Ministarstvo odbrane Republike Srbije
PRECIZNOST I UMEĆE: Vojna policija Srbije

Na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu, u nedelju uveče svečano je otvoreno međunarodno takmičenje jedinica vojne policije “Čuvari reda” – jedne od 34 discipline Međunarodnih vojnih igara – najpoznatijeg i najvećeg vojnog takmičenja na svetu.

Međunarodne vojne igre održavaju se od 23. avgusta do 4. septembra na teritoriji Rusije i još 10 zemalja suorganizatora, među kojima je prvi put i Srbija.

Na ovom prestižnom takmičenju na kopnu, vodi i vazduhu učestvuje 290 timova iz više od 44 zemlje, a pripadnici Vojske Srbije takmiče se u pet disciplina: “Čuvar reda”, “Tenkovski biatlon”, “Snajperska granica”, “Vojni reli” i “Armija kulture”.

ZASLUŽILI SVE POHVALE: Srpska posada u Rusiji

Bratski odnosi

Na svečanoj ceremoniji početka takmičenja u disciplini “Čuvar reda”, ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović poručio je da srpska istorija obiluje borbama i stradanjima, ali i viteškim borbama za slobodu i život.

– Tu žrtvu nebrojenih srpskih heroja kroz vekove ne smemo nikada da zaboravimo. Zato vojne igre želim da posvetimo našim precima, srpskim herojima, koji su kroz vekove vojevali da bismo naša deca i mi živeli u slobodnoj Srbiji i da bismo danas mogli u miru da se sportski takmičimo i bijemo bitke potpuno drugačije i lepše vrste – kazao je Stefanović i dodao da je činjenica da je i Srbija uvrštena u zemlje domaćine potvrda bratskih odnosa Srbije i Rusije koji su, kako je rekao, “stvarani kroz vekove naše zajedničke istorije”.

Zamenica ministra odbrane Ruske Federacije Tatjana Ševcova istakla je da je takmičenje “Čuvar reda” postalo veoma značajan događaj u životu vojne policije oružanih snaga zemalja učesnica i da svake godine ono postaje izazovnije za učesnike, a privlačnije za publiku.

– Geografija održavanja ovog takmičenja se širi. Kao potvrda toga je da ove godine imamo još jednu zemlju suorganizatora Međunarodnih vojnih igara – Republiku Srbiju. Predstavljati vojnu policiju oružanih snaga svojih zemalja na ovom takmičenju je i prestižno i odgovorno, a pobediti je časno – poručila je Tatjana Ševcova i dodala da takmičarima predstoji da pokažu čvrstinu duha, izdržljivost, veštinu i taktičko majstorstvo.

Srpski tenk

Tenkisti u polufinalu

Tenkisti Vojske Srbije plasirali su se u polufinale Tenkovskog biatlona na poligonu Alabino kod Moskve, u veoma jakoj konkurenciji ekipa iz 19 zemalja.

Tri srpske posade u individualnim trkama pokazale su zavidnu veštinu u vožnji, savladavanju prepreka i preciznosti gađanja topom i spregnutim mitraljezom, što im je donelo plasman među osam najboljih ekipa u najatraktivnijoj disciplini Međunarodnih vojnih igara.

Polufinalne štafetne trke biće održane danas i sutra, (31. avgusta i 1. septembra). Za razliku od individualnih trka koje se voze tri kruga i tenkovske posade kreću u razmacima, polufinale je posebno atraktivno jer se vozi u četiri kruga i sve ekipe kreću istovremeno.

Bronza u reli vožnji

Tokom vikenda vozači Vojske Srbije osvojili su treće mesto i bronzanu medalju u finalnoj ekipnoj trci, koja predstavlja glavni događaj u disciplini “Vojni reli” Međunarodnih vojnih igara.

Ekipna trka specifična je po tome što se sva četiri terenska vozila kreću zajedno, u grupi i što sva vozila moraju završiti trku. Ukoliko tokom trke dođe do kvara na vozilu, od posada se očekuje da kvar otklone uz korišćenje individualnog kompleta alata. Staza za ekipnu trku je najsloženija i najduža, a naša ekipa je savladala oko 200 kilometara za nešto manje od četiri sata, pri čemu su na dva vozila uspešno otklonili kvarove. To im je donelo treće mesto, iza ekipa Rusije i Kine.

Osvajanjem bronzane medalje u finalnoj ekipnoj trci, pripadnici Vojske Srbije završili su takmičenje u disciplini “Vojni reli”, održanoj u gradu Kizilu na krajnjem istoku Ruske Federacije. Prethodno je naša ekipa osvojila treće mesto u trci sa bojevim gađanjem, kao i srebrnu i bronzanu medalju u individualnim trkama u kategoriji neborbenih vozila 4×4 i 6×6 “Kamaz” i “Ural”.

Za medalje u disciplini “Vojni reli”, osim ekipe Vojske Srbije, takmičile su se i ekipe oružanih snaga Izraela, Mongolije, Kine, Belorusije, Uzbekistana i Rusije.

ZAJEDNIČKE VREDNOSTI: Tatjana Ševcova

Tatjana Ševcova: I Srbi i Rusi ne trpe nepravdu

Zamenica ministra odbrane Ruske Federacije Tatjana Ševcova jedina žena među zamenicima ministra Sergeja Šojgua ocenila je za Sputnjik da srpski i ruski narod objedinjuje “odnos prema tradicionalnim porodičnim, građanskim, ljudskim vrednostima”, ali i zajednička religija, sličan karakter.

– Ni ruski ni srpski narod ne tolerišu nepravdu, spremni smo da se, ako treba, i žrtvujemo zarad slobode i nezavisnosti – istakla je Ševcova.

Ona je podsetila da je ideja za pokretanje međunarodnih vojnih igara potekla od ministra odbrane, heroja Rusije i generala armije Sergeja Šojugua.

– Ideja je nastala 2013. da bi 2013-2014. godine to bila ruska takmičenja. A 2015. godine prvi put smo organizovali međunarodna takmičenja. Pritom, poređenja radi, 2015. godine bilo je 57 timova iz 17 zemalja. Kad je reč o 2021. godini danas imamo 290 timova iz više od 44 zemlje. Takmiče se u 34 discipline, od toga se za 11 disciplina takmičenja odvijaju u drugim zemljama, a ne u Rusiji. Srbija je domaćin veoma zanimljive discipline “Čuvara reda”. To je disciplina vojnih policajaca koja daje mogućnost da se vidi majstorstvo, profesionalizam i znanje naših vojnika koji služe u vojnoj policiji – precizira Ševcova.

Festival Armija kulture

Ovogodišnje vojne igre prati i Festival Armija kulture koji je od ove godine i takmičarska disciplina.

Svaka zemlja učesnica festivala na svom štandu u Domu družbe na poligonu “Alabino” predstavlja osobenosti svoje nacionalne kulture, a u takmičarskom i revijalnom delu umetnici će pesmom i igrom prikazati muzičku i folklornu tradiciju svoje zemlje.

Pripreme snajperista

Pripadnici elitne 72. brigade za specijalne operacije učestvovaće na takmičenju “Snajperska granica”. Oni su se pripremali na vojnom poligonu “Orešac” i to za predviđene discipline: “Kosi krov”, “Balistički prozor”, “Neugodan položaj” i “Precizno gađanje”.

Ekipu Vojske Srbije na takmičenju očekuju individualna nadmetanja, nadmetanja u snajperskim parovima, u brzini, kao i dueli i snajperski biatlon. Svaki segment takmičenja predstavlja test veštine, izdržljivosti i mentalne snage za učesnike pred kojima će se naći različiti složeni zadaci i situacije. Snajperska granica je ove godine specifična po tome što se za medalje nadmeću isključivo pripadnici specijalnih jedinica, čime je lestvica takmičenja podignuta na viši nivo.