Z. M.
Švajcarska prihvata vakcine koje je odobrila EMA

Od juče svi putnici koji ulaze u Švajcarsku moraju elektronski da se prijave, bez obzira na način ulaska u zemlju, propisano je novom uredbom vlade u Bernu. Predviđena su dva testa za nevakcinisane, prihvataju se sertifikati o vakcinaciji, koji mogu da se “konvertuju”, odnosno zavedu i u Švajcarskoj, ali samo za vakcine protiv korone koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

Vlada je izdala novu uredbu prema kojoj će, od ponedeljka, 20. septembra, svi koji nisu vakcinisani ili nisu preležali korona virus prilikom ulaska u Švajcarsku morati da pokažu negativan test, a pored toga, za četiri do sedam dana posle ulaska, moraće ponovo da se testiraju i rezultat prijave kantonu u kojem žive ili odsedaju tokom boravka u Švajcarskoj. Svi putnici, vakcinisani ili ne, moraju da ispune elektronski formular o ulasku kojim god prevoznim sredstvom da su ušli u zemlju.

Onima koji se ne budu pridržavali mera slede kazne. Tako je kazna za nedostajući test 200 franaka, a ukoliko nekome zafali elektronski formular, moraće da plati 100 franaka. Izuzeci postoje za putnike u tranzitu, prevoz robe i prekogranične radnike, kao i za mlađe od 16 godina. Kantoni su zaduženi da kontrolišu da li su svi uradili i obavezan drugi test. Kontrole neće biti sveobuhvatne, već će se to činiti na slučajnom uzorku. Na granicama, za kontrolu su zadužene Uprava carine i lokalna policija.

Pored ovih obaveza, švajcarska vlada je saopštila da osobe vakcinisane u inostranstvu ili koje su u inostranstvu preležale korona virus mogu da dobiju švajcarski kovid sertifikat.

Taj sertifikat mogu da dobiju samo vakcinisani onim vakcinama koje priznaje EMA, a time je i turistima omogućeno da učestvuju u društvenom životu Švajcarske.

Test plaća putnik

Testiranje pre ulaska u zemlju, kao i posle dolaska u Švajcarsku, plaća putnik, a priznaju se i antigenski i PCR testovi.