Veritas

Pretnja predsednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića da će Hrvatska blokirati Srbiji članstvo u Evropskoj uniji ukoliko ne odustane od optužnica protiv odgovornih za ubistvo civila na Petrovačkoj cesti avgusta 1995. godine izazvala je buru nezadovoljstva, kako u vrhu države, tako i među prognanim Krajišnicima.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić poručio je da “zločinci moraju da odgovaraju bez obzira što ih u Hrvatskoj proglašavaju za heroje”.

– Za junake su proglašavali one koji su ubijali srpsku decu! Umesto da se pokaju i na grob stave cvet – rekao je predsednik, i dodao da optužnica za zločin na Petrovačkoj cesti nije uperena protiv Hrvata, već onih koji su ubili četvoro dece i civile.

Reagujući na pretnju da će zbog istrage o zločinu na Petrovačkoj cesti Hrvatska blokirati put Srbiji članstvu u EU, premijerka Srbije, Ana Brnabić je upitala da li su takve pretnje “evropske vrednosti i vladavina prava”.

– Jedna članica EU se usuđuje da javno kaže da ukoliko tražite pravdu za ubistvo srpske dece – jer četiri ih je tamo pobijeno, starosti 6 do 13 godina, da zbog toga ne možete da budete deo EU.

Odgovarajući na optužbe predsednika Hrvatskog sabora, Brnabićeva je poručila da “ako smo ljudi, moramo da tražimo pravdu za pobijenu decu”.

Iz Udruženja Srba iz Hrvatske ističu za “Vesti” da su poslednje izjave hrvatskih zvaničnika “neverovatne”.

– Nazvati podizanje ove optužnice posle 27 godina “Vučićevim poslom” ne govori samo o predsedniku Hrvatskog sabora nego o jednoj politici koja nažalost ima svoje korene u Drugom svetskom ratu i postojanju NDH. I tada se moglo bez kazne ubijati na hiljade civila, a da oni koji su počinili te stravične zločine izbegnu kaznu – ističu u ovom Udruženju i dodaju da začuđuje da sve prolazi bez ikakve reakcije EU.

– Ako mogu nekažnjeno proći oni koji su počinili tako stravičan zločin kakva su to pravila i standardi u Evropskoj uniji kojoj teže i druge zemlje regiona. Tužno je da ovako govore i drugi hrvatski političari što svakako ne doprinosi normalizaciji odnosa između dveju država. Ukoliko ovaj zločin ostane nekažnjen, a sve je poznato – i žrtve i nalogodavci, onda zaista pravde više nema i sve je dozvoljeno. Ostaje nada da će sud doneti pravičnu presudu i osuditi sve one koji ovih 27 godina nemaju nikakve griže savesti za učinjeni zločin – poručuju u Udruženju Srba iz Hrvatske.

Upravo jedan od punomoćnika porodica žrtava i preživelih, advokat Dušan Bratić, najavljuje da će Tužilaštvu za ratne zločine Srbije uskoro podneti novu krivičnu prijavu kako bi se spisak optuženih za zločin na Petrovačkoj cesti proširio i na admirala Davora Domazeta Lošu, načelnika Obaveštajne uprave Glavnog štaba HV u “Oluji”, brigadira Iliju Maričića, pomoćnika načelnika Glavnog štaba zaduženog za upotrebu Ratnog vazduhoplovstva i generala Miljavca, šefa Operativnog tima A u Glavnom štabu i tokom bombardovanja izbegličke kolone na putu Bosanski Petrovac – Ključ i u Svodni.

Predsednik DIC Veritas Savo Štrbac ističe za “Vesti” da je prvobitna optužnica već sadržala imena i nekih hrvatskih generala koji su direktno komandovali akcijom, ali da su u međuvremenu preminuli.

– Poslednji iz te grupe bio je brigadni general, Josip Čuletić koji je bio rukovodilac Centra operativnog rukovođenja akcijom na Petrovačkoj cesti. Preminuo je samo deset dana pre podizanja optužnice. Hrvatski generali koje navodi advokat Bratić takođe su bili u tom lancu komandovanja, a očekujem da ćemo na suđenju saznati i imena svih pilota koji su izvršili zločin. Ipak nije bilo toliko puno pilota migova, da ne može da se otkrije ko je upravljao tim letilicama i ispalio projektile. Reč je o pilotima koji su školovani u JNA, imaju vojne dosijee, a ne bi me iznenadilo da je neki od direktnih izvršilaca u grupi prvooptuženih – ističe Štrbac koji objašnjava da Srbija ima pravnih mogućnosti da započne sudski proces bez obzira da li će optuženi biti na suđenju ili ne.

– U Hrvatskoj je je od 3.736 sudska postupka za ratne zločine, samo 13 procenata vođeno u prisustvu optuženih. Srbija takođe ima pravo da pokrene takav proces, posebno što je odlukom Apelacionog suda od 25. jula ove godine odlučeno da se takav postupak povede u Srbiji za zločine u zagrebačkom naselju Rakitje u Centru za obuku MUP. Tamo su zarobljeni pripadnici JNA preživljavali torture i mučenja, a jedan je ubijen – ističe Štrbac.

Suđenje u Evropi?

Advokat porodica žrtava i preživelih Dašan Bratić upozorio je da u slučaju da Hrvatska nastavi sa opstrukcijama, slučaj Petrovačke ceste bi mogao da pređe u nadležnost nekog od sudova Evropske unije.

Savo Štrbac otkriva da je tako nešto zaista moguće jer je po principu “univerzalne nadležnosti” za zločine nad Srbima u logoru Dretelj kod Čapljine.

– Za ove zločine, sudovi u Švedskoj i Norveškoj osudili su dvojicu muslimana, pripadnika HOS na pet i osam godina zatvora. Dakle, to što Hrvatska tvrdi da Srbija nema “univerzalnu nadležnost”, trebalo bi da se obrati članicama EU koje ipak smatraju drugačije – ističe Štrbac.

Starović: Briselski “mehanizam”

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, Nemanja Starović (na slici) ocenio je da je “velika sramota za vladu Hrvatske da otvoreno i bestidno staje u zaštitu ljudi koji su optuženi za ozbiljan i strašan ratni zločin.

– Nažalost, to nije iznenađenje i, ako analiziramo sve čemu svedočimo prethodnih godina, vidimo da je zapravo u Briselu prihvaćen mehanizam po kojem susedne države mogu da uvoze bilateralne zahteve u proces proširenja Evropske unije – rekao je Starović.