Vesti
Nisu više sami: Raza i Sead Vejsilović sa poklonima

Čim su “Vesti” objavile apel dobrim ljudima u našoj dijaspori da pomognu teško bolesnoj Novopazarki Razi Vejsilović (62) koja sa sinom Seadom (23) živi u novopazarskom naselju Lug i u vlažnoj podstanarskoj sobici jedva preživljava, nekoliko naših čitalaca odmah im je poslalo prvu pomoć. Kako to obično biva, posetio ih je i poznati humanitarac i naš saradnik Hido Muratović koji je, nakon što se uverio u njihov preteški život, takođe poželeo da bude uz njih i da im pomogne.

Od našeg čitaoca Ismaila Hota, već dokazanog dobrotvora koji živi i radi u Luksemburgu, stiglo je 100 evra, od porodice Muratović iz Beča takođe 100 evra, od familije Vukašinović iz Ciriha 100 franaka. Kako bi im bar malo olakšao život, humanitarac Hido Muratović uručio je Razi i Seadu puno namirnica, odeće, obuće i lekova u vrednosti oko 150 evra, ali im je doneo još jednu mnogo veću radost.

– Zvalo me je više dobrotvora iz celog sveta, mahom pratilaca moje humanitarne organizacije “Ljudske sudbine” i čitalaca “Vesti”, koji su izrazili spremnost da Razu i Seada trajno zbrinu tako što će im pomoći da izgrade manju kuću ili da kupe neku garsonjeru u Novom Pazaru. Izgradnja kuće sigurno neće biti problem, ali hoće plac koji mnogo više košta. Tražićemo neku lokaciju od gradske uprave, ali su nam šanse male, jer su placevi u Novom Pazaru često skuplji nego u Beču ili Minhenu – ističe Muratović i naglašava da je u opciji i neka garsonijera, pod uslovom da ne košta više od 15.000-20.000 evra.

Podsetimo, Raza je u Novi Pazar došla sa Kosova, gde je nesrećnim slučajem izgubila supruga Murata, boluje od teškog oblika karcinoma, više puta je operisana i stalno je na terapijama. Osim socijalne pomoći od 80 evra, koja ne može da joj pokrije ni stanarinu, nema nikakva druga primanja. Njen sin Sead, takođe, ima ozbiljne zdravstvene probleme i smanjenu radnu sposobnost, jer mu je još kao detetu odstranjen jedan bubreg, sada je često na lekovima i kontrolama.

– Hvala neizmerno dobrotvorima iz Luksemburga, Austrije i Švajcarske koji su nam poslali novac i posebno Hidu Muratoviću na poseti, poklonima i razumevanju. Jedno vreme bićemo zbrinuti i život će nam biti lakši. Bog neka čuva ove velike ljude, mnogo su nas obradovali. Želimo im dobro zdravlje i svaku sreću u životu. Još više obradovala nas je mogućnost da dobijemo neki krov nad glavom i da više ne plaćamo skupu kiriju. Stara sam i teško bolesna, ko zna još koliko ću. Volela bih da za mog života Sead bude zbrinut, zato veliku nadu polažemo u Hida Muratovića i čitaoce “Vesti” koji su nam prvi priskočili u pomoć, sigurna sam da svevišnji sve vidi i nagrađuje dobra dela – ističe Raza.

Hvala dobrotvorki do neba: Mihrija Murić sa Hidom Muratovićem

Lakše graditi kuću u selu

– Sada nam je najvažnije da Raza i Sead imaju za kiriju, struju i komunalije. Da ne oskudevaju u hrani i da obezbede potrebne lekove. O eventualnoj izgradnji kuće ili kupovini garsonjere još ćemo razgovarati i više ćemo znati kada prikupimo sve informacije – dodaje Muratović.

Naglašava da je mnogo lakše graditi kuće sirotinji u selima, jer tamo već postoje placevi, a iako moraju da se kupe ne koštaju mnogo, niti ima i nekih drugih nameta, pa se lakše priključuju voda i struja…

Pomoć iz Toronta i Mihriji

Pomoć od 100 dolara, koju je poslala Radica Filipović iz Toronta u Kanadi, dobila je i Mihrija Murić, samohrana majka sinova Enesa i Ernesa iz planinskog sela Stup na severu Crne Gore. Da bi prehranila i u Rožajama školovala svoje sinove Mihrija je prinuđena da motornom testerom, koju su joj kupili naši čitaoci, seče i iz šume izvlači drva i radi druge teške (muške) poslove. Donaciju će, kako je rekla, potrošiti za izmirivanje duga za struju. Donatorki iz Toronta šalje velike pozdrave i zahvalnost do neba. Mihrija je duže od deset godina štićenik našeg Humanitarnog mosta, naši čitaoci dva puta su joj kupovali kravu (jednu su joj rastrgli vukovi), nekoliko koza, šporet i televizor.