Milica Stanković
Plodovi mašte i ljubavi: Hadži Mica sa suprugom Neđom

Svake godine za Vaskrs vredne ruke, bujna mašta i veština hadži Mice, Radenke Petrović, izazivaju divljenje u osnabričkoj parohiji svih koji imaju priliku da vide njene korpice pune našaranih vaskršnjih jaja. Oni srećniji, dobijaju ih i na poklon.

Od ranog detinjstva Radenka Petrović Mica (68) iz Minstera, rodom iz Šapca, usavršava drevnu tehniku šaranja vaskršnjih jaja voskom koju je naučila od svoje majke Vukosave.

– Potrebno je najpre nabaviti šaraljicu, koja se može i napraviti. To je čelično pero kojim smo nekada učili pisanje mastilom, zatim čist vosak koji mora da se nagaravi kako bi ostavio vidan trag i boju za tekstil kojom se farbaju jaja – pojašnjava nam Mica.

Pripreme za najveći hrišćanski praznik Vaskrs u kući Petrovića uveliko su se odvijale protekle sedmice, pa je već do srede hadži Mica voskom našarala sva vaskršnja jaja koja farba na Veliki petak.

Kao za izložbu

– Kao i svake godine, i ove sam našarala 200 jaja – kaže hadži Mica i dodaje:

– Ali to je već druga tura jer sam isto tako pripremila i za katolički Uskrs kako bih obradovala svoje komšije i prijatelje koji su taj praznik proslavili po gregorijanskom kalendaru.

Proteklih godina hadži Mica je zainteresovanima za ovu tehniku šaranja jaja održala nekoliko kurseva u osnabričkoj parohiji, pri hramu Svetog Georgija, kao i u Hamburgu, pri crkvi Svetog Arhangela Mihaila, a to je učinila i u svom domu u Minsteru i to uz podršku supruga Neđe.

Andrija i Teodora se raduju šaranim jajima

Dobra učiteljica

Micina učenica Biljana Dabić već nekoliko godina usavršava ovu tehniku i može da se pohvali dobrim rezultatima.

– Naučila sam od tetka Mice pre četiri godine. Tada nam je u crkvenom domu držala kurs šaranja. Od nje sam tada dobila i šaraljku. Vosak mi je još od pretprošle godine sa Zlatibora. Ideje za šare su mi takođe od tetka Mice, koja mi je dala fotokopiju jedne fotografije njenih jaja. A neke šare krenu i nekako same po sebi. Andriji i Teodori, mojoj deci, se taj način šaranja mnogo dopada. Teodora mi je čak pravila društvo pri šaranju i sve pokrete upijala – objasnila je Biljana i dodala da i ona farba jaja na Veliki petak.