pixabay.com

U jevrejskom folkloru, ali i mnogobrojnim horor fimovima današnjice govori se o dibuk kutiji. Ovaj predmet je u stvari drvena “ostava” za vino. Ipak, legende kažu da je jednom prilikom u vremenu pre vremena opseo zao duh.

Dibuk kutija je postala poznata modernom svetu kada je njen vlasnik Kevin Manis pokušao da je proda putem I-beja uz stravičnu priču. Priča se da je Manis kupio kutiju za vino na garažnoj rasprodaji 2003. godine. Do tada je pripadala Jevrejki iz Poljske koja je preživela Holokaust i koja je sa sobom u Ameriku donela ovaj ukleti “bife”. Niko sa sigurnošću ne može da tvrdi zbog čega ova dama nije mogla da se reši zlokobnog tereta, ali se zna da kutiju nikada nije otvarala jer u njoj navodno prebivao demon dibuk.

Kevin Manis je imao radnju antikviteta u Portlandu, u Oregonu. Doneo je kutiju i stavio je u svoju radionicu, a zatim otišao poslom. Ubrzo je primio poziv od svoje prodavčice koja je vrištala. Rečeno mu je da je neko bio u radnji da je razbijao stvari i psovao. Nesrećna žena je tvrdila da je uljez zaključao. Manis se brzo uputio nazad. Kad je stigao vrata su još bila zaključana, miris mačjeg urina se širio svuda iako životinje nisu zalazile u radnju, ali nije bilo ni traga od provlanika. Prodavačica je iz straha odmah dala otkaz iako je pre ovog nesrećnog slučaja dve godine radila u antikvarnici.

Kada je Manis otvorio kutiju unutra je pronašao dva stara novčića, svežanj plave kose vezane vrpcom, pramen tamnije kose koja je takođe bila vezana, malu statuu, zlatnu čašu za vino, osušeni pupoljak ruže i četvoronožni svećnjak. Međutim, u to vreme nije shvatao da postoji nešto veoma čudno u ovom naizgled bezopasnom kabinetu. Ubrzo su ga obuzele noćne more, majka mu se teško razbolela a nad njegovom porodicom se nadvila tama.