www.narodnekuhinjekim.com
Obnavljaju se zalihe namirnica

Naš plemeniti čitalac iz daleke Australije Vladimir Ćorić, kako smo već zabeležili, mislio je na svoj ugroženi narod na Kosmetu. U to ime, posredstvom sidnejske Redakcije „Vesti“ uputio je pomoć od 1.000 dolara (u protivvrednosti 585 evra) za narodne kuhinje Dobrotvorne organizacije „Majka devet Jugovića“ iz Gračanice. Pomenuta donacija je ubrzo uručena saradniku Stefanu Ječmenici, ujedno i članu HO „Srbi za Srbe“.

– Ovo nije prvi put da nam pomoć stiže upravo iz Australije, gde je naš verni narod istinski zainteresovan za očuvanje i opstanak Kosova i Metohije. Više od dve decenije život kosovsko-metohijskih Srba je izuzetno težak, praćen svakodnevnim strahovima i neizvesnošću. Suočeni su s mnogobrojnim problemima, krađama, zastrašivanjem, a odskora i velikim nametima. Zato veliko i od srca hvala našim zemljacima u dijaspori koji misle na svoj ugroženi narod na Kosmetu i na ovaj način pružaju podršku narodnim kuhinjama i trude se da ublažite patnju velikog broja ljudi, koji, nažalost, zavise od postojanja narodnih kuhinja. Istina je da je svaka pomoć dobrodošla jer su i potrebe narodnih kuhinja velike, a ovaj novac će biti utrošen na ono što bude najneophodnije u datom trenutku – rekao je Stefan Ječmenica.

Tokom razgovora, podelio je sa nama da je nakon apela za pomoć, u međuvremenu, organizovan i sproveden veći broj akcija za narodne kuhinje. Tako je tople i teške letnje dane na Kosmetu olakšala i humanitarna akcija Fonda Princeze Katarine. Uz saradnju i pomoć firmi širom Srbije, Fond Princeze Katarine donirao je 10 tona hrane za sever Kosmeta, koji se u proteklom periodu nalazi u bezizlaznoj situaciji u kojoj se polako troše zalihe hrane i namirnica.

Fondacija princeze Katarine donirala je 10 tona hrane

– Zahvaljujući našim donatorima, koji su svesrdno pritekli u pomoć i u što kraćem roku dogovorili i izvršili akciju, pristigle su namirnice poput: brašna, makarona, pasulja, pirinča, ulja, šećera, i ostalog, i raspoređene su po punktovima na severu KiM.

Ova velikodušna pomoć, ne samo da narodu sa ovih prostora pruža neophodnu podršku, već uliva i nadu da naše zajedništvo opstaje u najtežim trenucima, i da donirana hrana ne potkrepljuje samo telo već i dušu i jača našu borbu da na ovim prostorima istrajemo i sačuvamo naša ognjišta. Hvala svim dobrim ljudima, koji su učesnici ove akcije, uz Vas naša borba sa surovom svakodnevicom postaje lakša – naveli su iz DO „Majka devet Jugovića“.

Hrana za sever

Pored donacije Vladimira Ćorića i Fondacije Princeze Katarine, i Humanitarna organizacija Srbi za Srbe, Svi za Kosmet, Fondacija Delije, Stara Raška i Mlekara Šabac udruženim snagama uspešno su sproveli akciju – Hrana za sever!

– Nakon pozitivnog odgovora na poziv za pomoć, na novootvorenim punktovima u mestima Leposavić i Banjskoj, na severu Kosmeta, stigla je pomoć u vidu raznovrsnih namirnica poput: šećera, makarona, pasulja, pirinča, mesnih narezaka i ostalog. Ali je isto tako pristigla i novčana pomoć organizacije „Stara Raška“ u vrednosti od 75.000 i koja će uz saradnju sa HO „Srbi za Srbe“ biti utrošena na kupovinu pampersa, kašica i ostale hrane za bebe. Tom prilikom ova pomoć će se rasporediti u svim zdravstevnim centrima na severu Kosmeta, ali i svuda gde bude bilo neophodno. Ističemo i donaciju Mlekare Šabac u vidu dve tone i 400 litara mleka, koja je od izuzetnog značaja. Malo je reči koje bi opisale ogroman značaj u ovoj pomoći čije su ruke ovih vrednih organizacija sprovele u delo. Nama ne preostaje ništa drugo nego da uputimo srdačno hvala ovim divnim ljudima koji ne prestaju da nam vraćaju osmeh na lice posebno u nama teškim danima. Vaša vera, vaša dobra volja i dela, naši su razlozi za dalju borbu! Hvala! – poruka je HO Majka devet Jugovića.

Pomogla i Vlada Vojvodine

Nakon apela za pomoć Eparhije raško prizrenske zbog trenutne situacije na severu Kosova i Metohije i otvaranje punktova za podelu osnovnih životnih namirnica, Vlada AP Vojvodine se odmah odazvala apelu i uputila značajnu pomoć u sledećim proizvodima: pasulj, pirinač, testeninu, šećer, ulje, juneći i mesni narezak, svinjski gulaš, deterdžent za pranje veša, šampon i tečni sapun.

„Izuzetno velika i značajna donacija, koja će umnogome pomoći naše dalje funkcionisanje i pružanje pomoći socijalno ugroženim porodicama. Srdačno se zahvaljujemo Vladi AP Vojvodine na brzoj reakciji, slanju pomoći i podrške koja nam je u ovim trenucima jako dragocena i neophodna.“ – poručili su iz DO „Majka devet Jugovića“.