Tanjug
NEMA POVLAČENJA: Vrh Srbije nastavlja borbu

Akcije hapšenja pokrenute protiv pripadnika kriminalnih grupa biće nastavljene, a oštro će biti sankcionisani pojedinci iz redova države koji su sarađivali s organizovanim kriminalom, poručio je ministar odbrane Nebojša Stefanović posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. On je istakao je da će policijske akcije biti usmerene ne samo protiv kriminalne grupe čiji su pripadnici uhapšeni već i protiv drugih grupa koje deluju u Srbiji.

– To nije kraj. Analizirali smo gde su veze organizovanog kriminala s pojedinim predstavnicima državnih organa, što će država jasno sankcionisati. Država će odlučno i snažno pokazati da ume da se odupre svakom obliku organizovanog kriminala i kazniće sve one iz redova države koji su sarađivali s organizovanih kriminalom, pomagali ili im davali inforamacije koje su pomagale u njihovom činjenju krivičnih dela – rekao je Stefanović.

Ministar je dodao da se razgovaralo i o tome šta je potrebno da se osnaže državni organi, tužilaštva, MUP, BIA da bi taj posao mogli lakše da obave, a da građani budu bezbedni i sigurno.

– I u narednom periodu nadležni državni organi zaduženi su da pažljivo prate dešavanja u Srbiji u cilju obezbeđivanja bezbednosti i sigurnosti. Uveren sam da će svi organi, bezbednosne agencije, ministarstva i vojska nastaviti da štite interes Srbije i svih građana – rekao je Stefanović.

Sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost predsedavao je predsednik Republike Aleksandar Vučić. Glavna tema bilo je hapšenje kriminalne grupe na čelu sa Veljkom Belivukom. Sednici su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović i Maja Popović kao čelnici resora policije, odbrane i pravde, direktor BIA Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović i direktor policije Vladimir Rebić.

Sednica je održana posle objavljivanja alarmantnih saznanja o delovanju i opasnim namerama Belivuka i njegove ekipe. O tome je govorio i načelnik uprave kriminalističke policije Bogdan Pušić, koji je u emisiji “Hit tvit” Televizije Pink rekao da je predsedniku Vučiću pretio atentat. Zbog toga je, kako je naveo, na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji bilo angažovano više od 850 specijalaca koji su obezbeđivali predsednika.

– Naša zemlja je ne tako davno izgubila premijera upravo u obračunu države s organizovanim kriminalom i svi moraju biti svesni da su kriminalne grupe najozbiljnija pretnja stabilnosti, razvoju i ugledu zemlje – rekla je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, ističući da borba s mafijom ne sme da se završi samo na hapšenju i procesuiranju kriminalaca već da moraju da odgovaraju i svi pomagači kriminalaca iz državnih organa.

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić smatra da je država hapšenjem kriminalne grupe Veljka Belivuka pokazala odlučnost da se izbori s organizovanim kriminalom i još jednom potvrdila da je jaka. On je istakao da je jasno da se ta kriminalna grupa samo krila iza navijačke grupe, ocenivši da snajperska puška ne služi za obračun između navijača već da se nekome presudi.

– Mora precizno da se ispita ko je sa državnih funkcija sarađivao sa tom kriminalnom grupom. Svi koji su to radili moraju da budu sankcionisani bez obzira na kojoj su funkciji ili iz koje stranke dolaze – poručio je Orlić.

Sačuvati bezbednost Srba na Kosovu

Situacija na Kosovu i Metohiji bila je jedna od tema sednice, a ministar odbrane Nebojša Stefanović je ocenio kao sve složeniju.

– Namera je da se u saradnji s Kforom štiti stabilnost i bezbednost, pre svega srpskog stanovništva koje je ugroženo na KiM. Srbija treba da pokaže da je ozbiljan partner i da nikakav pogrom, proterivanje ili zločine nad srpskim stanovništvom nećemo dozvoliti – kazao je Stefanović.

Nude se svedoci saradnici

Nekoliko uhapšenih pripadnika kriminalne grupe Veljka Belivuka nudi saradnju Tužilaštvu za organizovani kriminal radi dobijanja statusa okrivljenog svedoka saradnika, objavio je Tanjug pozivajući se na neimenovane izvore. Navodi se da se još ne zna da li će ove nagodbe biti postignute i s koliko uhapšenih. Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Nenad Stefanović očekuje da neki pripadnici Belivukove grupe dobiju taj status, koji se mahom primenjuje za dokazivanje teških krivičnih dela, za koja se tereti i ova grupa.

Svaka čast i hvala!

Lider LDP-a Čedomir Jovanović pohvalio je akciju MUP i BIA, navodeći da svi u zemlji imaju potrebu da se osećaju sigurno i da imaju mir.

Zahvalio je državi jer su sada, kako kaže, i njegova deca bezbednija.

– Imam mnogo toga da u politici zamerim predsedniku Vučiću, ministru Aleksandru Vulinu, predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću i ostalima, ali borba protiv organizovanog kriminala mora da bude u zajedničkom intresu i vlasti i opozicije. Kao građanin kažem “svaka čast i hvala” u ime svih ljudi koji su mogli da budu ugroženi – rekao je Jovanović.