D. PAŠIĆ
MATICA SVIMA U SRCU: Učesnici svečane akademije

Vijorile su se u subotu srpske zastave u Salcburgu, u bašti hotela Brunauer, u znak obeležavanja 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se u Srbiji i Republici Srpskoj proslavlja od prošle godine. Lepo vreme i osmesi na licima, pogotovo dece u prelepim narodnim nošnjama, ulepšali su svečanu akademiju koju je organizovao Austrijski savez srpskog folklora (ASSF).

Program je počeo intoniranjem himne “Bože pravde” i podizanjem srpske zastave uz pratnju dece članova folklornih sekcija naših klubova. Brojne ugledne goste, među kojima su bili Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji, dočekali su mališani u špaliru sa srpskim zastavama u rukama što je izazvalo i pažnju gostiju renomiranog hotela u Mocartovom gradu.

Svečani čin: Podizanje zastave uz himnu

Narodni praznik

Nastavak programa, koji je vodio Aleksandar – Saša Stanković, predsednik ASSF, usledio je u bašti. Stanković je naglasio da je novoustanovljeni praznik zapravo vrsta duga prema našim precima, na koje smo beskrajno ponosni i koji su nam doneli toliko čekanu i željenu slobodu.

Srpske igre i pesme oduševile i goste hotela

Ambasador Nebojša Rodić se od zvanica prvi obratio prisutnima i naglasio važnost praznika za srpski narod.

– Kažu da ponekad narod natera zakonodavca da uvede neke običaje i praznike. Tako je u ovom slučaju jer praznik jedinstva, slobode i nacionalne zastave govori da smo imali slavnu istoriju i da imamo koga i čega da se sećamo. Probojem Solunskog fronta izvojevali smo pre svega slobodu. Svojevremeno je Martin Luter King rekao da imao sam jedan san, da je sanjao slobodu. Time je sve rečeno. O hrabrosti naše slavne vojske govori i to da je kralj Petar Prvi Karađorđević uručio juna i novembra 1911. godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci. Nijedna od tih zastava nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja i sve su donete u Beograd gde se čuvaju i dan-danas – naglasio je ambasador čestitajući svima važan praznik.

Članovi folklornih sekcija ulepšali proslavu

Posebnu pažnju prisutnih izazvao je dolazak Arno Gujona, direktora Uprave za dijasporu i Srba u regionu, koji je izrazio oduševljenje što je u prilici da upozna naše ljude u Salcburgu i ovom delu Austrije.

KAO DA SAM U MAČVI: Arno Gujon zahvalio na čuvanju tradicije

Ambasadori srpske kulture i naroda

– Osećam se ovde kao da sam u Mačvi ili Despotovcu, a ne u Salcburgu u kojem sam prvi put. Drago mi je što je tako jer vidim da niste zaboravili ko ste i odakle ste. Zadovoljstvo mi je još veće što sam u prilici da zajedno proslavimo važan praznik koji je zapravo praznik naroda. Ovo je dokaz da je sprska kultura opstala vekovima i onda kad nije postojala država. Opstajala je zato što je srpski narod opstajao. Jedno bez drugog ne ide. Ako jedan narod zaboravi svoju kulturu, onda više nema naroda – istakao je Gujon i zahvalio svima koji su došli na proslavu.

– Hvala vam što ovde čuvate srpsku kulturu i običaje samim tim i državu. Mogli ste, možda i morali, otići danas negde drugo ali ste došli da zajedno, ne samo da obeležimo ovaj praznik nego da pokažemo da možemo složno. Vi stalno mislite o svojoj voljenoj Srbiji, njenoj kulturi i zastavi. Veliko vam hvala jer ste nosioci srpske kulture u svetu i ambasadori našeg naroda – rekao je vidno zadovoljni Gujon, a njegove reči su izazvale buran aplauz.

Špali za zvanice: Deca sa zastavama

On je svima čestitao praznik i preneo velike pozdrave i zahvalnost Nikole Selakovića, ministra spoljnih poslova Republike Srbije.

Prisutne je pozdravila i Svetlana Lala Stanković, generalni konzul Srbije u Salcburgu. Ona je zahvalila diplomatskim predstavnicima drugih zemalja koji su došli na ovu svečanost.

Divne utiske nose i članovi udruženja koja su učestvovala na proslavi, ali i drugi naši ljudi koji su imali samo reči hvale za svečanosti u Mocartovom gradu.

– Zaista sve deluje prelepo i ovo je na neki način najbolji primer kako treba da sarađuju matica i mi koji smo u dijaspori. Krajnje vreme je da pokažemo da možemo zajedno i složno i samim tim, pre svega našoj deci, pokažemo da imaju čime da se ponose – istakao je Slobodan Milković iz kluba “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha u pokrajini Forarlberg.

Prelep program završen je zajedničkim izvođenjem pesme “Ovo je Srbija”.

ODUŠEVILI: Valentina i Aleksandar su izveli “Kosovske božure”

Ponosni na maticu

Svojim nastupom oduševili su Valentina Jandrić i Aleksandar Tubić, iz kluba “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkira u Forarlbergu. Valentina je pevala “Kosovske božure”, a Aleksandar ju je pratio na harmonici:

– Zadovoljstvo nam je što smo učestovali u programu i ulepšali ovaj lep praznik. Ponosni smo na našu maticu i bićemo uvek tu da je na nalepši način predstavimo u svetu – kaže Aleksandar, student u Beču.

BLAGOSLOVILI SVEČANOST: Sveštenici Dragan Erić i jerej Zoran Vrbaški

Brojni gosti

Prvoj proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Salcburgu, odnosno Austriji prisustvovali su brojni gosti. Osim predstavnika diplomatskog osoblja Republike Srbije na čelu sa ambasadorom Rodićem i Arno Gujona, bili su tu sveštenici hrama Pokrova Presvete Bogorodice iz Salcburga, protojerej-stavrofor Dragan Erić i jerej Zoran Vrbaški. Oni su molitvom blagoslovili početak obeležavanja praznika. Srđan Vuković je došao ispred Predstavništva Republike Srpske u Beču. Nisu izostali ni brojni predstavnici srpskih udruženja, koji su posle svečanosti učestvovali u radu skupštine Austrijskog saveza srpskog folklora, o čemu će “Vesti” opširnije pisati u narednom broju.

Aleksandar Stanković uručio plaketu Đuji Tešanović Bećirević

Plakete zaslužnima

Povodom važnog praznika uručene su posebne plakete ASSF uglednim gostima. Aleksandar Stanković je ovo priznanje prvo uručio ambasadoru Republike Srbije u Beču Nebojši Rodiću, a zatim i Arno Gujonu. Očekivalo se da proslavi prisustvuje i Maja Gojković, ministarka informisanja u Vladi Republike Srbije, ali zbog službenih obaveza u Trstu ona nije uspela da dođe u Salcburg. Plaketu je u njeno ime preuzeo ambasador Rodić. Isto priznanje otišlo je i u ruke Svetlane Lale Stanković generalnog konzulu Srbije u Salcburgu. Čini se da je plaketu posebno zaslužila Đuja Tešanović Bećirević koja godinama nesebično, kao ugledni član Upravnog odbora Radničke komore grada Salcburga, pomaže srpsku zajednicu.