Tanjug

Patrijarh srpski Porfirije je povodom velikog crkvenog praznika Spasovdana, u prisustvu velikog broja vernika, služio u Vaznesenjskoj crkvi arhijerejsku liturgiju.

Molitva uz vladiku Nikolaja

Posle osvećenja slavskih prinosa domaćina ovogodišnje slave Milenka Dželetovića i litijskog ophoda oko hrama, patrijarh Porfirije je ispred krsta u porti Vaznesenjskog hrama služio pomen žrtvama postradalim u nacističkom bombardovanju prestonice 1941. kao i svim žrtvama postradalim 3. i 4. maja u gradskim opštinama Vračar i Mladenovac.

Zbog gubitka 18 mladih života koji su potresli Beograd i Srbiju, ovogodišnja Spasovdanska litija centralnim gradskim ulicama nije svečarskog karaktera, a na njenom čelu je prvi put kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja Srpskog. Kivot je prebačen iz manastira Lelić, a onda, uz počasnu stražu Garde Vojske Srbije izložen u Vaznesenjskoj crkvi. Verujući narod će se, kako je navedeno u saopštenju SPC, “hodajući sa Svetim Nikolajem Srpskim”, moliti za isceljenje duša i tela i za svu decu.

Čista vera

Vikar patrijarha, vladika toplički Petar, objasnio je zbog čega je srpski poglavar odlučio da se na čelu litije nađu mošti baš ovog svetitelja.

– Njegova svetost je dobro sagledao i oslušnuo i poznavajući srca svoje pastve, svog naroda da bi dolazak divnog svetitelja, jednog od naših najvoljenijih, obradovao mnoge i doneo utehu – rekao je vikar patrijarha.

Nakon jutarnje arhijerejske liturgije, vernicima se obratio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i poručio da je prisustvo moštiju svetog Nikolaja Velimirovića veliki blagoslov za grad Beograd. On je naglasio da je od važnosti da pravoslavni vernici veru drže “čistom i ispravnom”.

– Prisustvo svetih moštiju vladike Nikolaja svedoči i božjem prisustvu među nama. Spasovdan je veliki praznik, jedan od 12 velikih i posvećeni su mu mnogi slavni hramovi. I Dečani i Milešava i druge svetinje – objasnio je Joanikije.

Mošti sveca u Beogradu do nedelje

Mošti Svetog Nikolaja će, kako je saopštila SPC, u Beogradu biti do 27. maja “radi utehe i duhovnog okrepljenja vernog naroda u ovim teškim danima”. Biće u Sabornom hramu srpskog naroda i Hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem.

Očinska uteha i pomoć

Ispred hrama Vaznesenja Gospodnjeg kivot sa moštima Svetog Nikolaja Srpskog, dočekali su patrijarh Porfirije, više srpskih vladika i predstavnika države. Vladika Ilarion je u pozdravnom slovu Svetom Nikolaju rekao da je srpskom narodu više nego ikada potrebna njegova pomoć. Naveo je da se desila erupcija zla bezimenog.

Mi, deca Onoga kome si ti služio i tvoja deca, sada tražimo tvoju zaštitu, tvoj pokrov i očinsku utehu – kazao je između ostalog.