Privatna arhiva
Zahvalni dobročiniteljima: Bračni par Vaso i Daliborka Sočević

Da samo dve donacije mogu promeniti i ulepšati nečiji tegoban život, može se potvrditi i na primeru sirote, a čestite tročlane porodice Sočević iz sela Gabela kod Čapljine. Istina, oni za pomoć nisu ni zavapili, već su dobri sugrađani znajući za njihovu tešku situaciju, poželeli da učine nešto za njih i pomognu im. Zahvaljujući njihovoj dobroj volji, ali i našim plemenitim čitaocima iz Nemačke i Australije, Sočevići su ovu zimu nakon mnogih drugih, dočekali spremno. Više se neće smrzavati u svom skromnom domu. Donacijom od 250 evra anonimnog donatora iz Bad Homburga, kao i 200 dolara i M. V. iz Sidneja, bračnom paru Vasu (59) i Daliborki (46) Sočević i sinu Peru (18) kupljena su i namontirana nova ulazna vrata, koja sami nisu mogli da kupe, zbog čega su Sočevići, koje život nije mazio, bili prijatno iznenađeni i presrećni.

– Mnogo smo srećni i zahvalni. Sami ne bismo mogli da izdvojimo toliko novca za nova vrata, jedva se snalazimo i za najosnovnije. U kući nam je zbog dotrajalih vrata bilo mnogo hladno i nikako nismo mogli dovoljno da je zagrejemo. Hvala tim dobrim ljudima do neba što su odvojili od sebe da bi nama pomogli. Nismo ovome mogli ni da se nadamo, da će nam neko ko nas i ne poznaje, pomoći i olakšati nam brojne brige – poručio je Vaso Sočević.

Njegova zlehuda sudbina seže još od momenta kada je za vreme rata 1992. na prostorima bivše SFRJ, ostao na svom ognjištu u Gabeli, zbog čega je doživeo razne traume, brojna poniženja i torture. Posle rata se oženio Daliborkom. Dobili su i sina Pera, sada srednjoškolca. Žive samo od Vasovih više nego skromnih primanja, koje teškom mukom zarađuje na jednom imanju. Zato i ne čudi što godinama teško žive i što ne mogu da se izbore za svoje bolje sutra.

Utoplili stan

Saznavši za njihove muke, to je i Fondacija Sveti Vukašin iz Trebinja priskočila u pomoć i istog dana kada su menjana i postavljana vrata, dar plemenitih čitalaca “Vesti”, zamenjena je i kompletna stolarija dar Fondacije, pa radosti Sočevića nije bilo kraja.

– Želimo da se od srca zahvalimo i Fondaciji Sveti Vukašin iz Trebinja na njihovoj svesrdnoj podršci i brizi, nama je sada u kući mnogo toplije. Ne samo u kući, nego i u srcu. Na ovoliko dobrote u samo nekoliko dana, nismo navikli. Nadamo se da će im se dobro još boljim vratiti – kazali su Sočevići.

Iako srećni zbog nenadane pomoći izdaleka, u njihovim očima ogleda se tuga, a na pognutim leđima kao da se svalio neopisiv teret teškog života. Nadamo se, da će nakon decenija muka i ovaj skromni dom uskoro odisati mirom, toplinom i srećom kakvu Sočevići zaslužuju.

Nova PVC vrata na domu Sočevića

Mladi ljudi uključeni u akcije

Humanitarna Fondacija Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske Sveti Vukašin, koja je osnovana na Preobraženje 2011. godine, svoj rad obnovila je u decembru pre dve godine i uspešno nastavlja da sprovodi brojne akcije na području Hercegovine. Sekretar Fondacije, sveštenik Miloš Mandić rekao je za lokalne medije da su okupili oko 70 članova koji su uglavnom mladi ljudi, otvorenog srca spremni da čine dobro i pomažu drugima, što sve verno beleže na svojoj fejsbuk stranici.

Kontakt za pomoć

Plemeniti čitaoci “Vesti” koji mogu i žele da pruže podršku porodici Sočević, jer im je svaka pomoć i više nego dobrodošla, mogu stupiti u kontakt sa njima putem telefona na broj: +387 63 611 883 i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći. Naravno, na usluzi je, kao i uvek i Redakcija “Vesti”.

Popucalu stolariju i prozore pokrivali ćebadima