Vesti
Poruka i poruka: Učesnici programa slušaju pažljivo konzulku Ivanović

U hramu Svetog Georgija u Bremenu i ove godine su se okupili đaci Srpske dopunske škole “Sveti Sava” da zajedno sa svojom profesorkom Milicom Stanković, roditeljima, rodbinom i prijateljima uskliknu najznamenitijem pretku, Svetom Savi. Đaci su prisustvovali liturgiji koju je služio protojerej Saša Momirović sa đakonom gruzinske crkve Ilijom Šlepegrelom i nekoliko pomoćnika, dok je sa gornje galerije pojao ruski hor. Svoju propoved otac Saša je posvetio svetitelju i prosvetitelju Svetom Savi, a potom pričestio đake.

Posle liturgije đaci su izveli svečanu akademiju koja je počela uz Bože pravde, a zatim se svima obratila Lidija Ivanović, konzul Generalnog konzulata Srbije u Hamburgu. Ona je čestitajući slavu govorila o značaju svetiteljevih dela koja su brojna.

– Sveti Sava je srpski narod naučio vrlinama: ljubavi i istinoljublju, marljivosti i dostojanstvu i ostavio nam u amanet da učimo i da budemo bolji znalci i stručnjaci – svako u svojoj oblasti, i bolji ljudi, čineći boljim svet oko sebe – istakla je konzulka i poručila deci: “Učite! Ne zaboravite maternji jezik. Budite dobri, vredni , marljivi, plemeniti, kako to dolikuje svetosavskom narodu.”

Radosno je odjeknula Svetosavska himna, a zatim su đaci u stihovima i u prozi odužili dug našem prvom učitelju. Program su vodile Ilinka Marjanović i Jelena Lazarević. Pažljivo i bez greške đaci su recitovali najlepše stihove posvećene Svetom Savi kojima su opisali njegov život i delo i dali zavet da će ostati na njegovom putu slave.

Dužinom izgovorenih stihova i dobrom dikcijom istakli su se Jelena Bikicki, Vanja Jovanović, Jelena Lazarević, Damjan Jovanović, Ilinka Marjanović, Aleksandra Marković, ali su lepo recitovali i Natali Fridrih, Darija Branković, Lana Marković, Dunja Dragonić, Borislav Marjanović, Danilo Bojanić Monteiro, Ena Strugar, Nikolas, Moris i Luka Spasojević.

Izvedeni su scenski prikazi: “Sveti Sava i bogat čovek” i “Sveti Sava, dečak i mrav” u kojima su se đaci odlično snašli i pokazali talenat. Sava Matejić je imao ulogu svetitelja, a glumili su Vanja Jovanović i Damjan Jovanović. Naratori su bile: Ena Strugar i Jelena Lazarević.

Tokom programa đaci i publika, su zajedno otpevali pesmu Vojislava Ilića “Rastko”. Program je završen igrom “Dunje ranke”i pesmom “Kad si srećan”. Brojni gosti su nakon školskog programa uživali u bogatoj trpezi koju su pripremili kumovi slave u saradnji sa svim roditeljima.

Svi oko slavskih znamenja

Najsvečaniji čin bilo je osvećenju i lomljenje slavskog kolača. Đaci, roditelji i gosti su se okupili oko slavskih znamenja, koje je ove godine pripremila porodica Gorana i Sonje Matejić sa sinom Savom koji je rođen baš na Svetoga Savu po kome je i ime dobio. Kumstvo za narednu godinu je preuzela porodica Jovanović Darka i Radmile sa sinom Damjanom i ćerkom Janom.

Svi đaci su bogato darivani slatkišima koje su pripremili kumovi slave, zatim učiteljica, a crkva ih je darovala slatkišima i dvojezičnim časopisom za decu koji izdaje Eparhija diseldorfska i Nemačka.

Došli i bivši đaci

Na opštu radost svečanosti je prisustvovalo i nekoliko bivših đaka Srpske dopunske škole među kojima su bili Dragan Rangelović, Dušan Borenović i Darko Jovanović. Uz konzula Lidiju Ivanović bili su i njen suprug Boris i sin Vuk. Došao je i Borislav Marković, predsednik Srpskog kulturnog centra Bremensa suprugom Aleksandrom i ćerkama, kao i bivši predsednik SKC Zoran Borenović sa suprugom Božanom. Iz obližnjeg gradića Ahima stigao je Darko Jovanović predsednik kluba Jedinstvo, sa suprugom Radmilom i decom.