PA
Roberts Smit na prijemu kod kraljice

Australijska zvanična delegacija na sahrani kraljice Elizabete Druge brojaće 20 ljudi, pošto je Bakingemska palata naložila državama članicama Komonvelta da pozovu “deset svakodnevnih građana” koji su na bilo koji način dali doprinos svojim lokalnim zajednicama. Takođe, poziv su dobili i nosioci ordena Viktorijinog krsta, njih četvoro.

Pored saveznog premijera Entonija Albanezea, generalnog guvernera ser Dejvida Harlija i vršioca dužnosti visokog komesara Australije u Velikoj Britaniji Linet Vud, koji će svi biti u pratnji svojih partnera, poslednjem ispraćaju kraljice prisustvovaće i odabrana grupa zaslužnih Australijanaca. Među njima su aktuelni Australijanac godine, paraolimpijac Dilan Alkot, zatim poznati trener konja Kris Voler, kao i dobitnici nagrade Australijanac godine za starije građane – Valmai Dempsi i aboridžinka Mirijam-Rouz Ungunmer Bauman. Na sahrani 19. septembra biće, takođe, i lokalni australijski heroji Šana Van Saba Abraham i Kim Smit, zatim mlada Australijanka godine iz Južne Australije Trudi Lin, Australijanka godine 2021. iz Zapadne Australije Helen Milroj i suosnivač Fondacije “I4give Dadž
” Dani Abdala.

Na listi pozvanih je i predsednik Lige vojnih veterana i povratnika (RSL) Greg Melik, koji će tako predstavljati jedno od kraljičinih dugogodišnjih pokroviteljstava što je RSL decenijama i bio.

Premijer Albaneze je istakao da se pri odlučivanju kome će biti dodeljeni pozivi vodilo računa da na sahrani bude zastupljena svaka australijska država i teritorija.

– Smatram da Australijanci koji su pozvani predstavljaju ljude koji su dali izuzetan doprinos našoj naciji – izjavio je Albaneze.

Na listi građana pozvanih na sahranu kraljice Elizabete naročito se izdvaja ime Krisa Volera, poznatog trenera konja. On je pomagao u dresuri kraljičinih konja i bio jedan od Australijanaca koje je ona dobro poznavala. Kraljica Elizabeta je, inače, bila veliki ljubitelj konja i konjskih trka.

– Mislimo da bi Njeno veličanstvo bilo posebno zadovoljno što je Kris Voler izabran – rekao je premijer Albaneze.

Četvorica vojnika u delegaciji

Kraljičinoj sahrani prisustvovaće i odlikovani ratni veteran Ben Roberts Smit, jedan od četvorice živih nosilaca Viktorijinog krsta, najvišeg vojnog priznanja u Australiji, koje je uspostavila upravo Elizabeta. Roberts Smit je prethodnih meseci bio u fokusu zbog suđenja po njegovoj tužbi za klevetu protiv dnevnih listova “Sidney Morning Herald”, “The Age” i “The Canberra Times”, za koje tvrdi da su ga lažno optužili za navodna nezakonita ubistva tokom rata u Avganistanu i predstavili ga kao počinioca ratnih zločina. On je 2011. imao prijem kod kraljice Elizabete povodom dobijanja odlikovanja.

Nosioci Viktorijinog krsta od australijskih vojnika su još Kit Pejn, Mark Donaldson i Danijel Kiran, koji će takođe putovati u London na kraljičinu sahranu.

Susret s novim monarhom

Tokom boravka u Londonu, premijer Albaneze i generalni guverner Harli sastaće se s kraljem Čarlsom Trećim. Biće to prvi susret australijskih zvaničnika sa novim monarhom. Posle tog susreta, premijer i generalni guverner se vraćaju u Australiju početkom sledeće nedelje, kako bi prisustvovali nacionalnoj komemoraciju u Kanberi 22. septembra.