R. Rajić Ristić
REDOVNA NASTAVA: Željno se očekuje povratak u učionicu

Dopunsku školu na srpskom jeziku u Trstu ove školske godine pohađa 97 učenika koji su podeljeni u šest grupa. Nastava se odvija prema planu i programu Ministarstva prosvete Srbije, u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine iz Trsta, a đacima predaje nastavnica Slađana Marković, profesor srpskog jezika i književnosti.

U dogovoru sa predstavnicima Opštine i Ivanom Stojiljković, generalnim konzulom Srbije u Trstu, redovna nastava u Trstu počela je 16. septembra, istovremeno kad i školska godina u italijanskim školama.

– Za vreme nastave obavezni smo bili da poštujemo sve higijenske mere koje su italijanske institucije propisale u vezi s prevencijom i zaštitom od korona virusa. U okviru slobodnih aktivnosti učenici naše škole su posetili biblioteku Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu. Imali su priliku da se upoznaju s bogatim, raznovrsnim i veoma posebnim opusom ove biblioteke kao što su knjige štampane pre više od tri veka, od koji je jedna čak iz 1675. godine – navodi nastavnica Marković.

Poštujući dekret italijanske vlade, prema kojem je od početka novembra bila obavezna onlajn nastava za italijanske srednjoškolce i najstarije grupe đaka, u našoj školi su postepeno prelazili s redovne na onlajn nastavu.

– S obzirom na epidemiološku situaciju i to da je regija Friuli Venecija Đulija sada u narandžastoj zoni srednje-visokog rizika, od 16. novembra smo prešli na onlajn časove s đacima svih uzrasta. Učenici su pokazali veoma veliku zainteresovanost i za onlajn nastavu, redovno je prate i aktivno učestvuju u njoj – ponosna je na svoje đake nastavnica Marković.

I roditelji za primer

– Veoma smo zahvalni roditeljima koji su u ovoj novonastaloj neprijatnoj epidemiološkoj situaciji pokazali veliko interesovanje da omoguće i pomognu deci praćenje nastave na maternjem, srpskom jeziku. Nadamo se boljim danima i skorom povratku u našu učionicu – ističe nastavnica Slađana Marković.