Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jedan od najuspešnijih menadžera Dragoslav Gane Pecikoza kaže da kultura u doba korone ne postoji, zato što je, kako kaže, prvo saopštenje bilo da se COVID 19 prenosi druženjem, tako da je to odmah značilo da moramo da se socijalno distanciramo.

– Sve ovo uopšte nije slučajno. Mislim da je to svetska ujdurma. Recimo, mi decu u obdanište vodimo da se socijalizuju, koncerte radimo da bismo se socijalizovali, pozorišne i operske predstave takođe, idemo u bioskope. To je sve socijalizacija društva. I sad se odjednom pojavila korona koja sve to negira. Koga prvo napadaju? Pa upravo nas koji radimo u kulturi i radimo na socijalizaciji društva! To znači da smo mi sad nebitni uopšte u društvu i to je jedna ozbiljnija situacija nego što izgleda sa strane. Zašto se to baš dešava ljudima u kulturi, sportskim manifestacijama? – pita se Pecikoza.

On smatra da je to sigurno neki plan na višem nivou.

– Jer, kako objasniti onlajn škole. Pa čak i koncerti i predstave se nude onlajn. To znači da se više ne može desiti da nijedno dete, nijedno domaćinstvo nema kompjuter ili da nijedna osoba mlađa od sedam godina, pa nadalje nema telefon. A to su sve sprave za fino ispitivanje, otkrivanje tvoje privatnosti, sprave za nadgledanje svih nas. Spominje se čak i čipovanje, i neke teorije koje gledali samo u filmovima. Zdravlje je na prvom mestu. Mi smo humano društvo, pa su tokom prvog udara sačuvani životi starijih ljudi i mislim da je to bila dobra odluka državnog rukovodstva. Korona je definitivno izmenila lični opis svakodnevice. Dečaci ili devojčice koji pohađaju školu onlajn neće imati generacijskog prijatelja, školskog druga. Dakle, ide se ka tom otuđenju, tako da ovo nije samo da mi kukamo da nema koncerata, nema predstava. Ovo je daleko veće stradanje nego što mi možemo pretpostaviti – ocenjuje Pecikoza.

Što se tiče njegove produkcijske kuće, kaže da je otkazao brojne nastupe i predstave.

– Samo sa Bajagom smo otkazali više od 20 koncerata, koji su bili zakazani do juna i sve je prebačeno za godinu dana. Više od 50 pozorišnih predstava smo otkazali. Mi smo u prošloj godini imali ukupno oko 260 programa, a od 7. marta do danas imali smo samo jedan Bajagin koncert u Skoplju. Ugrožena je i moja firma, ali šta je tu je, prihvatili smo kao i svi. Tako je i u Narodnom i drugim pozorištima, u privatnim produkcijama, muzičkim grupama. Ovi nešto malo veći su verovatno napravili neku akumulaciju novca, pa mogu da žive, ovi mlađi nikako – naglašava naš sagovornik.

On navodi i da tu ima i nekih dobrih stvari. Tako će, prema njegovoj oceni, nestati ono što nije kvalitetno.

– To je dobro jer to znači da će kvalitet ostati, pa taman i onlajn koncerte da rade, ili predstave. Ove virtuelne zvezde će se ugasiti. Onaj ko ima slabu karijeru i ko je nastupao za 100 do 500 evra, a izlazio na TV i hvalio se avionima, kamionima, oni će stalno kukati. Ako su im rashodi veći, kesa koja je bila sa strane se istopila. I normalno je da ti polovni pevači nisu zarađivali koliko su se hvalili. Jer oni vole samo da se hvale. Izađu na TV i lupe brojke, a od toga nema ništa – opleo je Pecikoza.

Prema njegovim rečima, najviše su stradali ti polupevači i polukarijeristi.

– Sadašnja estrada i nekadašnja estrada, to se ne može uporediti. Nekadašnja estrada su bili Arsen Dedić, Kemal Monteno, Zdravko Čolić, Bijelo dugme, Miroslav Ilić, Šaban Šaulić. E, to je bila estrada, a ovo sada je strada. Po mom mišljenju, od 1992. godine naovamo nijedan pevač, pevačica, bilo koja zvezdica i zvezda nema fakultet, što je strašna činjenica. Čak su možda do osmog razreda stigli i tu su stali. To znači da im ipak fali malo škole jer ako je imalo školovan i ako je na brzinu zaradio pare, morao bi da zna kako da uloži u nešto i da može u ovim crnim danima da nadomesti te neradne dane – zaključuje Pecikoza.

Sajber svirka za dijasporu

Što se tiče planova, Pecikoza kaže da polako kreće sa nastupima i predstavama.

– Sa Bajagom i Instruktorima smo uradili čudan TV koncert, koji će biti emitovan na RTS. Biće tu devet novih pesama s novog albuma “Ovaj svet se menja”. Imamo poziv za neki klub ako gazda dobije dozvolu. Mislim da ćemo sigurno uraditi neki onlajn koncert, ne toliko zbog našeg tržišta, jer ima nas mnogo izvođača koji su to radili, nego više zbog turneja koje smo otkazali po Americi i Australiji, Francuskoj, Nemačkoj, tako da ćemo jedan onlajn koncert održati za našu dijasporu. Ali, o tom potom – ističe Pecikoza.

Što se tiče pozorišnih predstava, one su u planu u novembru, s novim pravilima.

– Dakle, ako je sala od 500 mesta, mi ćemo prodavati 150 mesta. I glumci su pristali na to i imamo već neke termine – pojašnjava naš sagovornik.

Na pitanje da li je optimista kada je korona u pitanju za narednu godinu, Gane kaže:

– Ja sam pesimista, zato što sam školovani optimista.

Bajaga nije gubio vreme

Vreme u karantinu Momčilo Bajagić Bajaga i Instruktori iskoristili su da snime album “Ovaj svet se menja”.

– Album je nastao u vreme pandemije, i pitanje je da li bismo ga snimili sad da nije bilo karantina. To su nam bili najlepši trenuci karantina, svakodnevno smo se okupljali kod Saše Loknera, u ateljeu u Zemunu. Sama činjenica da nešto radimo nas je spasavala jer su svi ostali sedeli i čekali šta će se desiti – navodi Bajaga.

Dodaje i da je želeo da snimi pesme “Tvoje oči” i “Moja draga”, koje je napisao za Zdravka Čolića, a tu je i muzika za serije, i filmove.

– Mi smo bend koji dosta svira i mnogo vremena provodi na putu. Ove godine smo otkazali više od 20 koncerata. Novi album bio je spas i za mene i za moje prijatelje iz grupe. Potrudili smo se da nešto korisno radimo, u vreme kad je muzika ovom pandemijom najviše pogođena od svih grana umetnosti i privrede. To nas je sačuvalo, da ostanemo u poslu i uradimo nešto novo. Nadam se da ćemo se uskoro vratiti živim nastupima – kaže Bajaga.

Sutra – Umetnici na udaru korone (3): Završeno snimanje”Kamiondžija”