Ambasada Srbije
SAZNALI ZANIMLjIVE DETALjE: Učenici i nastavnice kraj nekih od eksponata

Učenici dopunske nastave na srpskom jeziku posetili su u Diseldofu izložbu “Vuk i Nemci”, objavila je Ambasada Srbije u Berlinu na svom zvaničnom nalogu da društvenoj mreži Iks.

Kako se navodi, đaci su u Kući univerziteta “Hajnrih Hajne”, tom prilikom naučili mnogo o saradnji Vuka Karadžića sa Geteom, Šilerom, braćom Grim i drugim Nemcima pre dva veka.

Podsetimo, posle uspešnih postavki u Minhenu, Hamburgu, Jeni, Haleu i Berlinu, izložba “Vuk i Nemci”, kojom Ambasada Srbije obeležava dva veka od boravka Vuka Stefanovića Karadžića u Nemačkoj, otvorena je 20. novembra i u Diseldofu. Pred oko 150 zvanica i posetilaca izložbu su otvorili, dobrodošlicom i iskrenom zainteresovanošću za srpsko-nemačke kulturne veze, profesor dr Peter Klajnebude, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta na Univerzitetu “Hajnrih Hajne” i ambasadorka dr Snežana Jovanović, koja je upoznala srpsko-nemačku publiku sa temom postavke, istakavši da ona svedoči o dugim i plodnim kulturnim i prosvetnim vezama Srbije i Nemačke koje su oličene u nosiocima naše dve kulture, kao i da njome proslavljamo važne jubileje u srpsko-nemačkim odnosima.

Sa interesovanjem slušali o Vukovim susretima sa viđenim Nemcima

Među oduševljenim posetiocima na otvaranju izložbe, kao što su “Vesti” tada pisale, bile su i učiteljice koje realizuju nastavu srpskog jezika u nekoliko gradova Severne Rajne Vestfalije. Tada je u razgovoru sa Branislavom Perić, generalnom konzulkom u Diseldorfu rođena ideja da za učenike bude organizovana poseta izložbi “Vuk i Nemci”. To je nedavno i ostvareno, a izložba je otvorena do 20. decembra.