Tanjug
Postigli dogovor: Dritan Abazović i patrijarh Porfirije

Patrijarh srpski Porfirije primio je u Patrijaršiji premijera Crne Gore Dritana Abazovića, a ključna tema bio je Temeljni ugovor čiji sadržaj je vlada Crne Gore nedavno obelodanila javnosti.

– Polazeći od činjenice da je Crkva odvojena od države, ona poštuje zakone države u kojoj ima jurisdikciju. Zaključili smo da je važno da odnos između crkve i države bude regulisan. Ugovor o kojem je reč počeo je da se radi još 2012. godine. Bilo je zastoja i problema, ali hvala bogu u poslednjih godinu dana ušli smo u završnu fazu. Mogu da kažem da je u principu postignut dogovor i saglasnost oko Temeljnog ugovora, ali moraju da se ispoštuju procedure. Postojeći tekst mora da prođe kroz Sinod. Onda ćemo pristupiti datumu potpisivanja, što bi, kada se sve završi, mogla da bude kruna na normalizaciji odnosa između Crne Gore i naše Crkve – rekao je patrijarh.

Abazović je posle sastanka naveo da su procedure oko usaglašavanja teksta Temeljnog ugovora završene na nivou radnih grupa i da će se one sada nastaviti na vladi i u okviru SPC.

– Kada sve bude gotovo sporazum će biti potpisan u Crnoj Gori u terminu koji bude dogovoren – rekao je Abazović.

Istoričar, dr Aleksandar Raković ističe da će Temeljni ugovor postati punovažan tek kada ga usvoje vlada Crne Gore i Sinod Srpske pravoslavne crkve.

– Očekujem da će ceo taj proces da traje najkasnije do 10. jula – ističe dr Raković.

Objavljeni ugovor u 20 tačaka izazvao je proteste u Podgorici, a neke stranke, poput Socijaldemokratsk epartije koja je u vladi i DPS poručuju da “ukoliko vlada prihvati ovakvo služenje tuđim interesima, dolazi vreme da se mandat vrati građanima”.

Međutim, Raković ocenjuje da “vlada Crne Gore neće pasti zbog Temeljnog ugovora sa SPC”.

– Ne znam na šta su spremni crnogorski separatisti, ali SNP i URA imaju većinu u vladi i sa manjinskim partijama će izglasati za Temeljni ugovor. Apsurdno bi bilo očekivati da bi se Milovom DPS-u u rušenju vlade priključio Demokratski forum ili Demokrate koje takođe podržavaju potpisivanje Temeljnog ugovora – ističe Raković i dodaje da će ova verzija dokumenta potvrditi da vlada Crne Gore priznaje istorijski kontinuitet i pravni legitimitet SPC.

– Na ovaj način će biti vraćeni Sveti Sava, Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Petar Cetinjski. Ono što je Krivokapić hteo da izbaci. Na ovaj način se priznaje kontinuitet od osam vekova Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, garantuju se njena prava i obaveze, ali i definišu obaveze Crne Gore prema SPC. To je od ključne važnosti ne samo za našu crkvu, već i za srpski narod u ovoj državi – zaključuje dr Raković.

Miroljub Nestorović, predsednik Centra za istraživanje religije i politike iz Beograda, ocenjuje da su posle pokušaja Crne Gore da se SPC nametne štetan zakon, na ovom predlogu zakona radili eksperti i da u Temeljnom ugovoru sada nema “problematičnih tačaka”.

– Kada je reč o imovini crkve, to je ovim zakonom regulisano u tačkama 7, 11, 12 i 13 gde se ne pominju nikakvi “dokazi o pravu svojine verskih zajednica”. Sada je ostalo da eksperti sa obe strane dogovore konačni tekst koji bi bio prihvatljiv za sve i koji bi bio potpisan od strane SPC i države Crne Gore – naglašava Nestorović.

Zaštita svojine: Cetinjski manastir

Uknjižba imovine

Srpskoj crkvi u Crnoj Gori je garantovana sloboda da obavlja svoju misiju, vrši crkveno-pravnu vlast i rapolaže imovinom. Predlogom zakona biće moguća ne samo nastava veronauke u javnim školama, već i da srpski sveštenici budu prisutni u vojsci, policiji, bolnicama, zatvorima….

– Država jamči Crkvi nepovredivost prava svojine i državine nad manastirima, hramovima, zgradama i drugim nepokretnostima i prostora u njenom vlasništvu, u skladu sa pravnim poretkom. Država se obavezuje da izvrši uknjižbu svih neupisanih nepokretnosti u vlasništvu eparhija SPC – navedeno je u nacrtu Temeljnog ugovora.

Verski praznici

Na osnovu Temeljnog ugovora, pravoslavni vernici u Crnoj Gori će uz već postojeće slobodne dane tokom Vaskrsa, Božića i krsne slave, imati pravo na odsustvo s posla kada su Savindan, ali i praznici posvećeni Svetom Vasiliju Ostroškom i Svetom Petru Cetinjskom.

Susret Dritana i Čadeža

Tokom dvodnevne posete Beogradu, Dritan Abazović se sastao sa predsednikom Privredne komore Srbije, Markom Čadežom i ocenio taj susret kao pokušaj da se resetovanje odnosa Srbije i Crne Gre svede na ono što je najvažnije za građane, a to je privreda.

“Crna Gora ima veliki potencijal da postane logistički hab celog regiona. Postoji ogroman interes stranih i domaćih kompanija koje CG vide kao opciju za rešavanje svojih logističkih problema, ali i da se unaprede turistički potencijali Crne Gore koju svi vidimo kao pre svega prijateljsku zemlju”, rekao je Čadež.