Tanjug
Teški razgovori: Predsednik Vučić sa nemačkim ambasadorima iz regiona

Srbija i Nemačka su zaoštrile odnose pre svega zbog Kosova i Ukrajine, a ne pamti se da je u poslednjih 10 godina odnos dve države bio zategnutiji. Vlasti u Nemačkoj insistiraju da se što pre reši “problem Kosova” i to tako što će Srbija jednostrano i bez ikakvog kompromisa priznati nezavisnost južne srpske pokrajine i tako se odreći 15 odsto svoje teritorije, kao i da zvanični Beograd što pre uvede sankcije Rusiji, u suprotnom bi lako moglo da dođe i do uvođenja sankcija Srbiji, pišu pojedini mediji u obe države.

Zbog svega toga, reagovao je predsednik Vučić, koji je sa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu poručio da je Evropa bila stabilnija dok je na vlasti bila nemačka kancelarka Angela Merkel, javno pokazavši nezadovoljstvo radom novih vlasti u Berlinu. Nedavno je rekao i da “Nemcima ne veruje ama baš ništa”, kao i da je nezadovoljan rešenjem za Zajednicu srpskih opština koje je izradila nemačka Fondacija Fridrih Ebert.

Da ima promena u političkom delu odnosa Srbije i Nemačke, ukazuje za “Vesti” dilomata Zoran Milivojević.

– Te promene idu sa promenom vlasti u Nemačkoj, odnosno dolaskom tzv. semafor koalicije, zelenih, liberala i socijalista, a posebno sa politikom zelenih kojima je u podeli pripalo Ministarstvo spoljnih poslova. Vidimo da njihova politika snažnije podržava nezavisnost Kosova, što se videlo i u izjavi nemačkog kancelara Olafa Šolca koji je izričito rekao da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova i da bez toga nema ulaska u Evropsku uniju – priča naš sagovornik.

On kaže da je to oko Kosova, u vreme dok je nemačka kancelarka bila Angela Merkel, delovalo nešto drugačije, jer su i demohrišćani bili fleksibilniji.

– Oni nisu bili tako izričiti, a sad upravo u tom smislu, ima određene promene politike. Ne kod nas u odnosu na njih već Nemačke prema nama. Ono oko čega se ne slažemo, snažnije je došlo do izražaja – naveo je Milivojević istakavši da aktuelna nemačka vlada više insistira na rešavanju kosovskog pitanja.

Milivojević dodaje i da aktuelna politička garnitura na vlasti u Nemačkoj insistira i na sankcijama prema Rusiji.

– To takođe na neki način utiče na odnose, utoliko što Nemačka te stvari stavlja u prvi plan. Naravno da to dovodi i do naše reakcije – objasnio je ovaj diplomata.

Upitan koliko ovi bilateralni odnosi mogu da utiču na pitanje napretka Srbije u procesu evropskih integracija, Milivojević kaže da se vidi da je Srbija zaustavljena u tom procesu, ne zbog Nemačke, već što su EU i Zapad, u celini, stavili kriterijum odnosa prema Rusiji na prvo mesto i time uslovljavaju Srbiju.

– Nemačka je tu u paketu zbog Zapada, oni su prosto kao vrhunski kriterijum za pristupanje EU, stavili tzv. usaglašavanje spoljne politike, pri čemu naravno misle na uvođenje sankcija Rusiji. Mi tu imamo principijelan stav da ne uvodimo sankcije i samim tim nije bilo napretka ka EU i neće ga očito ni biti – rekao je Milivojević.

Ukazao je i da se Srbija ponaša principijelno prema pitanju KiM i istakao da teško da Srbija može da promeni svoj stav i da učini ustupke na tom planu kad je reč je o državnom i nacionalnom interesu.

– Kad je reč o odnosima sa Ruskom Federacijom, stav je takođe principijelan. Osudili smo agresiju, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre dva dana kazao da je Krim, što se nas tiče, ukrajinski, a ne ruski. Mi nismo članica EU, pa da moramo da imamo tu obavezu. E sad što se pristupni pregovori time uslovljavaju, tu ne možemo ništa da uradimo – zaključio je on.

Vučić primio ambasadore

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je u jeku razmene teških reči sa zvaničnim Berlinom primio ambasadore Nemačke iz Beograda, Tirane, Sarajeva, Skoplja, Podgorice i Prištine.

– Poželeo sam dobrodošlicu ambasadorima Savezne Republike Nemačke iz regiona, kao i predstavnicima Savezne Vlade Nemačke, uključujući i Manuela Zaracina, koji se nalaze u poseti Beogradu. Naglasio sam važnost koju Srbija pridaje odnosima sa Nemačkom i ponovio čvrste pozicije naše države kada je reč o saradnji u regionu i poštovanju međunarodnog prava.

Ekonomija jača od politike

Što se ekonomije tiče tu nema promena, i mislim da saradnja i odnosi koji su na tom planu ne trpe nikakvu štetu, iz prostog razloga što tu dominiraju obostrani interesi. Nemačka privreda je sasvim sigurno veoma zadovoljna kako se radi u Srbiji, ima profit, ima interes i to je ono čime se i rukovodi. To je centralna i noseća stvar.