Hadži Marko Vujičić
Mlada i uspešna: Irena Jovanović

Emisija “Prelo u našem sokaku” Hepi televizije ovog leta izmeštena je u otvoreni studio, a domaćini Irena Jovanović i Srđan Ivanović gledaoce će voditi po atraktivnim lokacijama širom Srbije. Knjaževac, Zaječar, Mionica, Mali Zvornik, Subotica… samo su neki od gradova koje će do kraja avgusta predstaviti.

– Krenuli smo po celoj Srbiji da upoznamo gradove širom naše lepe zemlje. Prvo smo bili u Knjaževcu, gde nam je bilo prelepo. Svi su nas ispoštovali maksimalno. Upoznali smo sam grad i ljude koji žive tamo. Em što su oni dobri sagovornici, em što su nas lepo ugostili. Svaka im čast. I ovim putem im se zahvaljujem – kaže nam 23-godišnja Irena Jovanović.

Pred kamere Hepi televizije stala je pre godinu dana i, kako kaže, radeći “Prelo u našem sokaku” mnogo toga naučila.

– Mlađa sam generacija i nisam znala kako se veze, plete, kuva… Nisam znala ni mnogo toga o gradovima koje predstavljamo u emisiji. Sa Srđanom mi je super. Mnogo mi pomaže. Nekad imam tremu, iako već godinu dana radim na Hepiju. Kaže mi kako da se opustim i stvarno je zadovoljstvo raditi sa nekim kao što je on.

Irena ističe da se ljudi koji gostuju u njihovim emisijama trude da se pokažu kao što bolji domaćini, da ih lepo ugoste, da im svima bude zanimljivo i zabavno.

– Veoma su mi simpatične ženice iz raznih udruženja, koje nam objašnjavaju kakav vez sve postoji, duboki, obrnuti. To nisam imala od koga da naučim. Moja baka je to učila od svoje bake, ali se ne bavi time sada. Vidim da je to sad trend i da svetski modni brendovi narodne nošnje koriste za svoje kreacije. Mislim da mladi gledajući “Prelo” mogu mnogo toga da nauče i da se podsete odakle dolaze, da ne zaborave šta je Srbija u srži.

Mlada voditeljka kaže da je teško izdvojiti emisiju koja je na nju ostavila najjači utisak jer je svaka posebna na svoj način.

– Razlikuju se običaji, npr. hrana, pa slavljenje slava, nekih praznika. Svaki put se dobro zabavljamo i sad kada je krenuo ovaj letnji karavan mi se i kad ne radimo emisiju okupimo, družimo se, orkestar nam svira. Ovo je lepo druženje pre svega, pa onda posao.

Prihvata i pohvale i kritike

Irena kaže da voli na društvenim mrežama da čita komentare.

– Kako pohvale, tako prihvatam i kritike. Naravno, ako neko ima zamerku, volim to da čujem, pa da se ispravi ono što se ne dopada našim gledaocima. Zaista vidim da se ljudima dopada to što radimo i cene to što pokušavamo da očuvamo tradiciju i kulturu naše zemlje – kaže Irena.

Nesuđena pevačica

Ireni je muzika prva ljubav i sasvim slučajno je završila na televiziji.

– Završila sam muzičku školu, odsek solo pevanje, pa se neretko dešavalo da idemo na takmičenja. Ono što je takođe interesantno je da su se na takmičenjima isključivo pevala operska dela. A što se tiče posla radila sam kao vodič u jednoj turističkoj agenciji i mislim da je to dobar posao za početak, da se čovek prekali, sazri. Proputovala sam celu Evropu, upoznala sam mnogo različitih kultura i običaja. Došla je korona, bilo je sve manje tura, pa ih nije ni bilo. I prestala sam da radim. Videla sam da Hepi ima konkurs,pokušala sam i uspela. Prihvatili su me i eto me sad tu.