je naš sagovornik koji Erdoganovu posetu vidi kao krunu te saradnje za koju Turci imaju strateške planove, a rizici su isključeni.

Ovakva poslovna orijentacija, prema njegovim rečima, povezuje region, a iz više razloga je dobra za Srbiju.

– Naš interes je da turski investitori otvore fabrike u Srbiji i zaposle što veći broj naših radnika, naročito u tekstilnoj industriji koja nam je zamrla. Inače smo imali dugu tradiciju i samim tim znanje, sirovine i jeftinu radnu snagu – ukazuje Pušara i ističe da će to povećati srpski BDP i standard građana.

Svi pokušaji boljih ekonomskih odnosa sa drugim zemljama su pozitivna stvar za Srbiju, kaže za “Vesti” ekonomista Milan Kovačević.

Ipak, ovaj stručnjak za međunarodna ulaganja je uz opasku kako su oba predsednika konstatovala da trgovinska razmena raste, ukazao da ona značajno više raste u korist Turske.

Ulažite u banje

– Srbija je u odnosu uvoza i izvoza s Turskom u skoru tri prema jedan, odnosno trostruko više uvozimo. Ne znamo mnogo ni o auto-putu ka Sarajevu ni kakav je kreditu u pitanju, jer ako je skup, a stranim kompanijama damo da grade uz paušalnu brojku, doprinosimo njihovom porastu BDP, a ispada da uvozimo auto-put – pojašnjava Kovačević i navodi kineski primer izgradnje mosta u Beogradu, kada su Kinezi iz svoje zemlje dovlačili čak i hranu.

Potencijal za proširenje saradnje se vidi u drvnoj i mašinskoj industriji i IT sektoru.

U Srbiji posluje 515 preduzeća sa više od 50 odsto turskog kapitala.

Vučić je rekao da je veoma srećan što je imao privilegiju da upozna predsednika Erdogana, mnogo toga nauči od njega i unapredi odnose između Srbije i Turske.

– Predsednik Erdogan je 2017. u naš region doneo velike promene i verujem da kada budemo obilazili radove za godinu i po, da će već biti pri kraju i moći ćete da pogledate šta ste doprineli razvoju ove zemlje – kazao je Vučić Erdoganu i ukazao da bi Lebane potpuno umrlo da nije turskog investitora, proizvođača vunice, a istoje i s mnogim drugim mestima u koje malo ko ili gotovo niko nije hteo da investira.

Vučić je pozvao je turske investitore da dođu u što većem broju u Srbiju i posebno ih zamolio da ulažu u banjski turizam.

– Imamo fantastične banjske vode, zato dođite u našu zemlju, spremni smo da privatizujemo te banje – rekao je Vučić.

Erdogan je istakao čvrste veze sa Srbijom koja je, kako je kazao, za Tursku ključna zemlja za mir na Balkanu. Naglasio je saradnju u sektorima kao što su telekomunikacije, prevoz i najavio uvećanje bilateralne trgovine.

Poen za svakog

– Trilaterala je kao i bilaterala i multilaterala značajna za domaćina s dva aspekta. Prvenstveno zato što je za njegovu publiku. I interes svakako imaju i gosti se jer Milorad Dodik odomaćio u Srbiji, turski predsednik je došao da ostvari svoje interese, a kako su tu svi politički predstavnici iz BiH, tu je i drugi aspekt, odnosno da srpski predsednik može da kaže da je to regionalni skup, pa je svako dobio neki poen – ocenio je Milan Kovačević.

Uskoro industrijska zona

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je ukazao kako jke od prethodne posete Erdogana 2017, otvoreno i radi više od 10 turskih fabrika u Srbiji i obelodanio da Srbija sa Turskom radi na dovođenju velike industrijske zone, koja znači dolazak 16 kompanija u zonu u blizinu Beograda.

– To će dati potpuno novi impuls i priliku o kojoj ćemo vrlo brzo još jednom govoriti u Istanbulu – rekao je Čadež na poslovnom forumu.

Uspomena na ambasadora

Predsednici su obišli i izložbu “Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije”, predstavili su javnosti i zajedničko izdanje poštanskih markica povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske. Razmenjeno je i devet memoranduma o saradnji u raznim oblastima, od bezbednosti do obrazovanja. Šefovi diplomatije Srbije i Turske, Ivica Dačić i Mevlut Čavušoglu, otkrili su spomen-ploču ubijenom ambasadoru Republike Turske u SFRJ Galipu Balkaru, koji je smrtno ranjen 9. marta 1983. godine na uglu tadašnje ulice Generala Ždanova i Bulevara revolucije.