Lična arhiva
Lekovi bez kojih ne mogu: Porodica Zarić

Samo nekoliko dana nakon objavljenog apela za pomoć, četvoročlana porodica Zarić iz Trnjaka, semberijskog sela kraj Bijeljine, kojoj su bolest i nemaština verni drugovi, imala je razlog za radost.

Za to se pobrinuo naš redovni čitalac i učenik u mnogim akcijama Humanitarnog mosta Jovan Živanović iz Manhajma, rodom iz Modriče. Čim je posredstvom “Vesti” saznao za nove nevolje Zarića, nije časio časa i odmah im je uputio donaciju od 100 evra, koja im je ugrejala ne samo srce, već i njihov više nego skromni dom.

– Odmah pošto nam je ovaj divni čovek poslao novac, mi smo poručili pet metara drva, kako se ne bi smrzavali, jer više nismo imali ni drvce da zapalimo. To neće biti dovoljno za celu zimu, ali za početak mnogo znači. Drva su stigla i nama je toplije i od samog saznanja da je neko spreman da nam pomogne. Istina je da imamo toliko troškova da smo uvek na muci i kad nam stigne donacija, na šta ćemo je pre utrošiti. Svaki dan nam je borba za goli opstanak. Od nas četvoro, troje je bolesno, a kad je toliko bolesnih pod jednim krovom, nevolja ima koliko želite – rekao je otac Radomir (51), srčani bolesnik koji zbog zdravstvenog stanja ne može da radi i privređuje.

Ogrev na prvom mestu: Radomir Zarić sa sinom

On sa suprugom Draganom (39), ćerkom Marijom (11) i sinom Radenkom (12) živi u jednom sobičku nedovršene kuće. Marija je obolela od cerebralne paralize, slabo je pokretna, a njena majka Dragana je psihički bolesnik. Zbog nemaštine, često ne pije lekove koji su joj neophodni. Radomir je srčani bolesnik, a lekovi koji bi popravili njegovo zdravstveno stanje često su samo pusti san. Oboje su nesposobni za rad, žive od tuđe nege i socijalne pomoći koja iznosi oko 90 evra.

– Duša me zaboli svaki put kad vidim svoje bolesno dete kojem ne mogu da priuštim ni ono najosnovnije, a kamoli da joj bar malo olakšam život. Isto je i sa sinom Radenkom i on se muči uz nas. Ne bismo se obraćali za pomoć da na to zaista nismo bili prinuđeni – iskreno će Radomir, dodavši:

– Kao što sam već pomenuo, ogrev nam je potreban na prvom mestu, ali neophodni su nam i lekovi bez kojih ne možemo. Tu su i računi za komunalije koji ne daju mira. Zato smo prezahvalni Jovanu Živanoviću, kome želimo sve najbolje u životu. Mnogo nas je usrećio. Nadamo se i da će nas se još neko setiti, kako bismo uspeli da rešimo bar još neku nevolju koja nam ne da mira.

Radenko sa majkom Draganom

Kako je Radomir Zarić već pomenuo, zbog duga za struju i vodu, prete im isključenjem, a oni dug ne mogu otplatiti od minimalne socijalne pomoći. Zarići, svakako ne zaboravljaju na to šta su sve naši humani zemljaci, ali i sunarodnici činili za njih proteklih godina.

– Plemeniti ljudi, među kojima naši sunarodnici, humana Rajka Tarlać iz Sidneja koja nas obraduje za praznike i drugi zemljaci, mnogo puta su nam pomogli kada smo bili na ivici svake snage i spasli nas. Ne znamo ni sami šta bi sa nama bilo danas da nam nisu pritekli u pomoć. Svesni smo da ima još mnogo porodica kojima je pomoć neophodna, ali nadamo se da će dobri ljudi imati još jednom razumevanja za našu muku i pomoći nam da prebrodimo teške zimske dane pred nama. Ako ne zbog nas, onda radi naše dece koja nisu zaslužila da se smrzavaju – rekao je nesrećni Radomir.

Štićenici već šest godina

Dok se nisu ozbiljno razboleli, Zarići nisu molili za pomoć. Kad je bolest uzela maha, nažalost, dovela je u pitanje opstanak čitave porodice. Tako su o njihovoj sudbini, pored lokalnih medija pisale i “Vesti” i to prvi put pre šest godina. Radomir je porodicu izdržavao radom u preduzeću koje je bankrotiralo. Posle toga je nadničio, ali kad je srce popustilo više nije bio sposoban za bilo kakav rad.

Zbog bede, majka Dragana je u međuvremenu postala teški psihički bolesnik. U kući koju je podigao još Radomirov otac, samo je jedna prostorija osposobljena za stanovanje. Sve navedeno, više nego dovoljno upućuje na razloge zbog kojih ova porodica teško živi i zašto im je pomoć neophodna.

Kontakt za pomoć

Plemeniti čitaoci “Vesti” koji žele da pomognu porodici Zarić kako bi prevashodno dokupili još ogreva i lekove, mogu stupiti u kontakt sa njima putem adrese: Selo Trnjaci kod Bijeljine, 763120, Republika Srpska ili putem telefona na broj: +387 387 65 190 765 i dogovoriti se sa njima oko načina dostave pomoći. Kao uvek, i “Vesti” su na usluzi.