Kosovo online

Z. S, otac šestoro dece obesio se u ponedeljak u ranim jutarnjim časovima pritisnut dugovima koje nije mogao da vrati, ali i činjenici da deci nije mogao da obezbedi osnovne uslove za život.

Kako “Vesti” nezvanično saznaju, njegovo beživotno telo upravo su deca prva primetila u bašti iza kuće i odmah pozvala majku sa kojom nisu živela. Čim je stigla, ona je pozvala Hitnu pomoć i policiju, ali je već bilo kasno.

Mada potiče iz sela u kojem je najmanje 50 odsto meštana u dijaspori, Z. S. je radio u jednoj fabrici, koja je posle 2000. godine otišla u stečaj, a svi radnici su otpušteni. Posle toga je u nekoliko navrata odlazio u inostranstvo, ali se tamo nije snašao, pa se vratio i preživljavao od nadničenja i onog što je dobijao od države kroz socijalnu pomoć i dečji dodatak.

Međutim, taj novac nije bio dovoljan ni za osnovne potrebe ove mnogočlane porodice, pa mu je zbog dugova isključena struja.

Prvobitni iznos duga iznosio je 100.000 dinara (oko 850 evra), ali su ceo slučaj uzeli privatni izvršitelji, pa je ukupno potraživanje naraslo na 165.000 dinara (1.400 evra).

Sudski izvršitelji su, prema nepotvrđenim informacijama, naložili i da se popišu stvari iz kuće kako bi se taj dug vratio, zbog čega se Z. S. obraćao i opštinskim vlastima i Centru za socijalni rad. Oni su mu obećali pomoć, ali je Z. S. konstantna nemaština toliko izjedala da nije imao strpljenja da čeka da opštinske vlasti nešto konkretno i učine.

Prema rečima najstarijeg sina, Nenada. S (19), apsolutno ništa nije ukazivalo na to da će njegov otac podići ruku na sebe.

– Otac je znao svašta da radi. Bavio se molerajem, nadničio je i sve je činio kako bi mogao da izdržava porodicu. Ne mogu da verujem da mi se otac ubio zbog nemaštine. Imali smo dug za struju. Mnogi žive bez struje, pa šta? – rekao je Nenad, jedan od šestoro dece. Najmlađe ima deset godina.

Opština je odmah u ovu porodicu poslala stručnjake iz Centra za socijalni rad kako bi se utvrdilo na koji način mogu da pomognu.

Istovremeno, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, predsednik Skupštine grada Stefan Zankov i sekretar Skupštine Miljan Milovanović odrekli su se putnih troškova kako bi pomogli porodici, a opština će snositi troškove sahrane.

Tragedija kod Niša

U julu prošle godine u Jelašnici kraj Niša, zbog duga za struju od 22.000 dinara (manje od 200 evra) ubio se izbeglica sa Kosova i otac četvoro dece, Miroslav Stojanović (44). On je ženu i decu poslao kod rođaka, a potom popio etiol, od kojeg se otrovao. Rođaci Miroslava Stojanovića rekli su da se porodica 1999. godine doselila sa Kosova u Srbiju, a pre četiri godine se nastanila u kuću, koju im je obezbedio Komesarijat za izbeglice. Ni on ni njegova supruga nisu radili i živeli su od socijalne pomoći.

EPS: Iskoristite besplatne kilovat sate

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije uputilo je molbu svim socijalno ugroženim građanima da se prijave organima lokalne samouprave i iskoriste mogućnost da dobiju besplatne kilovat sate.

– EPS nema mogućnosti da socijalno ugroženim građanima pomogne osim na osnovu Uredbe o energetski ugroženom kupcu, koju je usvojila Vlada Srbije. Potrebno je da se socijalno ugroženi građani prijave službi socijalne zaštite u svojoj lokalnoj samoupravi – naveli su u saopštenju, u kojem su objasnili da nemaju zakonsko ovlašćenje da određuje nivoe socijalne ugroženosti građana, niti da samovoljno određuju ko ima pravo na besplatne kilovat sate.