Z. Mirković
"Oj Srbijo mila mati": Pevačka grupa Bambija

U Beču su, u prisustvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, svečano otvorene prostorije novoformiranog Udruženja Srba u Austriji, koje, kako je istaknuto, treba da bude „Srpska kuća“, koje će ujediniti sve Srbe u Austriji.

Udruženje su osnovali odbor SPKD Prosvjeta u Austriji, KSD Bambi i Srpski kulturni centar „Stevan Mokranjac“, tri najaktivnija društva u Beču. Naglašeno je da udruženje želi da okupi sve naše klubove i građane kojima je cilj napredak otadžbine i negovanje srpske kulture, tradicije i jezika. Svečano otvaranje prostorija i predstavljane novog udruženja počelo je izvođenjem himni Srbije i Austrije u izvođenju Malog hora Prosvjete, a u programu su učestvovali folkloraši i pevačka grupa Bambija, a goste su u narodnim nošnjama dočekivali članovi „Mokranjca“

Srđan Mijalković, predsednik odbora SPKD Prosvjeta u Austriji istakao je da je Beč važan za srpski narod, jer su u njemu dugo i brojno zastupljeni, a i srpski velikani su se u njemu obrazovali.

– I u današnje vreme mnogo naših ljudi i dece živi ovde i nadamo se da će jedan neko od te dece biti spreman da se sutra, kad budu obrazovani građani koji mogu pomoći svojoj otadžbini, biti spremni da se u nju vrate. Osnivanjem udruženja cilj nam je građenje platforme i institucije oko koje bi okupili naše građane u želji da čuvamo našu tradiciju, pre svega nacionalni identitet, a to znači jezik i pismo – rekao je on.

Mijalković ističe da jedan ciljeva bolji status srpske zajednice u Austriji.

Saša Stanković, predsednik Bambija, ukazao je da u Austriji ima puno udruženja i izrazio nadu da će ih biti još više.

– Kada god nikne jedno novo udruženje ne treba da se pitamo ko je i šta je, već da ga posetimo i vidimo kako možemo da sarađujemo. Opredelili smo se da napravimo udruženje u kome će svi Srbi u Austriji i dragi prijatelji imati svoje mesto. Biće nam drago da sarađujemo sa svim institucijama, a još draže sa institucijama naše zemlje – poručio je on.

Naglasio je da je srpska zajednica jača kada se udruži i da ovo udruženje ne treba da čine samo tri društva koja su ga osnovala, već da je otvoreno za sve.

I Saša Kostić, predsednik SKC „Stevan Mokranjac“, istakao je da je cilj ovog udruženja da okupi sve Srbe i srpske klubove u Austriji u zajedničkom radu na boljitku za srpsku zajednicu.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej rekao je da, kao dete rođeno u Nemačkoj, nije znao mnogo reči na srpskom jeziku, ali je zahvaljujući matici koja nas okuplja i radi na očuvanju našeg identiteta, naučio svoj jezik.

Kazao je da otadžbina ide putem ekonomskog prosperiteta, čemu treba da se radujemo.

Dah otadžbine

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić rekao je smo živeli u zemlji iz koje su njeni građani već 1965. mogli da putuju i dolaze u Austriju bez viza, a da su prve naše klubovi u Austriji od 1970. počeli da osnivaju upravo Srbi.

– Ti klubovi bili su matica za sve ostale, bili su uzor i dah otadžbine. Danas otvaramo prelepe prostorije Udruženja Srba u Austriji u blagoslovenoj godini, kojom obeležavamo osam stotina godina autokefalnosti naše Crkve. Ovo udruženje najbolji je dokaz i način da pokažemo koliko danas otadžbina brine o svojim građanima koji žive i rade u Austriji – istakao je ambsador.

Prema njegovim rečima jednako važno je i jedinstvo naroda koje jača u otadžbini, ali je nužno da se još većim intenzitetom budi i među svima koji su van nje.

On je udruženju poklonio biblioteku.

Da prestanu podele

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, preneo je pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, rekavši da oni podržavaju ovaj projekat s ciljem da se konačno dobije objedinjena Srpska kuća.

– Želja je da se Srbi u celoj Austriji ujedine pod ovim krovom. Ključno je da Srbi prestanu da se dele na one kad su došli, ili odakle su došli. Nećemo da, kao u prošlosti, dođe do zloupotrebe dijaspore, kada nije postojala najbolja komunikacija države i dijaspore. Pokažite nam da ste jedinstveni i snažni, uvaženi građani. Neka se svuda sa ponosom čuje srpski jezik i vidi ćirilica – naglasio je Vučević.

Prema njegovim rečima, sazrelo je vreme da se Srbi okupe, da imaju svoju kuću odakle će krenuti u različite bitke za bolju poziciju srpske zajednice i veću podršku opština u kojima žive za svoja kulturno-umetnička društva.

Zvanice

Svečanosti u Beču prisustvovali su i Damir Zobenica, potpredsenik Skupštine Vojvodine , Irena Vujović, predsednica beogradske opštine Savski Venac, Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova, Radivoje Paroški, predsednik Srbobrana i predstavnici austrijskih institucija.