EPA
Bakir Izetbegović

To može samo Bakir Izetbegović! Umesto da se izvini za sramotnu izjavu da su Srbi loš narod, lider Stranke demokratske akcije traži izvinjenje, i to od Milorada Dodika, koji ga je pozvao da se javno pokaje i kaže da je pogrešio. Izetbegović od Dodika sada traži ni manje ni više nego da “prizna genocid u Srebrenici”, uz izvinjenje u ime srpskog naroda. Tu, međutim, nije kraj njegovoj nameri da svoje brljotine pere preko tuđih leđa, pa od lidera SNSD-a i predsedavajućeg Predsedništva BiH zahteva da se izvini i za stavljanje ploče sa imenom Radovana Karadžića na Studentski dom na Palama, iako je ona uklonjena.

Skandal, izazvan Izetbegovićevom uvredom na račun Srba, još nije, niti će biti skinut sa dnevnog reda, jer su rasističku poruku i diskriminatorski jezik lidera SDA osudile ruska i zapadne ambasade u Sarajevu, kao i predstavnici EU i Oebsa. Suočen sa osudom predstavnika moćnih država i organizacija, Izetbegović je progutao knedlu i preko usta prevalio da nije neprijatelj srpskom narodu, ali se odmah u sledećem pasusu objave na Fejsbuku ostrvio na Dodika, od koga, osim svega što mu je već ispostavio, zahteva i da prestane da slavi Dan Republike Srpske i da “počne da uvažava BiH i njene institucije”. Računajući da će se izvući poput tužibabe, koja svoje greške pokušava da opravda navodnim tuđim nepodopštinama, Izetbegović optužuje Dodika da “šovinistički vređa Bošnjake i ostale neistomišljenike”.

Svoje šovinističke izjave, među njima i onu da su “Srbi loš narod” ne pominje, niti pokazuje spremnost da se izvini, dajući vetar u leđa svojim saradnicima da srpske lidere porede sa Hitlerom, a Srbe sa nacistima. Iza tih poruka stoji funkcionerka SDA i šefica diplomatije BiH Bisera Turković, koja javno brani i Sakiba Mahmuljina, osuđenog na 10 godina zbog ratnih zločina nad Srbima, kao i zlodela mudžahedina pod komandom tog generala. Sve to ukazuje da su Izetbegović i njegova SDA, suočeni sa gubitkom podrške među Bošnjacima, rešili da poverenje birača vrate širenjem mržnje prema Srbima, zasipajući ih uvredama i etiketama kakve im je lepila Nezavisna Država Hrvatska pre odvođenja u logore i na gubilišta, na šta su ukazali i politički predstavnici Srba u Srpskoj i Srbiji.

Bolesne laži Izetbegovića

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je bošnjački narod da odbaci islamističku i ekstremističku politiku Bakira Izetbegovića, usmerenu protiv mira, stabilnosti i Srba, ali i Bošnjaka koji ne podržavaju njegove stavove.

– Izetbegović je neprijatelj celom srpskom narodu jer konstantno ponavlja bolesne laži da se u Srebrenici i na još sedam lokacija desio genocid nad Bošnjacima. S druge strane, lider SDA nikad nije priznao sistematsko ubijanje i etničko čišćenje Srba u Sarajevu i širom BiH – ukazao je Linta.