Z. Vicelarević
TRADICIJA: Deca lomila slavski kolač sa ocem Neđeljkom

Srpska zajednica Izvor u Noj Izenburgu proslavila je krsnu slavu Svetog Savu.

Kao što je to tradicija na slavi SZ Izvor, najmlađi Izvorci su otpevali Svetosavsku himnu i priredili kratak ali veoma lep recitatorski program za šta su nagrađeni ogromnim aplauzom prisutnih na slavi. Otac Neđeljko Đokić je osveštao kolač, održao slavsku besedu i sa najmlađima prelomio slavski kolač.

NAGRAĐENI BURNIM APLAUZIMA: Mališani pevali i recitovali Svetom Savi

– Naše udruženje slavu slavi od osnivanja. Danas nas na našoj slavi ima mnogo više nego ranije, čak i više nego prošle godine. Imamo i mnogo više dece što nas posebno raduje. Kao što je tradicija kod nas u klubu, svi smo i domaćini i slavari. I ovoga puta su sa ocem Neđeljkom deca lomila slavski kolač što je kod nas još jedna tradicija – rekao nam je Ljubiša Torlaković, predsednik SZ Izvor.

Među onima koji su učestvovali u programu bila je i Teodora Rakić.

Teodora je recitovala pesmicu “Zakletva Svetom Savi”, a njena seka Staša, mama Slavica i tata Aleksanadar Rakić su presrećni što je Teodora doprinela da program bude bogatiji.

– Srećna sam što sam recitovala i nije mi bilo teško da naučim pesmicu. Za dva dana sam je skroz naučila – kaže mala recitatorka.

Njena mama Slavica kaže da je Teodora na neki način još pomalo u Srbiji.

– Već smo dve godine članovi Izvora i ovde smo naišli na lepu atmosferu među našim ljudima. Slava je divan srpski običaj da se okupimo i zajedno proslavimo i družimo. Stvarno se osećamo lepo što smo deo ovog društva, a Teodora je danas fenomenalno recitovala i ponosni smo na nju. Ovo je i za nju i za nas roditelje lepa prilika da osetimo našu srpsku domaću atmosferu ovde u Nemačkoj.

PORODICA RAKIĆ: Teodora i Staša sa mamom Slavicom i tatom Aleksandrom

Ljubiša Torlaković dodaje da se posle zimske pauze u Izvoru odvijaju redovne aktivnosti.

– Svih pet ansambala redovno vežbaju, od najmlađih folkloraša, međugrupe, do srednjeg ansambla i prvog ansambla. Aktivni su i naši veterani – s ponosom ističe čelnik Izvora.

Zahvalnica

Ljubiša Torlaković, predsednik i Siniša Đokić, potpredsednik Srpske zajednice Izvor iz Noj Izenburga su pre početka proslave uručili zahvalnicu reporteru dnevnog lista “Vesti”, na kojoj između ostalog piše: “Hvala što ste svojim trudom i nesebičnošću doprineli razvoju Srpske zajednice Izvor iz Noj Izenburga.”

PRIZNANjE REPORTERU “VESTI”: Siniša Đokić, Zoran Vicelarević i Ljubiša Torlaković