B. M.

Kulturno-umetničko društvo Jelek iz Minhena nedavno je proslavilo 15 godina postojanja. U goste su im došli članovi minhenskih folklornih društava Kolo, Soko, „Sveti Sava“ i „Nikola Tesla“.

Nedeljko Vodogaz, predsednik Jeleka podsetio je članove i prisutne na proslavi na prve dane ovog društva i zahvalio osnivačima Angelini Lebel, Danijeli Vukičević, Milki Stanišlević i Lazaru Kajkutu. Njima su uručena posebna priznanja.

Najviše tačaka kulturno-umetničkog programa imali su domaćini, koji su se predstavili dečjim, omladinskim i izvođačkim igračkim sastavom i ženskom pevačkom grupom. Program je započela dečja grupa pevajući pesmu „Ovo je Srbija“ uz pratnju Vuka Bjelovuka na klavijaturama. Oni su kasnije u istom sastavu otpevali i „Oj, Kosovo“. Ženska pevačka grupa ovog društva izvela je tri pesme, a po nekoliko koreografija prikazali su članovi tri igračka sastava. Solo nastup imao je Dejan Smiljanić na harmonici.

KUD Kolo se predstavilo sa dečjim narodnim orkestrom i najmlađim igračima. Za ovu priliku KUD Soko je doveo polaznike škole folklora, a na harmonici je svirao Mihajlo Obradović. Igrama iz okoline Niša predstavili su se članovi KUD-a „Nikola Tesla“, a SKD „Sveti Sava“ Igrama iz Bosilegradskog Krajišta. Bogat folklorni program večeri završili su domaćini i slavljenici čiji je prvi sastav izveo Vlaške igre.