wikipedia.org/Alan Wilson
Ruski avioni MiG-31 (Foto: Ilustracija)

„U slučaju rata niko ne bi dozvolio američkim pilotima ni da se približe ruskim obalama, ali ratovi počinju i bez upozorenja – zbog toga sve Amerikance koji se približe našim granicama uvek dočekuju ruski lovci“, piše vojni ekspert Vladimir Ščerbakov u autorskom članku za list „Zvezda“.

Prema njegovim rečima, Pentagon je koncept „stalnog prisustva bombardera“ zamenio sa „dinamičkom primenom snaga“ — umesto stalnog prisustva u američkim vazduhoplovnim bazama, američka strateška avijacija počeće da izvodi letove u uslovima „operativno-taktičkog haosa“.

Kako se navodi, takav pristup lišava potencijalne neprijatelje Amerike mogućnosti da se pripreme za operacije američkih Oružanih snaga.

– Strategija nacionalne odbrane jasno ukazuje na to da moramo biti nepredvidljivi sa operativnog stanovišta za naše dugoročne strateške protivnike, a da pritom zadržimo naše obaveze prema saveznicima i partnerima – rekao je šef Ujedinjene komande Oružanih snaga NATO-a, admiral Džejms Fogo.

Danas američki vojnici govore da će od sad oružane snage SAD delovati upravo tako — nepredvidljivo i neprimetno za protivnika.

Koncept „dinamičke primene snaga“ predviđa upotrebu ogromnog vojnog potencijala, na korak ispred protivnika, što je jedna od ključnih tačaka nove Nacionalne strategije odbrane SAD.

Kao primer „dinamičke primene snaga“ navodi se obletanje američkih strateških bombardera oko granica Rusije. Mediji su prenosili da su oni „nagazili“ vazdušni prostor Rusije u neposrednoj blizini od Kamčatke, gde su smeštene udarne podmorničke snage Tihookeanske flote, uključujući i strateške podmornice-nosače raketa. Međutim, prema rečima autora članka, „ako bi Amerikanci pokušali da naruše granice Rusije ili da samo ’popreko pogledaju‘ u pravcu Rusije, njihove letelice bi se pretvorene u plamen“.

– Jasno je da u slučaju rata niko ne bi dozvolio američkim pilotima ni da se približe našim obalama. Ali, kako pokazuje iskustvo kroz istoriju, ratovi počinju i bez upozorenja – bez ceremonijalnog uručivanja nota diplomatskim kanalima. Zbog toga sve ’Amerikance‘ koji se približe našim granicama uvek ’dočekuju‘ ruski lovci, za svaki slučaj. Pritom, takvi ’sastanci‘ ne prolaze uvek prijatno, što se ne sviđa ni Beloj kući ni Pentagonu. A na šta računaju? Ne želimo da dobijemo raketu u leđa – zaključuje ruski vojni ekspert.

1 KOMENTAR

  1. Dinamička primena Cirkona, Avangarda ili Psejodona završava priču o strategiji. Očit je pad Zapada i pomeranje centra moći na Istok. Pad uvek boli pogotovo sa velike visine. 70 godina vladanja,moći prisile, boli i patnje došlo je do kraja. Sada je red na dugu stranu da se oduži.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime