Branimir Kojić, predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice, najavio je za utorak, 22. februara, veliki protest ispred Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu na kome će zatražiti otvaranje istrage i podizanje optužnica za zločine u desetak sela Podrinja gde je tokom rata ubijeno više stotina srpskih civila, mahom žena, dece i staraca.

– Za ove zločine niko nikada nije odgovarao. Zato sada zahtevamo da Tužilaštvo BiH više ne zatvara oči i ne skriva istinu, već što pre otvori više odvojenih predmeta i to za zločine u selima: Kravica, Skelane, Gornji Magašići, Ježeštica, Podravanja… – kaže Kojić i objašnjava da skup organizuju Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica u saradnji sa Republičkom organizacijom porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

– Zahtev smo već podneli MUP-u Kantona Sarajevo, a simbolično smo početak protesta zakazali za pet do 12, jer više ne možemo da čekamo. Vreme čini svoje. Sve je manje preživelih žrtava i svedoka tih događaja. I srpske žrtve valjda imaju pravo na pravdu – kaže Kojić i dodaje da će od pravosudnih institucija BiH zahtevati da se u svim tim predmetima na prvom mestu nađe Naser Orić, bivši komandant tzv. Armije BiH u Srebrenici, a zatim i svi njegovi potčinjeni i direktni izvršioci ubistava.

Opširnije čitajte u vikend izdanju “Vesti”.