MSP Srbije
Ambasada Srbije u Švajcarskoj

Švajcarsko tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak protiv osobe koja je mejlom pretila Ambasadi Srbije i visokim državnim funkcionerima Srbije. Iako je autor mejla u izjavi švajcarskim medijima rekao da se kaje, to neće izbrisati njegov čin i tužilaštvo je pokrenulo krivični postupak, potvrdila je Linda fon der Burg iz saveznog tužilaštva.

Postupak je pokrenut zbog sumnje da je počinjeno krivično delo iznude, pretnje i vređanja. Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske osudilo je pretnje koje je dobila Ambasada Srbije u toj zemlji. Vlasti u Bernu ističu da su odmah, po prijemu informacije o pretnje, obavestile nadležne bezbednosne službe kako bi preduzele potrebne mere zaštite diplomatsko-konzularnih predstavništava i osoblja u Bernu, Ženevi i Cirihu.

Podsetimo, Ambasadi Srbije u Švajcarskoj u nedelju uveče upućena je elektronska poruka u kojoj se preti diplomatskom predstavništvu, ali i rukovodstvu Srbije.

“Ako i dalje budete pokušavali da napadate policiju na Jarinju kod Severne Mitrovice, ja ću gledati da u narednih 48 sati pošaljem bombu pismo koju ću sam napraviti i da vas u Bernu i vaše pretpostavljene u Beogradu, svakog posebno, ubijem bombom”, pisalo je u mejlu, uz uvredljive poruke srpkom narodu.

Mejl adresa sa koje je stigla pretnja glasi na ime Denis Krasnići, a švajcarski dnevnik 20 minuten stupio je u kontakt sa osobom koja je poslala poruku. Zbog zaštite podataka ličnosti u tekstu mu je dato ime Fatmir. On je odgovorio da ga je iznervirala situacija na severu Kosova, da se sada kaje što je napisao pretnju, da je to učinio iz besa i da nikome, navodno, nije hteo da preti.