Z.M.
Ljubimac nepravedno optužen: Klaudija i Slobodan sa Aronom

Vlasti grada Beča, posebno nadležna ministarka Uli Sima, ponašaju se diskriminatorski prema psima i kažnjavaju životinje umesto da deluju protiv neodgovornih vlasnika. To tvrde Klaudija i Slobodan Gligorijević, vlasnici psa rase argentinska doga po imenu Aron, koji će podneti, kako su najavili „Vestima“, tužbu protiv gradskih vlasti zbog takvog ponašanja.

Oni ukazuju da je lista opasnih pasa, za koje je uvedeno polaganje posebnih dozvola, izrađena bez pravog znanja o psima.

– Sa liste je Uli Sima svesno povukla nemačkog ovčara i rotvajlera, dve rase koje su tipično nemačke, a koje najviše napadaju ljude i druge pse – kritikuje Slobodan.

On smatra da iza povlačenja ovih nemačkih rasa sa spiska opasnih stoji „namera da privuče desničarske birače“.

Pozivajući se na svetsku statistiku, navodi da su nemački ovčar i rotvajler dve najopasnije rase, za razliku od argentinske doge, koja je stavljena na tu listu.

– Njena izjava da treba uvesti smrtnu kaznu za pse koji ujedu ljude je hitlerovski način. Ako treba, staviću svom psu žutu traku na nogu i šetati ga tako ulicom. Smatram da ne treba kažnjavati pse jer ako moj pas ugrize nekog treba mene kazniti robijom, a ne ubiti psa. Svaki pas može da se socijalizuje. Kažu da ako imaš opasnog psa, to je kao da imaš oružje, a ako je on pištolj, ja sam odgovoran jer ja povlačim okidač – poručuje on.

Zbog toga će, kaže, podneti tužbu jer Sima zloupotrebljava svoj službeni položaj pošto svoju mržnju prema velikim psima prenosi na zakone. On ukazuje da nije dala nikakvo objašnjenje kako je pse „sortirala“, to jest zašto je neke stavila na spisak opasnih, a neke ne. Pisao je i argentinskoj ambasadi, koja nije htela da reaguje.

Porodica Gligorijević kupila je Arona, koji je sada star tri godine, u Srbiji od pravog odgajivača.

– Važno je i odakle se nabavlja pas. Ako je on čiste krvi, onda nema nikakve agresivne osobine nekih drugih pasa – objasnio je.

Porodica Gligorijević doselila se iz Bregenca pre godinu dana u Beč i Aron je još u Bregencu prošao test agresivnosti, a Klaudija je morala godinu dana da ide u školu Kinološkog saveza. Međutim, u Beču ta dozvola nije bila prihvaćena, pa je morala na novo polaganje koje, kako objašnjavaju, nije ni nalik onoj u Bregencu i „tokom koje se uopšte ništa ni ne proverava, već se održava samo radi para“.

Opasna korpa

Gligorijevići takođe ističu da je obaveza nošenje korpe zlostavljanje pasa, a to je dokazao i jedan nedavni slučaj, kada je u nacionalnom parku Lobau u Beču divlja svinja ubila američkog staford terijera, koji je nosio korpu.

Gligorijevići nisu usamljeni u kritici na račun gradskim vlastima jer vlasnici velikih pasa, takozvanih opasnih rasa, najviše idu na obuku svojih ljubimaca, dok oni s malim psima svoje ljubimce nemaju pod kontrolom.