pixabay.com

Iza odluke Obaveštajno-bezbednosne agencije da zbog opasnosti po bezbednost BiH zabrani ulazak u ovu državu nekolicini srpskih državljana, uključujući i profesoru Filozofskog fakulteta Milošu Koviću i beogradskom advokatu Goranu Petronijeviću stoji tajna akcija ove službe kodnog naziva “Operativni prodor Ušće” koji predviđa i operativni rad na prostoru Srbije, uključujući i Rašku oblast.

Ovo za “Vesti” tvrdi stručnjak iz oblasti bezbednosti Dževad Galijašević.

– Zabrana ulaska uglednim javnim ličnostima iz Srbije, predstavlja tek vrh ledenog brega u određivanju Srbije kao neprijateljske države i njenih istaknutih građana kao izvora aktivne pretnje bezbednosti zemlje. Jedan od problema je ozbiljna konspiracija u kojoj učestvuju i mnogi kadrovi iz Republike Srpske u ovoj agenciji, tako da niko sa sigurnošću ne može reći ko je sve iz Srbije imenovan kao pretnja i kome je sve zabranjen ulazak u BiH. Broj takvih lica je očito ogroman – kaže Galijašević.

VRH LEDENOG BREGA: Dževad Galijašević

Tvrdi da je reč o nastavku akcije koju je OBA tajno pokrenula još 2016. godine pod nazivom “Ušće”, u okviru koje je čak 14 “operativno-tehničkih mera” agresivne operacije Obaveštajno bezbednosne agencije BiH protiv vladinih zvaničnika, državnih institucija, građana i javnih ličnosti te u načelu protiv ustavnog poretka Republike Srbije.

– Ova operacija targetiranja i zabrana nije završena jer se institucionalno, unutar OBA, njenog obaveštajnog izvršnog komiteta ili parlamentarne komisije za nadzor nad radom ove službe, a posebno unutar zaposlenih, niko nije ozbiljnije angažovao da se ovakve nezakonite akcije prema građanima Srbije zaustave i sankcionišu. Nemam dileme da će toga biti još – navodi Galijašević.

Ovaj stručnjak otkriva i da nastavak akcije “Ušće” podrazumeva sedam kategorija operativnih mera među kojima je i angažovanje OBA u Srbiji, naročito u Beogradu i Raškoj oblasti.

– Međutim, pitanje za obaveštajnu zajednicu Srbije je šta treba očekivati na proleće ove godine, a posebno kakva je uloga drugih, bezbednosnih struktura iz regiona i okruženja. Veoma važno je odgovoriti i na pitanje šta operativci OBA rade u Beogradu i Sandžaku, posebno kada je reč o aktivnostima državljana Srbije povezanih sa vehabijama iz Maoče, Dubnice i Sarajeva.

Dug spisak “nepodobnih”

Galijašević podseća da je 2018. godine član Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom OBA, Šemsudin Mehmedović, objavio zvaničan dokument koji potvrđuje sprovođenje akcije “Ušće”.

– U tom dokumentu kao neprijatelji BiH označeni su: Veterani Republike Srpske, Ravnogorski pokret, Moto-klub Noćni vukovi, Udruženje Čast otadžbine, ali i pojedinci poput Aleksandra Rakovića, Miroslava Lazanskog, Andrije Mandića.

IŽIVLJAVANJE: Aleksndar Raković

Od “Šumara” do “Bunara”

Galijašević podseća da su celu akciju “Ušće” smislili bošnjački pripadnici Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH što su kasnije, obelodanjeni dokumenti i potvrdili.

– Operaciju je predložio stručni saradnik u OBA Ekrem Pita, a razradili su je operativci kodnih naziva Tu-tki, iz Odseka 4/4, 5 i 6 iz Organizacione jedinice Goražde. Taj dokument je umesto srpskog predstavnika u OBA Miloša Šavije potpisao Amir Kojam, a u ime glavnog inspektora OBA iz redova Hrvata Ivan Filipović služeći se pseudonimom “Goran B.”. Tom akcijom je planirano ukupno 14 “operativno-tehničkih mera” kodnih naziva: “Krov”, “Bor”, “Šumar”, “Lovac”, “Brod”, “More”, “Slalom”, “Eho”, “Zora”, “Bajt”, “Sova”, “Blic”, “Kanton” i “Bunar”. Jedino što se za sve ove godine promenilo jeste činjenica da je OBA prestala da se bavi zaštitom svih naroda u BiH, već je po svim karakteristikama rada prerasla u muslimansku miliciju koju apsolutno niko ne kontroliše – zaključuje Galijašević.

Čista represija

Ugledni istoričar iz Beograda Aleksandar Raković izjavio je da je čuo da se nalazi na spisku ljudi iz Srbije kojima je zabranjen ulazak u BiH, ali da još nije pokušao da uđe u tu zemlju. On je ocenio da je reč o čistoj represiji koja neće uspeti.

Raković je izjavio i da političko Sarajevo time pokazuje da je inferiorno i da nema odgovor osim da sprovodi represivne mere. On kaže da ta represija, odnosno zabrana ulaska ljudima i u Crnoj Gori i u BiH, deluje samo tako da Srbi pojačavaju intenzitet svog delovanja na ostvarivanju jedinstva srpskog naroda gde god on da živi.

– Čisto iživljavanje, ali ono neće poremetiti ništa. Kad bude potrebno, ja ću doći, sada nema potrebe – rekao je Raković.