Lična arhiva
Molitva za bolesne mališane: Kikanović sa sobom nosi ikonu Svete Petke

Njega prosto mame kilometri, miran ne može, pa je ponovo na novi maraton iz svoje Loznice krenuo ultramaratonac i humanista Aleksandar Kikanović.

Ovoga puta trčeći obilazi manastire u zapadnoj Srbiji, a sa sobom nosi ikonu Svete Petke koju naredne godine namerava da odnese u Rumuniju, tačnije manastir Jaši, gde se nalaze mošti ove svetiteljke.

Na put dug oko tri stotine kilometara pošao je prošlog utorka, a planira da 27. oktobra, baš na dan Svete Petke, stigne u Loznicu, ispred Crkve Pokrova Presvete Bogorodice, odakle je ovoga puta startovao.

– Sada ne trčim u humanitarne svrhe za nekoga, ili nešto određeno. Odlučio sam da ovo bude trka do naših svetinja za naše zdravlje, a najpre zdravlje najmlađih koji se bore sa raznim zdravstvenim problemima. Kada su čuli da krećem na put, javili su mi se roditelji bolesne dece sa molbom da se, dok budem u manastirima, tokom službi pomenu imena bolesnih mališana. Ovoga puta nosim ikonu Svete Petke, najvoljenije srpske svetiteljke i zaštitnice, a ukoliko bude prilike i pre svega, prođe ovaj virus, onda nameravam na proleće da je odnesem na poklon u manastir Jaši. To bi bio izraz ljubavi našeg naroda prema ovoj svetiteljki – kaže Kikanović, koga je služilo lepo vreme tokom prvih dana maratona.

Ostvaren jedan od ciljeva: Kod manastira Pustinja

Kikanovićev plan je da poseti manastire Lelić, Ćelije, Pustinja, Rača i Sokograd, a onda sledi povratak u Loznicu.

Inače, on ove godine iza sebe ima više od 2.000 pretrčanih kilometara. Početkom godine trčao je od Loznice ka Moskvi, ali je zbog korone morao da stane na belorusko-ruskoj granici posle pređenih oko 2.000 kilometara. Onda je trčao za lečenje sedmogodišnjeg Pavla Tasića od Loznice do Valjeva i od Valjeva do Beograda, a u znak zahvalnosti medicinskom osoblju koje se bori sa COVID-19 pretrčao je maraton od Valjeva do Divčibara. Kikanović uvek nađe motiv, a sada trči za zdravlje dece i svih nas u vreme korone, koja ponovo opasno preti.

Neumoran: Aleksandar Kikanović

Trčao u čast junacima

Kikanović je na Preobraženje ove godine, kada je obeležavana 106. godišnjica od prve savezničke pobede u Velikom ratu, trčao i deonicu od Loznice do Tekeriša u čast junacima sa Cera.