EPA
Targetirali crkvu: Bilt i Solana

SPC je neprijateljski nastrojena prema crnogorskoj državi i njenoj prozapadnoj orijentaciji, zbog čega je vlada Crne Gore vidi kao bezbednosnu pretnju. To je ocenila panevropska organizacija Evropski savet za spoljne odnose (ECFR), čiji su članovi „uticajni evropski pojedinci“, poput Karla Bilta i Havijera Solane, u dokumentu „Moć perspektive: Zašto je članstvo u EU i dalje važno na Zapadnom Balkanu“.

U izveštaju se navodi da bi potencijalna tačka usijanja na Balkanu mogla biti Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori i na Kosovu.

U ovom dokumentu se upozorava da zbog slabljenja uticaja Evropske unije posledica može biti ugrožavanje sigurnosti Zapadnog Balkana i budućnosti Prespanskog sporazuma između Severne Makedonije i Grčke.

Ulje na vatru dolio je predsedavajući vojnog komiteta NATO, maršal Stjuart Pič koji je obelodanio da se ova Alijansa direktno suočava sa nastojanjima ruskih hibridnih napada, zbog čega su, kako je kazao, odlučili da u Crnu Goru upute tim za borbu protiv hibridnih pretnji.

„Prvi NATO kontrahibridni tim za podršku raspoređen je u našu zemlju saveznicu Crnu Goru, sa ciljem da pomogne u jačanju sposobnosti zemlje i odvraćanju hibridnih izazova“, rekao je Pič na sednici Vojnog komiteta NATO, koja je krajem prošle nedelje završena u Briselu.

Za Dževada Galijaševića, eksperta iz oblasti bezbednosti, slanje specijalnih timova NATO predstavlja još jedan dokaz da ova Alijansa ima isključivu želju da izvrši „ukrajinazaciju Crne Gore“.

– Ono što NATO nikada nije uspeo sa ruskim narodom sada žele da urade sa srpskim, i to u Crnoj Gori – ocenjuje Galijašević i dodaje da je priča o dovođenju „kontrahibridnog tima“ zapravo pokušaj da se prikrije kako oni već deluju u ovoj državi.

– Crna Gora je maja prošle godine postala 22. članica Evropskog centra izvrsnosti za suprotstavljanje hibridnim pretnjama, a šta je Digitalno forenzički centar nego upravo to. To je vaninstitucionalna služba NATO koja koordinira određene poteze policije i tužilaštva u Crnoj Gori. Ona stoji iza poslednjih hapšenja novinara, stvarajući atmosferu autocenzure i straha u ostalim novinskim kućama, a sve sa ciljem borbe protiv navodnog „hibridnog ratovanja“ Rusije i „veliko srpske agresije“ Srbije – kaže Galijašević.

On tvrdi da su poslednji događaji u Crnoj Gori zapravo samo uvod u napad na SPC i srpski narod na Kosovu i Republici Srpskoj.

– Po ovom modelu će se udariti i na Srbe i njihove svetinje kako na Kosovu tako i u Srpskoj. Bošnjaci u Crnoj Gori moraju da razumeju da je borba za očuvanje pravoslavnih crkava koja je u toku istovremeno i borba za njihovu slobodu vere i imovinska prava islamske zajednice, ali i drugih konfesija i naroda u ovoj državi – naglašava Galijašević.

Akcioni plan

„Politiko“ podseća da je novi šef Komisije EU Ursula fon der Lajen već najavila da će uskoro predložiti „Akcioni plan za evropsku demokratiju“, koji će se baviti pretnjama spoljnih intervencija na naše evropske izbore, uključujući zaštitu od dezinformacija i mešanja. Isti portal u najavi dolaska specijalnog tima NATO u Crnu Goru tvrdi da su čelnici NATO još 2018. dogovorili formiranje „kontrahibridnih timova“, koji bi saveznicima koji to zatraže pružili „prilagođenu pomoć u pripremi protiv hibridnih aktivnosti i reagovanju na njih“.

– EU jača saradnju sa NATO, transatlantskim savezom koji je tokom poslednjih nekoliko godina pojačao svoje akcije u borbi protiv hibridnih pretnji. Testiraju se takozvani kontrahibridni timovi za podršku – naveo je pomenuti portal.

Istovremeno, iz crnogorskog Ministarstva odbrane nedavno su saopštili da je u Crnoj Gori, od 21. do 27. novembra prošle godine, boravio prvi NATO kontrahibridni tim za podršku, a glavni razlog za angažovanje bili su tadašnji parlamentarni izbori.