Pixabay.com

Postoji jedna zemlja u kojoj je jedan od deset stanovnika za života napisao i izdalo barem jednu knjigu. Ova destinacija je višestruko značajna i za pisce širom sveta koji dolaze upravo ovde da pronađu inspiraciju.

U pitanju je Island, a prema rečima BBC-ja upravo je ovde nastala čuvena izreka da svaki stanovnik “ima jednu knjigu u svom stomaku”. Logično, ne doslovno, ali ima dovoljno znanja i inspiracije da to i prenese na papir.

Kroz istoriju Island je definitivno prestonica saga, istorijskih mitova, ali i mesto na kojem su nastali prvi romani u Evropi.

Upravo su sage inspiracija svakom od 360 hiljada Islanđana. Možete ih pronaći u književnosti, na zgradama, pa čak i na salvetama. Odnosno, ova mala zemlja ima čak više od 30 hiljada autora!

Pisci su jako poštovani, posebno u Rejkjaviku. Policijski romani su svakako najtraženiji, ali žanrovi nisu ograničeni. Mnogi perspektivni pisci dolaze da žive ovde, pa ako ste ljubitelj književnosti, onda će ovo prelepo (i hladno) mesto definitivno biti na vašoj listi priroriteta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here