Z. Mirković - Vesti
Obišli hram: Đaci ovekovečili posetu

Prosvetina Škola srpskog jezika za svoje đake organizovala je trodnevnu ekskurziju u Beogradu, gde su srpska deca iz Beča imala priliku da upoznaju prestonicu Srbije i govore našim jezikom u matici.

Na edukativnoj ekskurziji đaci su imali priliku da obiđu znamenitosti grada Beograda, pa su posetili Hram Svetog Save, zoološki vrt na Kalemegdanu, Avalski toranj i spomenik Neznanom junaku. Deca su uživala i u šetnji Knez Mihailovom, a obišla su i gradske muzeje i učestvovala u brojnim radionicama.

Poslednjeg dana đaci su posetili Osnovnu školu “Stevan Sinđelić”. Tu su ih sačekali nastavnici i učenici beogradske škole. Oni su za bečke vršnjake pripremili koktel i zabavno-edukativni program. Bečkim učenicima se druženje sa osnovcima iz Beograda posebno dopalo.

– Osim sticanja novih znanja, mogli smo da uočimo razlike u učenju i izvođenju nastave u Srbiji i Austriji – rekli su đaci iz Beča.

Učitelji i nastavnici beogradske škole nastavnicama i deci iz Beča uručili su knjige i darovali im sliku, koju su sami uradili.

Ozarena lica: Bečlije uživale u matici

Nastavnica Aleksandra Tankosić, koja je osmislila program ekskurzije, rekla je da je veoma zadovoljna posetom Beogradu.

– Veoma sam srećna jer sam imala priliku da prikažem deci lepote našeg Beograda, gde sam odrasla, zbog čega taj grad ima posebno mesto u mom srcu. Osim toga, beskrajno sam zahvalna mom učitelju Jovanu Jovanoviću. On je sa radošću prihvatio ideju o poseti bečkih đaka i zajedno sa direktorkom, učiteljima i nastavnicima našoj deci organizovao nezaboravno druženje u školi “Stevan Sinđelić”, koju sam i sama pohađala – istakla je Tankosićeva.

Koleginice Suzana Milovanović, Ivana Milovanović, Bojana Petrić i ona sve vreme su bile uz bečke đake, tako da je poseta glavnom gradu Srbije protekla bez ikakvih problema.

Oduševio ih Milanković

Đaci su bili impresionirani posetom Udruženju “Milutin Milanković”, gde su ih srdačno ugostili članovi te organizacije i pripremili im poseban program. Projekcijom filma o poznatom naučniku kod dece je produbljeno interesovanje za srpskog velikana, a poseta je završena razmenom poklona i obostranom željom za nastavkom saradnje.

Borba za jezik i kulturu

Škola srpskog jezika je projekat SPKD “Prosveta” iz Beča. Škola već nekoliko godina učenicima srpskog porekla približava srpsku kulturu i uči ih srpskom jeziku i pismu, ističući koliko je važno da očuvaju svoje nasleđe. Predsednik “Prosvete” Srđan Mijalković sa svojim timom godinama se bori da srpska deca rođena u Austriji ne zaborave svoje poreklo. Ova škola zato širom otvara vrata za učenike od šest do 14 godina i omogućava im da nauče srpski jezik i ćirilicu.