Tanjug

Beograd je u novembru prošle godine i zvanično istakao kandidaturu za organizaciju svetske izložbe EKSPO 2027, a kako se trenutak izbora domaćina ovog prestižnog događaja bliži, srpski šef diplomatije Ivica Dačić je apelovao na diplomatski kor u Srbiji da podrži Beograd.

– U junu zaseda međunarodni biro za izložbe (BIE) u Parizu. Glasajte za nas, jer bez toga neće biti izložbe EKSPO u Beogradu. Pozvaću i svakog ministra spoljnih poslova, ali molimo i vas da budete naši promoteri – kazao je Dačić na tradicionalnom prijemu za članove Vlade i diplomatski kor.

On je istakao i da jugoistočna Evropa tri decenije nije bila domaćin takve manifestacije, pa je cilj da izložba bude posvećena i promociji regiona u ekonomskom, kulturnom, i svakom smislu.

Zdrav ambijent

Odluka o domaćinu izložbe najnovijih dostignuća pašće 20. i 21. juna, a Ivica Dačić je objasnio da Srbija kandidaturom kroz temu “Igra(j) za čovečanstvo, sport i muzika za sve”, želi da promoviše duh saradnje, sportskog i fer nadmetanja i da podstakne i sebe i druge da svet vide možda na jedan drugačiji način.

– Srbija može da ponudi zdrav ambijent i idealne uslove za organizaciju ovakve manifestacije – zaključio je šef diplomatije.

Zoran Gajić, ministar sporta u Vladi Srbije, ukazuje za “Vesti” da je tema ” Pladž for Humanitdž, Music and Sport for all, koju smo kao država kandidat nominovali, inovativna i drugačija.

– Ubeđeni smo i da je ova tema toliko važna i potrebna modernom čoveku i savremenom čovečanstvu da je vredna pažnje svih potencijalnih učesnika i posetilaca – naveo je ministar.

On ističe da Srbija ima impozantnu sportsku istoriju i sportske rezultate.

– Srbija je ponosna na dužu od 100 godina tradiciju učešća na Olimpijskim igrama, na najuspešniju vaterpolo selekciju svih vremena, jednu od najuspešnijih košarkaških ekipa u istoriji košarke, najtrofejnijeg tenisera u istoriji tenisa, odbojkaške reprezentacije u obe selekcije sa osvojenim olimpijskim, svetskim i evropskim odličjima, dvostrukog MVP NBA lige i Evrolige, klupske šampione Lige šampiona i Evrolige. Ipak, iako sa ponosom ističemo da smo sportska nacija, svesni smo koliko je šira i važnija uloga sporta, rekreacije i fizičkog vaspitanja za čovečanstvo od isključivo profesionalnog sportskog nadmetanja – naglašava Zoran Gajić.

Sagovornik “Vesti” kaže da rekreacija i fizičko vaspitanje predstavljaju esencijalnu potrebu čoveka, te da su današnjem modernom čoveku potrebniji više nego ikad.

– Pozitivni aspekti koje sport, rekreacija i fizičko vaspitanje nose sa sobom jesu razlog zbog kojeg čvrsto stojim iza projekta EKSPO 2027. i ponuđene teme koji treba da tokom 90 dana trajanja predstavi i pokrene projekte vredne globalne pažnje. Snaga igre, značaj sporta i muzike utkani su u globalno kolektivno nasleđe, ali ono što želimo je da značaj ove teme naglasimo zbog svega što nas u budućnosti očekuje – kazao je Zoran Gajić.

Igramo za čovečanstvo

Sport, igra i muzika su, prema njegovim rečima, utkani u globalno kolektivno nasleđe.

– Ono što želimo je da značaj ove teme naglasimo zbog svega što nas u budućnosti očekuje. U ovom meču moramo da pobedimo zato što ne igramo samo za sebe, svoj tim ili reprezentaciju, ovaj put igramo za čovečanstvo – kaže ministar sporta.

Zvaničnu kandidaturu Srbije za domaćina svetske izložbe predstavio je Siniša Mali, ministar finansija. On je rekao da je Srbija učinila sve da stvori neophodne preduslove kako bi realizovala EKSPO izložbu. Ujedno je ukazao da je Srbija najbrže rastuća ekonomija u Evropi, da vodi balansiranu spoljnu politiku i garantuje najveći broj zemalja izlagača iz raznih delova sveta.

– Mi smo tačka susreta između istoka i zapada – poručio je Siniša Mali.

U prezentaciju video-kola uključio se i teniski as Novak Đoković koji je istakao važnost igre kao univerzalnog jezika koji razumeju svi.

Imamo šanse

Beograd ima šanse da bude domaćin, ukazao je predsednik Izvršnog odbora BIE Alan Berže. On je tokom posete srpskoj prestonici u septembru prošle godine ocenio da postoje preduslovi da kandidatura srpskog glavnog grada bude dozvoljena kao izuzetna.

Dimitri Kerkences, generalni sekretar BIE, istakao da je kandidatura originalna, jer za temu ima igru, sport i muziku važna za ceo region.

Projekat od značaja

Kompleks EKSPO 2027, čija je izgradnja najavljena, treba da ima izložbeni prostor, multifunkcionalne hale, konferencijske i kongresne sale, saobraćajne i infrastrukturne površine, smeštaj i komercijalni sadržaj. Površina bi bila 167 hektara, a kompleks EKSPO bi zauzimao 113 ari. U planu se kaže da EKSPO 2027. sa fudbalskim stadionom bude “generator promena u okruženju” i promoviše Beograd kao organizatora međunarodnih sajamskih, kongresnih, privrednih i kulturnih dešavanja. Zaključkom Vlade, ta izgradnja je proglašena za projekat od značaja.

Svi su dobrodošli!

Ivica Dačić se nada da će zemlje članice BIE prepoznati kosmopolitski duh moderne Srbije, Beograda i dati podršku.

– Očekujemo da budete dobri promoteri naše akcije zato što ste svedoci šta sve Srbija može, koliko je gostoprimljiva i koliko će to biti uspešan, lep i koristan događaj. Ne samo za nas, nego i za sve zemlje u regionu, pa i za kredibilitet i ugled regiona – poručio je Dačić i naveo da će posebna pažnja biti posvećena zemljama koji nemaju takmaca u nadmetanju, zemlje u razvoju i najmanje razvijene.

Domaćin za primer

U trku za organizaciju EKSPO 2027. su, osim Beograda i Srbije, ušli španska Malaga, Minesota iz SAD, Bariloke u Argentini i Puket na Tajlandu. Za Srbiju bi od ogromnog značaja bilo da se ova manifestacija održi u Beogradu, kaže za “Vesti” ekonomski ekspert Kostadin Pušara. On ističe i da bi to bila i svojevrsna promocija zemlje.

– Prvenstveno je to bitno zbog ekonomskog razvoja, ali je i način da ideje i informacije o sebi zemlja predstavi celoj planeti i da kao domaćin pokaže šta ima i može. Srbiji bi se, ako dobije organizaciju EKSPO 2027, ukazala prilika da pokaže napredak koji postiže, svoju balansiranu spoljnu politiku i da ojača međunarodnu poziciju – kaže naš sagovornik, uz napomenu da je to i dobra prilika za privlačenje investitora da ulažu u Srbiju, ali i drugih posetilaca.

On ističe da bi ova svetska manifestacija bila od značaja i za razvoj čitave jugoistočne Evrope kao zone mira, razvoja i prosperiteta.

– Skupovi svetskih razmera, poput ovog, povezuju region, jačaju veze i poverenje među zemljama ovog dela kontinenta i doprinose da se Srbija, ali i zemlje regiona, predstave sa više aspekata. Ne samo sa ekonomskog, već i naučnog, tehnološkog, turističkog i drugih aspekata i da svoje ideje i informacije plasiraju svetu – objasnio je Kostadin Pušara.

Ušće istoka i zapada

Privrednik Hadži Taras Stojković, predsednik Internacionalne konsalting grupe i ovlašćeni građevinski inženjer u Inženjerskoj komori Australije, uz opasku da je poslovno i privatno obišao skoro ceo svet, ističe da s pravom može da kaže da je Beograd više od grada i da je ušće u kom se poslovno spajaju kako zapadna i istočna Evropa, tako i Azija.

– Prestonica je zapadnog Balkana i lokacija susreta i spajanja svetskih kultura. Na jednom mestu se ovde mogu iskusiti istočni i zapadnoevropski uticaji, uključujući kuhinju i arhitekturu. Gostoprimstvo, domaćinstvo, sport, profesionalnost i ljubaznost Srba sve više privlači turiste i poslovne partnere, ne samo sa istoka i zapada, već i sa srednjeg istoka iz država poput Ujedinjenih Arapskih Emirata – kaže on za “Vesti”.

Tema za kandidaturu Srbije za EKSPO 2027. je, smatra Stojković, određena imajući u vidu savremeni život, tehnološki napredak, kao i održavanje zdravog duha i tela. Ta tema bi, kako je rekao, Beogradu i Srbiji bila od velikog značaja za dalje napredovanje i rangiranje na svetskoj listi kvalitetnih zemalja za život.

– Osnovna ideja ove svetske izložbe treba da oblikuje, unapredi i omogući saradnju građanima Srbije na svetskim projektima kroz sport, edukaciju, kulturu, turizam i privredu. Ovakav događaj treba da proširi profesionalne saradnje i podigne privredni rast Srbije. Takođe, kroz negovanje bilateralnih odnosa, naša država kroz EKSPO 2027 treba da postavi, promoviše i realizuje ciljeve u oblasti civilnog društva, međunarodne, kulturne i ekonomske saradnje, obrazovanja, turizma i zaštite životne sredine. Biti domaćin ove manifestacije je pre svega čast, otvaranje vrata ka svetu i prilika za promociju ponuda koje Srbija ima da pokaže, ali i da podeli svoja iskustva i znanja stečena do sada – zaključuje Stojković.

Milijarda turista

Hadži Taras Stojković kaže da je turizam danas jedna od najznačajnijih delatnosti, budući da više od milijardu ljudi godišnje putuje turistički.

– Novac zarađen od turizma ulazi u svaki deo lokalne i državne ekonomije i veliki je generator novih investicija. Zato je EKSPO 2027. odlična prilika da Srbija predstavi kvalitete koje ima i da zainteresuje potencijalne strane investitore da ulože u srpsku privredu – ocenio je on.

Blagodet za turizam

EKSPO izložba je, kako za “Vesti” ukazuje Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacija turističkih agencija (JUTA), vrlo posećena u svetu, pa je u tom smislu od velikog značaja za zemlju koja dobije priliku da bude domaćin ovakvog prestižnog događaja.

– To je prilika da se pokažemo u najboljem svetlu, da predstavimo kako i šta radimo u svim oblastima, ali i da promovišemo turističku ponudu – kaže naš sagovornik.

On smatra da ima dovoljno vremena da se, ukoliko Srbija dobije kandidaturu, napravi strategija za EKSPO 2027.

– Verujem da će, marketinški, turistički deo biti poveren Turističkoj organizaciji Srbije koja obrađuje sva tržišta i rukovodi. Tu će biti uključen privatni sektor, jer ako Beograd dobije organizaciju svetske izložbe, benefit će imati hotelijeri i privatni smeštaj – rekao je Seničić.

Svojevrsna promocija

Nekadašnji selektor srpske teniske reprezentacije Bogdan Obradović, uz sve pohvale naporima države da se kandiduje za EKSPO 2027, kaže za “Vesti” da bi Srbija kao domaćin imala sjajnu priliku da predstavi ne samo sport, već i tradiciju, kulturu i nauku.

– Svako takvo planetarno dešavanje pozdravljam i nadam se da će svi uticati na svoje prijatelje da promovišu Srbiju i tako pomognu da naša zemlja bude organizator ove svetske izložbe – rekao je istaknuti sportski radnik.

On smatra da se Srbija na pravi način predstavila svetu muzičkim praznicima kao što su Egzit, Guča i Bir fest.

– Bili smo prvi na Evrosongu i organizatori ovog popularnog festivala 2008. godine i to je, kao i svi prethodni festivali koje sam pomenuo, svojevrsna promocija Srbije. Promocija su i fantastični rezultati našeg Noleta i Nikole Jokića – priča Obradović i ističe da treba puno raditi za dobrobit Srbije kako bi je svet prepoznao.